Exponatul lunii octombrie 2024, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Mortarium, un mojar roman din marmură descoperit la Apulum
Exponatul lunii octombrie 2024, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Mortarium, un mojar roman din marmură descoperit la Apulum
Exponatul lunii octombrie va fi un mic mortarium din marmură descoperit în bucătăria unei case romane de la Apulum, în cursul cercetării arheologice preventive ALTIP 2023 (Alba Iulia, str. Dimitrie Cantemir).
Citește și: VIDEO | Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024 la Alba Iulia: Ateliere creative pentru cei mici la Muzeul Unirii
La intersecția dintre artă și gastronomie antică, vă invităm să descoperiți alchimia gusturilor într-un obiect nelipsit din bucătăria romană: mojarul sau mortarium-ul.
Mortarium (lat. pl. mortaria) era un recipient roman folosit în bucătărie pentru a măcina diverse ingredient necesare pregătirii mâncărurilor, în medicină pentru zdrobirea ierburilor medicinale, iar în cosmetică pentru prepararea diferitelor unguente și parfumuri. Într-un mic mortarium din marmură, romanii puteau măcina o varietate de ingrediente, datorită durității și texturii fine a acestui tip de material. Ușor de manevrat și extrem de eficient, acesta permitea realizarea unor rețete delicioase, hrănitoare și aromate, perfecte pentru o masă simplă, dar savuroasă. Putea fi folosit pentru măcinarea mai multor ingrediente, de la condimente și ierburi aromatice (usturoi, coriandru, fenicul, chimen, piper, pătrunjel, mentă, oregano), la semințe și nuci, precum și pentru prepararea sosurilor, salatelor și a gustărilor sub formă de pastă.
Vernisajul va avea loc marți, 1 octombrie, ora 11, la parterul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, unde vă așteptăm să descoperiți această legătură istorică între mortarium și arta culinară romană, prezentată printr-un exemplu delicios: moretum, o gustare romană pe bază de brânză, usturoi și ierburi, preparată cu ajutorul acestui vas antic.
Prezentarea este susținută de dr. Anca Timofan, arheolog expert epocă romană în cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și dr. Beatrice Ciută, cercetător științific în cadrul Universității „1 Decembrie 1918”, specializată în reconstituirea dietei populațiilor antice.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
VIDEO | Incendiul din zona Strungari – Loman, lichidat după 60 de ore: Peste 180 de pompieri și 400 de persoane au luptat cu flăcările pe o suprafață de 30 de hectare
Incendiul din zona Strungari – Loman, lichidat după 60 de ore: Peste 180 de pompieri și 400 de persoane au luptat cu flăcările pe o suprafață de 30 de hectare După aproximativ 60 de ore de intervenție continuă, incendiul din zona Strungari – Loman a fost lichidat. Peste 180 de pompieri și 400 de persoane […]
FOTO | Larisa Andreea Goarnă, elevă a Liceului Teoretic Teiuș, premiată la etapa națională a concursului „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor”
Larisa Andreea Goarnă, elevă a Liceului Teoretic Teiuș, premiată la etapa națională a concursului „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor” Larisa Andreea Goarnă, elevă a Liceului Teoretic Teiuș, a fost premiată la etapa națională a concursului de literatură și arte vizuale „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor”, ediția a XX-a, 2024-2025. […]
2 iulie 2025 | Nivel de salinitate în continuare peste limită pe 3 râuri din Alba: Se mențin interdicțiile legate de folosirea apei pentru adăparea animalelor și irigații
2 iulie 2025 | Nivel de salinitate în continuare peste limită pe 3 râuri din Alba: Se mențin interdicțiile legate de folosirea apei pentru adăparea animalelor și irigații Nivelul de salinitate se menține în continuare peste limită pe 3 râuri din județul Alba. Prin urmare se mențin interdicțiile legate de folosirea apei pentru adăparea animalelor […]