Rămâi conectat

Ştirea zilei

Facturi de ȘAPTE ORI mai mari pentru Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Ce declară rectorul Daniel Breaz

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Facturi de ȘAPTE ORI mai mari pentru Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Ce declară rectorul Daniel Breaz

Facturile uriașe la utilități cu care se confruntă țara noastră continuă să facă ravagii atât în rândul simplilor cetățeni, care se chinuie să le achite, cât și a instituțiilor publice, a căror funcționare este pusă în pericol din cauza sumelor ridicole.

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este un astfel de exemplu, care se regăsește chiar în inima orașului nostru. Rectorul universității, Daniel Breaz, a declarat pentru ziarulunirea.ro faptul că, în comparație cu perioada similară a anului trecut, facturile la utilități au crescut amețitor, în special la gaz, unde factura care trebuie achitată este și de 7 ori mai mare.

„Aceste costuri acoperă toate clădirile care intră în proprietatea universității, cum ar fi căminele, biblioteca, cantina, amfiteatrele. Am încercat eficientizarea consumului de gaz și de curent, însă efectele acestor scumpiri au continuat să se resimtă.”, a declarat Daniel Breaz.

De asemenea, rectorul universității a precizat și faptul că aceste facturi sunt achitate din bugetul propriu al universității, spre deosebire de școlile și liceele din oraș, a căror facturi sunt acoperite de către primărie.

În acest sens, Daniel Breaz a transmis: „Bugetul care ne-a revenit de la stat este același ca și în 2021, însă facturile sunt de 7 ori mai mari. Asta înseamnă că în loc să utilizăm banii respectivi pentru modernizarea universității, burse pentru studenți din buget propriu sau cercetare, va trebui să îi folosim pentru achitarea facturilor.”

Nici furnizorii de utilități nu au fost flexibili în negocierile care s-au purtat pe parcursul a mai multor luni, așa cum notează rectorul universității din Alba Iulia. Ba mai mult, spune acesta, prețurile la gaz au fost mai mult impuse decât negociate, așa cum se reflectă și în facturile pe care instituția le are acum de achitat.

„Aceste costuri mari nu implică doar un simplu disconfort termic. Dacă ar fi să vorbim de exemplu despre o bibliotecă, unde se află lucrări de patrimoniu și este nevoie de o temperatură constantă și un mediu special amenajat pentru acestea, întreruperea acestor condiții ar duce numai la distrugeri greu de recuperat în viitor”, a adăugat Daniel Breaz.

Astfel, creșterea costurilor la utilități cu care universitatea din Alba Iulia se confruntă în prezent afectează în mod direct viețile studenților acesteia, prin prisma cheltuielilor care putea fi îndreptate înspre îmbunătățirea experienței lor educaționale.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO | Protest spontan al cetățenilor din Munții Apuseni, la Prefectura Alba: Cer reabilitarea drumului național DN 74

Ziarul Unirea

Publicat

în

LIVE VIDEO | Protest spontan al cetățenilor din Munții Apuseni, la Prefectura Alba: Cer reabilitarea drumului național DN 74 Astăzi, 8 decembrie, în Munții Apuseni a pornit un protest spontan, unde moții au blocat drumul național DN74, după ce, vreme de 3 ani, drumul încă nu a fost modernizat. Aceștia s-au deplasat la sediul Prefecturii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare