Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Cultură Educație

Falsele maici fac bani buni (şi neimpozitaţi!) pe seama românilor creduli

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Deghizate în haine de călugăriţă, câteva vrăjitoare au dat anunţuri la rubricile de mică publicitate ale ziarelor. Ele promit că „pogoară duhul sfânt” asupra celor interesaţi. „Măicuţa X rezolvă orice fel de problemă sufletească sau trupească. Apelaţi cu încredere”, sau „Maica Y este venită din Ţara Sfântă pentru a pune capăt tuturor problemelor care vă frământă”. Descântătoarele, care stăpânesc destul de bine arta persuasiunii, publică lângă anunţuri şi fotografii în care se afişează alături de icoane, cruci şi cărţi sfinte. Aceasta este, pe scurt, reţeta prin care sunt înşelate persoanele care fac greşeala, din disperare, curiozitate sau din neştiinţă, să ceară ajutorul unor false maici.
lVindecări prin… telefon!
„Maicuţele vrăjitoare” garantează reuşita în orice fel de problemă – „farmece, spor în casă, cununii legate, boli incurabile, beţie, împreunarea persoanelor iubite, impotenţă, frică, epilepsie, argint viu”. Iar pentru „rezolvare”, clientul nici nu trebuie să se întâlnească cu ea; tranzacţia se face prin telefon şi prin mandat poştal. O consultaţie la o descântătoare deghizată în călugăriţă începe de la 150 de lei şi se opreşte (sau nu!) pe la 1000 de lei. „Măicuţa” cere atâta ceară pentru lumânări câte kilograme are solicitantul. Sau echivalentul în lei, sumă de bani pe care doritorul de „tămăduire” trebuie să o vireze în contul indicat de „măicuţă”.
Victime sigure sunt persoanele labile psihic, cu tendinţe paranoice, exploatate de „descântătoare” exclusiv în folosul lor.
lAnchetă penală pentru… vrăji nereuşite
O „măicuţă” din…. Ploieşti! fost reclamată la IPJ Alba de un bărbat dintr-o comună de la noi din judeţ pentru că aceasta nu a reuşit să-i rezolve unele probleme, din familie, aşa cum aceasta se lăuda în anunţurile publicitare. Acesta este probabil doar vârful aisbergului pentru că mai sunt încă multe persoane credule care, din disperare, apelează la serviciile măicuţelor. Îşi pierd banii degeaba şi la final înghit găluşca, prea ruşinaţi ca să mai reclame undeva păţania.
lReclama – sufletul comerţului cu iluzii
Primul pas pe care-l fac vrăjitoarele ca să-şi atragă potenţialii clienţi este reclama. Dacă ai o „problemă” şi vrei să găseşti o ghicitoare sau o clarvăzătoare, găseşti pe internet cu miile, care mai de care mai pricepută într-ale magiei, după cum singure se laudă, cu doctorate, diplome, certificate şi acreditări pompoase în chiromanţie, astrologie sau parapsihologie. Şi-au făcut până şi legitimaţii de ghicitoare, clarvăzătoare, tămăduitoare sau regine ale magiei. Paradoxal, victimele bănuiesc că sunt înşelate, dar nu-şi pierd speranţa că promisiunile vrăjitoarelor ar putea ajunge să se împlinească. Normal, pentru că ele îţi garantează fericirea! Promit că te vindecă de orice boală, că te scot din orice bucluc şi că te îmbogăţesc peste noapte. Asta nu e tot! Dacă ai duşmani sau eşti nefericit în iubire, te rezolvă. Pentru ca reclama să fie mai bine ţintită, mai convingătoare, vrăjitoarele îşi asociază numele cu cele ale unor vedete şi pretind că acestea le-ar fi trecut pragul şi ar fi apelat la serviciile lor. Chiar dacă poliţia n-a stat cu mâna-n sân şi
s-a autosesizat, vrăjitoarele sunt bine-merci tot la ele acasă, în palatele aurite. Oamenii legii le înhaţă, dar fac ele ce fac şi scapa basma curată. Şi după avalanşa de anunţuri publicitare, înseamnă că au clienţi din belşug. Curată magie!
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai Ioana Bogățan: „Festivalul și publicul suferă de fapt pentru că, de multe ori, trebuie să renunțăm la anumite spectacole deoarece nu avem săli cu dotările tehnice de care este nevoie” În luna mai, la Alba Iulia se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea