Rămâi conectat

Ştirea zilei

Fără ajutorul Guvernului, Apulum SA, cel mai mare producător de porțelan fin din Europa, a rezolvat complicata ecuație a energiei. Salariații își păstrează locurile de muncă

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Ajută-te singur și te ajută și Dumnezeu! Apulum SA, cel mai mare producător de porțelan fin din Europa, rezolvă fără ajutorul guvernului complicata ecuație a energiei. Spre sfârșitul anului, activitatea va fi reluată la capacitate maximă

Apulum SA Alba Iulia, cel mai mare producător de porțelan fin din Europa, una dintre întreprinderile datorită cărora județul Alba se situează pe locul 2 la nivel național în clasamentul Valorii Adăugate Brute (VAB), indicator în calcularea Produsului Intern Brut, a gândit și a găsit soluția pentru a face față creșterilor spectaculoase ale prețului energiei.

Mare consumator de gaze naturale și de energie electrică, Apulum SA era una dintre intreprinderile pândite de spectrul reducerii activității, situație care atrage după sine un întreg șir de nenorociri, de la pierderea unor locuri de muncă, creșterea șomajului în municipiul Alba Iulia și zona limitrofă, la reducerea contribuției sale la bugetul municipiului și al județului Alba. Era, folosesc timpul trecut, pentru că acum la Apulum SA a demarat un program de adaptare la noile condiții. „Întâlnirea de la București de acum trei săptămâni în care premierul Ciucă ne-a ascultat și ne-a promis ajutor pentru subvenționarea prețului energiei și pentru marii consumatori nu a adus nicio rezolvare. O fabrică nu funcționează cu promisiuni și nici oamenilor nu le plătim salariile cu promisiunile guvernului”, ne-a spus Alvaro Santini, unul dintre acționarii principali ai Apulum SA.

Elit - Gustul Desăvârșit

Împreună cu Rodica Vasin, celălalt acționar principal, cu stafful de conducere s-au găsit și acum a început implementarea unor soluții care să facă factura la energie suportabilă și pentru firmă, și pentru consumatori, și pentru angajați care își păstrează toți locul de muncă. Concret ca să înțelegeți despre ce este vorba să spunem că pe contractele vechi Apulum SA plătea în fiecare lună 2,5 milioane de lei gazul metan consumat (cca. 1 milion mc), iar de la 1 octombrie, pe noul preț plătește 13 milioane de lei! La energie electrică pe vechiul preț plătea 900.000 lei/lună, dar de la 1 septembrie plătește 2,5 milioane de lei. Creșterile la ambele facturi sunt uriașe, iar Apulum SA nu are o tiparniță de bani în curte, cum, de altfel nu au nici alte firme mari.

La Apulum SA se lucrează acum la adaptarea cuptoarelor la noi surse de energie, mai ieftină, și la adaptarea fluxurilor de producție la aceste modificări, acesta fiind motivul pentru care unele cuptoare sunt oprite, iar cca. jumătate din angajați au fost trimiși în concediul de odihnă sau în șomaj tehnic (ambele plătite de firmă fără vreun sprijin de la statul român). Managementul firmei asigură că toți vor reveni la muncă spre sfârșitul anului, când se preconizează că adaptarea cuptoarelor și fluxurilor de producție la noile surse de energie mai ieftină va fi finalizată.

În paralel, cu modificarea cuptoarelor, va fi demarată montarea de panouri fotovoltaice într-o primă etapă urmând a fi instalat 1 MWh, reprezentând 25 la sută din consumul total de energie electrică, un proiect derulat cu fonduri norvegiene la care aportul firmei este de 50 la sută. Nici folosirea hidrogenului pentru producerea de energie nu este ocolită de cei de la Apulum SA care își propun ca din această sursă să înlocuiască o cincime din consumul actual de gaze naturale. Se montează sisteme de monitorizare a consumului de energie dar și a unui sistem de reciclare a rebuturilor de porțelan, primul asemenea sistem din lume, nu numai din România.

Așadar, la Apulum SA ecuația complicată a energiei este în curs de rezolvare, iar angajații au asigurate în continuare locurile de muncă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| ACCIDENT rutier la Cunța: Un autocamion cu cereale s-a răsturnat pe DN 1

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Cunța: Un autocamion cu cereale s-a răsturnat pe DN 1

Un accident rutier a avut loc marți, 8 noiembrie, în jurul orei 23.00, pe DN1, în zona localității Cunța.

Secția de Pompieri Sebeș intervine cu o autospecială de stingere, un modul de descarcerare și o ambulanță SMURD B2, pentru asigurarea măsurilor PSI la un accident rutier produs pe DN 1, în raza localității Cunța, care a implicat un autocamion care transporta cereale și care s-a răsturnat.

Din primele informații, în urma accidentului rutier nu sunt victime.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

„Vreau și eu căsuța mea” – Campanie de strângere de fonduri pentru câinii fără stăpân din adăpostul public Alba Iulia. Cum poți ajuta un patruped să aibă cușca lui

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Vreau și eu căsuța mea” este campanie de strângere de fonduri pentru câinii fără stăpân din adăpostul public Alba Iulia, prin care oricine dorește poate ajuta un patruped să aibă cușca lui.

„Vreau și eu căsuța mea” este campania de strângere de fonduri cu ajutorul căreia sperăm să putem achiziționa cuști pentru cei 30 de căței, din adăpostul public de câini abandonați de stăpân Alba Iulia, care dorm momentan doar pe palet.

Elit - Gustul Desăvârșit

Știm ce înseamnă iarna în adăpost și am vrea ca fiecare câine de acolo să aibă bucuria unei cuști cu paie în care să se adăpostească și de unde să viseze la viitoarea familie.

Dacă doriți să susțineți inițiativa noastră o puteți face donând efectiv o cușca sau achiziționând unul dintre produsele nostre personalizare.

Costul unei cuști din lemn făcută la comnadă ,ținând cont de dimensiunile fiecărui țarc, ajunge la aproximativ 375 lei.

În comentariul fiecărei fotografii o să menționăm denumirea produsului, culorile și dimensiunile disponibile dar și donația în schimbul careia o să puteți achiziționa respectivul produs.

Comenzile se fac doar prin mesaj privat pe pagina noastră!!!”, au scris pe pagina de Facebook reprezentanții asociației.

Pentru cei care nu doresc achiziționarea unui produs dar vor să contribuie cu orice sumă atașăm conturile mai jos:

-RO94BTRLRONCRT0470679601
-RO44BTRLEURCRT0470679601
-Paypal: [email protected]
Recipient: Asociația Prietenii lui Azor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE| INCENDIU la Șpring: O anexă gopodărească, cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

UPDATE| INCENDIU la Șpring: O anexă gopodărească, cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Un incendiu a izbucnit marți seara, în jurul orei 21.30, la o locuință din comuna Șpring.

Secția de Pompieri Sebeș în cooperare cu SVSU Șpring intervine cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, in localitatea Spring pentru lichidarea unui incendiu.

Din informațiile preliminare primite ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe.

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE: În urma ajungerii forțelor de intervenție la locul solicitării s-a constatat că incendiul se manifesta la o anexa gospodăreasca fără pericol de propagare si fără victime.

UPDATE2: Incendiul a fost lichidat fără probleme deosebite, a ars o afumătoare pe aproximativ 3 mp.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea