Rămâi conectat

Actualitate

Fără diplomă de BAC, mulți tineri din România visează să plece în străinătate

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Fără diplomă de BAC, mulți tineri din România visează să plece în străinătate

Perioada examenului de bacalaureat a trecut, iar mulți absolvenți de liceu își aleg facultatea pe care doresc să o urmeze. Sunt, însă, și tineri care un alt fel de aspirații. Este vorba, în special, de cei din mediile defavorizate, care visează să ajungă în străinătate și să muncească în agricultură.

Este și cazul Victoriei, o tânără dintr-o mică localitate din Gorj care și-ar fi dorit să fie jandarm, dar nu s-a înscris la examenul de bacalaureat. În schimb, pleacă în Germania la muncă. „Aici, în România, nu e un trai decent. Un om care nu are şcoală şi nu ştie ce să facă nu ar putea fi plătit aşa bine în România. În Germania sau altă ţară, da”, afirmă Victoria, tânăra din Roşia de Amaradia, o localitate cu 3.000 de locuitori din Gorj.

Şi sora ei lucrează în agricultură, în afara țării, după ce a terminat liceul.

„Mi-au zis că este foarte greu şi, da, într-adevăr, e mult mai greu decât aici, în România. Cu diploma de la BAC, ce să faci? Dacă n-ai o facultate, degeaba”, adaugă Victoria.

În fața acestui val de migranți, părinții privesc neputincioși.

Ce viitor au avut şi verişorii mei în Anglia, cofetari. Aşa am toţi patru copii la şcoală, degeaba îi avem. Rămân cu şcoala, serviciu nicăieri”, a declarat părintele unei absolvente de liceu.

„Se câştigă şi ademenesc aşa şi pe alţii să meargă acolo”
Elena, o altă tânără care terminat liceul, s-a înscris la BAC, dar a picat la Geografie. Urmează să repete examenul la toamnă, dar, până atunci „probabil o să plec în afară, în străinătate. Mulţi pleacă pe Germania”, spune ea.

Din cei 36 de absolvenţi de la Liceul Tehnologic din Roşia de Amaradia, 34 s-au prezentat la examenul de Bacalaureat. Şi doar 9 au reuşit să obţină medii de trecere.

„Stau câte trei luni, vin în ţară o săptămână, două, după care pleacă din nou. Este singura sursă de venit în condiţiile în care activitatea minieră a fost închisă şi nu există alternativa unui loc de muncă. Se câştigă şi ademenesc aşa şi pe alţii să meargă acolo”, spune Liviu Cotojman, primarul din Roşia de Amaradia, localitatea în care 8 din 10 tineri pleacă la muncă în afara țării.

Tinerii care aleg calea străinătății spun că pot câștiga în țări precum Germania, Danemarca sau Anglia 3.000 de euro lunar, adică banii pe care ar reuși să îi obțină într-un an de muncă în România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea