Rămâi conectat

Cultură Educație

Falsele maici fac bani buni (şi neimpozitaţi!) pe seama românilor creduli

Publicat

în

Deghizate în haine de călugăriţă, câteva vrăjitoare au dat anunţuri la rubricile de mică publicitate ale ziarelor. Ele promit că „pogoară duhul sfânt” asupra celor interesaţi. „Măicuţa X rezolvă orice fel de problemă sufletească sau trupească. Apelaţi cu încredere”, sau „Maica Y este venită din Ţara Sfântă pentru a pune capăt tuturor problemelor care vă frământă”. Descântătoarele, care stăpânesc destul de bine arta persuasiunii, publică lângă anunţuri şi fotografii în care se afişează alături de icoane, cruci şi cărţi sfinte. Aceasta este, pe scurt, reţeta prin care sunt înşelate persoanele care fac greşeala, din disperare, curiozitate sau din neştiinţă, să ceară ajutorul unor false maici.
lVindecări prin… telefon!
„Maicuţele vrăjitoare” garantează reuşita în orice fel de problemă – „farmece, spor în casă, cununii legate, boli incurabile, beţie, împreunarea persoanelor iubite, impotenţă, frică, epilepsie, argint viu”. Iar pentru „rezolvare”, clientul nici nu trebuie să se întâlnească cu ea; tranzacţia se face prin telefon şi prin mandat poştal. O consultaţie la o descântătoare deghizată în călugăriţă începe de la 150 de lei şi se opreşte (sau nu!) pe la 1000 de lei. „Măicuţa” cere atâta ceară pentru lumânări câte kilograme are solicitantul. Sau echivalentul în lei, sumă de bani pe care doritorul de „tămăduire” trebuie să o vireze în contul indicat de „măicuţă”.
Victime sigure sunt persoanele labile psihic, cu tendinţe paranoice, exploatate de „descântătoare” exclusiv în folosul lor.
lAnchetă penală pentru… vrăji nereuşite
O „măicuţă” din…. Ploieşti! fost reclamată la IPJ Alba de un bărbat dintr-o comună de la noi din judeţ pentru că aceasta nu a reuşit să-i rezolve unele probleme, din familie, aşa cum aceasta se lăuda în anunţurile publicitare. Acesta este probabil doar vârful aisbergului pentru că mai sunt încă multe persoane credule care, din disperare, apelează la serviciile măicuţelor. Îşi pierd banii degeaba şi la final înghit găluşca, prea ruşinaţi ca să mai reclame undeva păţania.
lReclama – sufletul comerţului cu iluzii
Primul pas pe care-l fac vrăjitoarele ca să-şi atragă potenţialii clienţi este reclama. Dacă ai o „problemă” şi vrei să găseşti o ghicitoare sau o clarvăzătoare, găseşti pe internet cu miile, care mai de care mai pricepută într-ale magiei, după cum singure se laudă, cu doctorate, diplome, certificate şi acreditări pompoase în chiromanţie, astrologie sau parapsihologie. Şi-au făcut până şi legitimaţii de ghicitoare, clarvăzătoare, tămăduitoare sau regine ale magiei. Paradoxal, victimele bănuiesc că sunt înşelate, dar nu-şi pierd speranţa că promisiunile vrăjitoarelor ar putea ajunge să se împlinească. Normal, pentru că ele îţi garantează fericirea! Promit că te vindecă de orice boală, că te scot din orice bucluc şi că te îmbogăţesc peste noapte. Asta nu e tot! Dacă ai duşmani sau eşti nefericit în iubire, te rezolvă. Pentru ca reclama să fie mai bine ţintită, mai convingătoare, vrăjitoarele îşi asociază numele cu cele ale unor vedete şi pretind că acestea le-ar fi trecut pragul şi ar fi apelat la serviciile lor. Chiar dacă poliţia n-a stat cu mâna-n sân şi
s-a autosesizat, vrăjitoarele sunt bine-merci tot la ele acasă, în palatele aurite. Oamenii legii le înhaţă, dar fac ele ce fac şi scapa basma curată. Şi după avalanşa de anunţuri publicitare, înseamnă că au clienţi din belşug. Curată magie!
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare