Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Curier Județean

Extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare menajeră, în comuna Ighiu, undă verde din partea APM Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a dat undă verde pentru proiectul „Extindere rețele de alimentare cu apă și canalizare menajeră în localitatea Ighiel, comuna Ighiu, județul Alba”.

Proiectul cuprinde extinderea reţelei de alimentare cu apă şi a reţelei de canalizare menajeră. Strada pe care urmează să se realizeze rețelele proiectate, are începutul și sfârșitul în drumul comunal DC69.

Pentru realizarea investiţiei se propune:

Elit - Gustul Desăvârșit

– o reţea de distribuţie alimentare cu apă pe o lungime de 530m. Reţeaua nouă se va racorda la cea existentă.
– o reţea de canalizare cu curgere gravitaţională în lungime totală de 298m şi două reţele cu curgere sub presiune (refulare canalizare) în lungime totală de 190m, racordarea facându-se la canalizarea existentă în zonă, conform plan de situaţie anexat.

Comuna Ighiu dispune de o reţeaua de distribuţie apă potabilă care alimentează toate satele aparținătoare.

În zonă există un sistem centralizat de alimentare cu apă al rețelei comunale, mai exact în zona drumului comunal DC69 există o conductă de alimentare cu apă. Reţeaua de distribuţie apă existentă din comuna Ighiu este de tip ramificată.

Localitatea Ighiel dispune de o rețea de canalizare menajeră, amplasată în zona drumului comunal DC69, conform planuri de situație.

Apele uzate menajere sunt canalizate spre stație de epurare situată în satul Șard (dimensionată pentru preluarea consumului suplimentar al localității Ighiel).

Obiectul acestei investiţii îl constituie îmbunătățirea infrastructurii în zona studiată din satul Ighiel, prin extinderea/realizarea sistemului centralizat de alimentare cu apă și de preluare a apelor uzate menajere și conducerea lor, la rețeaua de canalizare existentă.

Instalaţia nou proiectată va asigura debitul necesar atât pentru nevoile populației, cât și pentru stingerea unui eventual incendiu, prin hidranţii exteriori montaţi pe reţeaua de distribuţie.

Prin execuția lucrărilor, se va asigura aprovizionarea cu apă potabilă corespunzătoare calitativ și cantitativ a gospodăriilor și consumatorilor zonei studiate, de unde rezultă necesitatea și utilitatea tehnică și funcțională a acestei investiții. La realizarea lucrărilor se vor utiliza numai materiale agrementate conforme reglemetărilor naționale în vigoare, precum și legislației și standardelor naționale armonizate cu legislația UE.

Reţea de distribuţie apă

În cadrul proiectului s-a prevăzut o rețea de apă potabilă și incendiu în localitatea Ighiel, conform planurilor de situație, cu alimentarea tuturor consumatorilor.

Din datele transmise de către beneficiar, în momentul de față, cerință de apă și necesarul de apă pentru stingerea incendiului este acoperită.

Pentru realizarea investiției s-a proiectat o rețea de distribuție alimentare cu apă pe o lungime de 530m conform planurilor de situație. Rețeaua nouă se va racorda la cea existența și se va execută din conducta de polietilenă de înalta densitate (PEID) PE100, SDR17 PN10 cu diametrul de Dn110mm.

Racordul la rețeaua existența se va face în căminul nou proiectat CV1, amplasat în zona drumului comunal DC69, de aici va subtraversă drumul comunal la km 3+247 și se va face legătură cu căminul CV2 amplasat pe partea dreapta a DC69. Din căminul CV2 până în căminul CV3, conducta de alimentare cu apă este proiectată în lungul drumului pe partea dreapta în ampriză acestuia, în zona acostamentului și a șanțului până la limita de proprietate.

Pe traseul rețelei de distribuție a apei va există conform planurilor de situație o supratraversare a pârâului Ighiu, plecând din căminul CV3, peste vale apoi sub adâncimea de îngheț pe partea stânga a străzii, până în căminul CV4, proiectat pentru ramificarea rețelei.

Reţea de canalizare menajeră

Lucrările de canalizare se execută din aval în amonte, în modul acesta se poate verifică mai ușor nivelul de aşezare şi pantă canalului.

Având în vedere că în zona studiată există utilități subterane, înainte de începerea lucrărilor de săpătură se va cere asistență tehnică din partea dețînătorilor de utilități.

Reţeaua de canalizare menajeră se va execută sub sistemul rutier şi este amplasată în ampriză străzilor/ drumurilor sub adâncimea de îngheţ, conform planurilor de situaţie și profilurilor longitudinale.

Îmbinarea tuburilor de canalizare se va face cu ajutorul mufelor, prevăzute cu garnituri elastice.

Conducta se va amplasa pe un pat de nisip cu grosimea de minim 15 cm compactat, iar zona de umplutură specială se continuă cu 15 cm deasupra generatorei superioare a conductei. Realizarea contactului între baza tubului și patul de fundare se face pe o suprafață corespunzătoare unui unghi la centru de minim 90°.

Se acordă o deosebită atenţie realizării umpluturilor, după pozarea conductelor, astfel încat să nu se producă tasări ulterioare ale terenului, gradul necesar de compactare al umpluturilor fiind respectat conform caietului de sarcini. Umplerea transeei peste stratul superior de nisip se va realiza în straturi de balast compactat pe 10 – 30cm, sau pământ rezultat din săpătură, acolo unde pozarea nu se realizează în partea carosabilă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

VIDEO| Festivalul „Mărie, dragă Mărie” 2022, la Vințu de Jos: Parada portului popular, muzică populară și voie bună

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

VIDEO| Festivalul „Mărie, dragă Mărie” 2022, la Vințu de Jos: Parada portului popular, muzică populară și voie bună

Ca în fiecare an, de Sfânta Maria Mare, primăria din Vinţu de Jos și Consiliul Local organizează Festivalul folcloric “Mărie, dragă Mărie”, un moment de dublă sărbătoare pentru comunitatea locală.

Cetățenii comunei Vinţu de Jos și nu numai s-a strâns, marți, 15 august, de Sfânta Maria Mare, în Parcul din centrul comunei, pentru a lua parte la Festivalul „Mărie dragă Mărie”. Oamenii, îmbrăcaţi unii în costum popular, alţii în haine de sărbătoare au venit cu mic, cu mare pentru a lua parte la marea sărbătoare a comunităţii, pentru a se veseli şi pentru a aduce în actualitate vechile tradiţii.

Citește și: cele mai frumoase mesaje de Sfânta Maria pe care le poți transmite celor care își sărbătoresc onomastica.

Elit - Gustul Desăvârșit

Începând cu ora 12.00, a avut loc parada portului popular, după care locuitorii comunei și toți cei care iubesc muzica populară au fost așteptați să petreacă în parcul din centrul comunei alături de invitați.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

Potrivit organizatorilor, în cadrul spectacolului artistic, ajuns în acest an la cea de-a XIX-a ediție, vor evolua soliști vocali și orchestre folclorice de renume:

Ansamblul „Vințana”- Vințu De Jos
Ansamblul „Dor Teiușan”- Teiuș
Ansamblul „Plaișorul’- Săliștea
Ansamblul „Tradiții Uiorene” – Ocna Mureș
Ansamblul „Banu Mihalcea” – Mihalț
Ansamblul „Fântânița De Piatră” – Șpring
Tudor Limbean
Ioan Chirilă
Robert Maier
Eugen Mihășan
Sorin Ciucurescu
Andreea Ignat
Larisa Săndescu
Florina Groza
Elena Sunzuiană
Maria Georgiana Julescu
George Drăgan
Ghiță Trăscăian- Daria Jurjiu și Ardeal Express
Mirela Merlaș și Ardeal Music
Iustina Șpan
Ancuța Matei Olar
Simi Deac Șl Geanina Loredana Buzan Denisa
Nicușor Balu cu Contrast Band

De la ora 21.30 tinerii se vor putea bucura de o discotecă în aer liber, iar de la ora 22.00, cerul va fi luminat de focuri de artificii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Momente emoționante la ISU Alba: Plutonierul adjutant șef Nițescu Cristian, ultima dată în formație, la trecerea în rezervă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Momente emoționante la ISU Alba: Plutonierul adjutant șef Nițescu Cristian, ultima dată în formație, la trecerea în rezervă

La Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „UNIREA” al Judetului Alba a fost organizată luni, 15 august, ceremonia de trecere în rezervă a plutonierului adjutant șef Nițescu Cristian, după 26 de ani de carieră militară.

„După o lungă și bogată carieră militară, colegul nostru plutonier adjutant șef Nițescu Cristian a fost trecut în rezervă, cu drept la pensie, în cadrul unui ceremonial militar.

Acesta a primit aplauze din partea colegilor și a fost felicitat atat de către conducerea Inspectoratului cât și de conducerea UPU-SMURD Alba, pentru întreaga activitate desfășurată.

Elit - Gustul Desăvârșit

De astăzi începe o nouă etapă în viața colegului nostru, și ne vom aduce mereu aminte ca fiind o persoană căreia nu i-a lipsit niciodată zâmbetul de pe buze, implicat în orice activitate, dedicat în orice misiune încredințată și un adevărat profesionist.

Cu acest prilej, îi transmitem zile liniștite, multă sănătate și îi dorim să se bucure de pensie cât mai mult timp de acum înainte”, au scris reprezentanții ISU Alba pe facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Festivalul Roman Apulum 2022: Bornă care marchează două rute turistice, amplasată în Piața Cetății. Ce semnifică Via Victrix și Via Aurea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Festivalul Roman Apulum 2022: Bornă care marchează două rute turistice, amplasată în Piața Cetății. Ce semnifică Via Victrix și Via Aurea

Astăzi în ultima zi a Festivalului Roman Apulum 2022, a fost inaugurată, lângă Muzeul Principia, prima bornă miliară din piatră, a celor două trasee turistice tematice, Via Victrix și Via Aurea, inscripționată cu numele, sigla, indicații de orientare și distanța acestora. Pe bornă este marcată și distanța până la Roma: 1,008 mile romane.

Cu tematică arheologică, Via Aurea leagă Apulum de Alburnus Maior și reprezintă drumul aurului. În anul 2020 ruta a fost certificată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri drept rută cultural-turistică dezvoltată pe plan regional.

Via Victrix este un traseu cu tematică istorică și face legătura între Muzeul Principia și Castrul Roman de la Măgulici, comuna Ighiu.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea