Rămâi conectat

Cultură Educație

Fără fertilizare in vitro în spitalele din judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Programul prin care Ministerul Sănătăţii (MS) va suporta costul unei proceduri de fertilizare in vitro pentru cupluri a început pe data de 15 iunie, persoanele care doresc să apeleze la această metodă pentru a deveni părinţi putând să se înscrie în procedura de selecţie începând cu această dată. Direcţia de sănătate publică va deconta, pentru fiecare cuplu, o singură procedură de fertilizare in vitro, în limita a 6.150 de lei (aproximativ 1.500 de euro), indiferent dacă a mai avut sau nu o asemenea încercare. Există o serie de condiţii pe care viitorii părinţi trebuie să le îndeplinească. Astfel pentru a putea accesa programul, cuplurile sterile trebuie să fie în relaţie de căsătorie de minim 2 ani, iar cel puţin unul dintre membrii cuplului trebuie să fie cetăţean român, cu domiciliul stabil în România şi cu asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate de cel puţin 2 ani. În plus, niciunul dintre membrii cuplului nu trebuie să aibă un copil în viaţă. De asemenea, pentru a putea fi incluse în program, femeile trebuie să aibă între 20 şi 40 de ani, iar indexul de masă corporală al acestora nu poate depăşi 30. Mamele surogat sunt, din start, excluse. Conform Ministerului Sănătăţii, anul acesta vor beneficia de programul de fertilizare in vitro aproximativ 800 de cupluri, bugetul alocat fiind de patru milioane de lei.
Cuplurile care vor să beneficieze de programul guvernamental pot să îşi depună dosarele la sediul unităţilor sanitare acreditate. Cerinţele pentru spitalele care pot face parte din acest program sunt destul de drastice, de exemplu unităţile trebuie să arate prin documente pregătirea specialiştilor în domeniul embriologiei umane şi mai mult decât atât să facă dovada realizării, începând cu data de 1 ianuarie 2010, a minimum 50 de proceduri de fertilizare in vitro (FIV/ET). Conform informaţiilor primite de la Direcţia de Sănătate Publică Alba, de la noi din judeţ nicio unitate sanitară nu a depus cerere în vederea includerii în acest program. Tocmai aceste criterii au stat în calea accesării, în Alba niciun spital nu a realizat astfel de proceduri. Drept urmare cuplurile de la noi interesate de fertilizarea in vitro vor trebui să îşi depună dosarele la unităţi din ţară care vor fi acreditate. Până în prezent, un număr de doar 6 unităţi medicale au îndeplinit criteriile pentru a derula programul, gratuit, de fertilizare in vitro şi embriotransfer. Două dintre acestea sunt unităţi sanitare publice, iar restul unităţi private: Spitalul de Obstetrică Ginecologie prof. dr. Panait Sârbu din Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca, Centrul Medical VIVAMED Braşov, Centrul de Reproducere Umană Asistată Gynatal SRL Timişoara, Centrul de Fertilizare in vitro  SC Polisano SRL Sibiu şi Centrul Medical Internaţional DACIA Bucureşti.
Dosarul viitorilor părinţi trebuie să conţină următoarele documente: cerere pentru includerea în subprogramul fertilizare in vitro şi embriotransfer (FIV/ET) – document original; copii legalizate după actele de identitate ale membrilor cuplului; copie legalizată după certificatul de căsătorie; adeverinţă eliberată de casa de asigurări de sănătate din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, de cel puţin 2 ani – document original, emis după data de 1 ianuarie 2011; declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că niciunul dintre membrii cuplului nu are copil în viaţă – document original; adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie din care să rezulte înălţimea, greutatea şi indexul de masă corporală al femeii – document original, emis după data de 1 ianuarie 2011; buletine de analize medicale din care să rezulte valoarea FSH şi AMH – documente originale, emise după data de 1 ianuarie 2011; documente medicale din care să rezulte diagnosticul de sterilitate al cuplului solicitant – documente originale emise după data de 1 ianuarie 2011; document medical din care să rezulte indicaţia medicală pentru realizarea procedurii de FIV/ET – document original, emis după data de 1 ianuarie 2011; declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că solicitantul a depus un singur dosar la sediul unei singure unităţi sanitare care derulează subprogramul FIV/ET; document din care să rezulte angajamentul cuplului privind depunerea copiei certificatului de naştere a copilului, la sediul unităţii sanitare în cadrul căreia s-a realizat procedura FIV/ET, în termen de maximum 10 zile de la emiterea acestui document; opis al documentelor dosarului cu precizarea numărului de pagini aferent fiecărui document în parte. Dosarul va fi înregistrat de către unităţile sanitare participante în program, iar copia acestuia va fi transmisă la Ministerul Sănătăţii pentru evaluare. Pentru păstrarea confidenţialităţii, copia dosarului va cuprinde doar un cod. Dosarul va fi analizat de către o Comisie din care vor face parte cinci membri: un reprezentant MS, doi medici ginecologi neimplicaţi direct în reproducerea umană asistată, un medic urolog şi un reprezentant al societăţii civile, cu activitate în domeniul reproducerii umane asistate medical. După aprobarea dosarului, plata procedurii de fertilizare in vitro, în limita sumei de 6.150 lei, se va face în două etape. Primii 4.920 lei vor fi plătiţi după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară; recoltarea spermei şi procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor;  transferul embrionar), urmând ca restul de 1.230 lei să fie daţi după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea