Familiile pacienţilor decedaţi vor avea acces mai uşor la diagnosticul şi fişele de tratament: Care este procedura și în situatii se aplică
Familiile pacienţilor decedaţi vor avea acces mai uşor la diagnosticul şi fişele de tratament. Guvernanţii au decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, ca astfel de date, care până acum erau confidenţiale, să fie puse la dispoziţia rudelor în cazul în care victima a ajuns inconştientă la spital şi fără aparţinători.
Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanţa de urgenţă pentru completarea art. 24 din Legea drepturilor pacienţilor nr. 46/2003. Modificarea actului normativ are ca scop facilitarea accesului membrilor familiei la datele confidenţiale ale pacientului în cazul în care acesta s-a prezentat la unitatea sanitară în stare fizică de inconştienţă şi fără aparţinători, iar evoluţia patologică a dus la decesul acestuia. Astfel, datele privind diagnosticul, medicaţia, investigaţiile efectuate pot fi eliberate în baza unei cereri depuse la conducerea unităţii sanitare.
Prin acest act normativ aprobat, autorităţile sanitare completează cadrul legal privind dreptul pacientului, în sensul creării posibilităţii aparţinătorilor/moştenitorilor/rudelor de până la un anumit grad de a avea acces la datele medicale ale pacientului după decesul acestuia, în situaţia în care defunctul nu şi-a exprimat, în timpul vieţii, o dorinţă contrară şi consemnată în scris, în acest sens, potrivit comunicatului de presă al Executivului.
În prezent, toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul acestuia. Accesul la aceste informaţii se face doar în situaţia în care pacientul şi-a dat consimţământul explicit de a se comunica datele sale medicale, mai spune sursa citată.
Sursa: observatornews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate Direcția Generală Anticorupție (DGA), în parteneriat cu platforma Stop Contrabanda inițiată de BAT România, lansează pe 13 decembrie 2024 campania națională de prevenire a corupției „E TIMPUL SĂ NU […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 5 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului