Curier Județean
Exponatul lunii februarie 2023, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Un coș de fum (horn) roman de la Apulum, restaurat și reconstituit 3D
Cum arăta un coș de fum utilizat în epoca romană? O descoperire recentă din situl roman Apulum aduce noi informații cu privire la aspectul și dimensiunile acestor piese care nu aveau doar un rol funcțional, ci și unul decorativ.
Exponatul lunii februarie, care va fi vernisat miercuri, 8 februarie, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia începând cu ora 11, este un coș de fum (horn) roman de la Apulum. Vă vom prezenta un artefact deosebit a cărui formă reflectă atât pragmatismul funcționalității, al utilității, cât și estetica arhitecturală și preocuparea romanilor pentru frumos.
Piesa a fost descoperită în anul 2022, în cursul cercetării arheologice preventive efectuate de un colectiv de arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia (Dr. Anca Timofan, drd. Anca Matiș, Dr. Ilie Lascu, Dr. Ovidiu Oargă, Cristian. T Florescu) alături de absolvenți și masteranzi ai Universității 1 Decembrie 1918 Alba Iulia (Andrei Buta, Darius Groza, Iulian Florea, Nicolae Pâclișan) pe terenul fostei tipografii „Altip”. Ne aflăm într-o zonă importantă a sitului Apulum, în așezarea civilă (canabae) a castrului legiunii a XIII-a Gemina, care a fost ridicată la rangul de municipium Septimium Apulense în timpul împăratului Septimius Severus (193-211 p.Chr.).
Coșurile de fum romane sunt descoperiri destul de rare, a căror funcționalitate a iscat de-a lungul timpului numeroase controverse. Timp de aproape 70 de ani au existat diverse teorii privind rolul acestor piese: felinare, lămpi sepulcrale, obiecte ritualice, modele miniaturale ale turnurilor romane etc. Descoperirea câtorva piese care făceau corp comun cu olanele de acoperiș i-a făcut pe cercetători să ajungă la adevărata utilitate, cea practică. Coșuri de fum au fost descoperite în mai multe provincii romane (Britannia, Germania, Pannonia, Dacia) și provin din aprox. 30 de situri arheologice. În Dacia romană au fost descoperite coșuri de fum la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Turda (Potaissa), Apulum, Drajna de Sus, Tibiscum, Țaga.
Prin aceste coșuri de fum (hornuri) se degaja fumul generat în instalațiile de încălzire amenajate de romani sub pardoseală (hypocaustum), ele fiind fixate direct pe tuburile de aer cald amplasate vertical în pereți.
Coșul de fum de la Apulum, fiind descoperit fragmentar, a fost restaurat în laboratorul muzeului de către Sorin Șerban, Valentin Deleanu și Dr. Dan Anghel, acest important proces presupunând metode de curățare, asamblare a fragmentelor, completări și încadrare cromatică. Astfel, s-a putut constata maniera complicată în care romanii realizau aceste piese și materialul folosit care este lutul local, amestecat cu nisip, ca degresant. După restaurare, coșul de fum a fost scanat 3D de către Dr. Călin Șuteu (Gigapixel Art SRL). Pentru a se putea oferi o imagine cât mai apropiată de forma inițială, artefactul a fost apoi reconstruit integral prin modelare 3D de către Andrei Buta. Reconstituirea 3D reprezintă pentru Muzeul Național al Unirii Alba Iulia un nou pas în evoluția utilizării tehnologiilor digitale în scopul valorificării patrimoniului arheologic în mediul virtual.
Ce veți vedea la vernisaj? Cu ocazia prezentării exponatului, Dr. Anca Timofan alături de specialiștii implicați în cercetarea și prelucrarea muzeală a piesei vă vor oferi mai multe informații despre această inedită descoperire. De asemenea, va rula un montaj foto-video cu prezentarea tuturor etapelor de cercetare și documentare, cu interesante secvențe filmate în timpul descoperirii arheologice, restaurării și documentării digitale 3D. Un ecran tactil va permite vizitatorilor accesarea modelelor 3D reprezentând hornul roman, atât în forma păstrată, cât și în varianta reconstituită digital. Modelele 3D au fost încărcate pe platforma Sketchfab, în cadrul colecției virtuale a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.
https://skfb.ly/oDFSK (model 3D fragment)
https://skfb.ly/oDFSQ (reconstrucție 3D)
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Vernisajul va fi transmis online pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.
Dr. Anca Timofan, arheologă Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Curier Județean
Ziua Poliţiei Române 2023 sărbătorită și în ALBA: Caravana promovării profesiei de poliţist a atras sute de copii interesați de meserie
Ziua Poliţiei Române 2023 sărbătorită și în ALBA: Caravana promovării profesiei de poliţist a atras sute de copii interesați de meserie
Caravana promovării profesiei de polițist și Ziua Porților Deschise au fost câteva dintre activitățile desfășurate de polițiștii din Alba, în zilele de 22 și 23 martie, în cadrul manifestărilor publice dedicate sărbătoririi Zilei Poliției Române.
În zilele de 22 și 23 martie 2023, polițiștii din Alba și-au dat întâlnire cu peste 1.000 de elevi dornici să afle mai multe despre profesia de polițist.
„Caravana promovării profesiei de polițist”, formată din polițiști din structurile de siguranță școlară, rutieră, ordine publică, acțiuni speciale și prevenire a criminalității, a fost prezentă la Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia, Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Ighiu și la Școala Gimnazială Șard.
Elevilor le-au fost oferite informații despre școlile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care pregătesc agenți şi ofițeri de politie, precum și condițiile pe care un candidat trebuie să le îndeplinească, pentru a participa la concursul de admitere la o astfel de instituție de învățământ.
Au fost discutate aspecte legate de abilitățile necesare unui polițist, avantajele oferite tinerilor care urmează școlile de poliție, iar elevii au fost invitați să se gândească la posibilitatea alegerii unei cariere în poliție și au fost încurajați să se pregătească din timp pentru un eventual examen de admitere.
Alături de informațiile legate de profesia de polițist, elevii au primit și recomandări pentru un comportament responsabil, care să-i ferească de victimizarea din infracțiuni.
La aceste activități, alături de polițiști, au fost prezenți și specialiști din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba.
Acțiuni de promovare a profesiei de polițist precum și acțiuni de tipul ”Ziua porților deschise”, au fost organizate și la nivelul polițiilor municipale și orășenești din județul Alba.
Reamintim faptul că vineri, 24 martie, începând cu ora 10,00, în Piața Cetății din Alba Iulia, vor avea loc activități demonstrative și vor fi expusese mijloace de intervenție, iar toți cei interesați sunt așteptați pentru a interacționa cu polițiștii.
Curier Județean
Tânăr din Blaj, REȚINUT de polițiști după ce și-a bătut iubita: S-a ales cu dosar penal și ordin de protecție
Tânăr din Blaj, REȚINUT de polițiști după ce și-a bătut iubita: S-a ales cu dosar penal și ordin de protecție
Polițiștii din Blaj au luat măsura reținerii față de un tânăr de 22 ani, din municipiu, care și-ar fi agresat concubina.
La data de 22 martie 2023, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au reținut, pentru 24 de ore, un tânăr de 22 ani, din Blaj, care este cercetat pentru violență în familie.
În sarcina acestuia, s-a reținut faptul că, pe fondul unor discuții contradictorii, bărbat, în vârstă de la data de 22 martie 2023, și-ar fi agresat concubina, de 23 de ani.
Polițiștii deplasați la fața locului au constat faptul că, pe fondul unor discuții contradictorii, tânărul și-ar fi agresat partenera, în urma unor discuții în contradictoriu avute cu concubina sa, ar fi agresat-o.
Față de acesta, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie, iar în urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.
În cursul zilei de azi, 23 martie 2023, tânărul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.
Curier Județean
Acțiune cu efective suplimentare în Alba Iulia și localitățile rurale arondate: Polițiștii au aplicat amenzi de peste 11.000 de lei
Poliția Municipiul Alba Iulia a organizat o acțiune cu efective suplimentare în municipiu și pe raza localităților rurale arondate, cu scopul creșterii gradului de siguranță publică. Au fost identificate 12 persoane bănuite de săvârșirea de infracțiuni.
Ieri, 22 martie 2023, Poliția Municipiului Alba Iulia împreună cu Secțiile de Poliție Rurală Galda de Jos și Vințu de Jos, au organizat o acțiune cu efective suplimentare, în municipiul Alba Iulia și în localitățile rurale arondate municipiului.
Cu ocazia acestei acțiuni au fost controlate 60 de autovehicule, au fost legitimate 109 persoane și au fost constatate 30 de abateri de natură contravențională care au fost sancționate cu amenzi în valoare de 11.410 lei.
A fost reținut un permise de conducere și au fost retrase două certificate de înmatriculare.
Polițiștii au identificat 12 persoane bănuite de săvârșirea de infracțiuni. Pentru documentarea activității infracționale a acestora, au fost efectuate 4 percheziții.
În cadrul acțiunii, polițiștii au fost sprijiniți de jandarmi.
-
Actualitateacum 6 ore
Asigurările RCA de la Euroins expiră în 90 de zile: Ce trebuie să facă șoferii
-
Curier Județeanacum 10 ore
Comunicat de presă| FOTO: “Prietenii apei”, concurs de desene desfășurat de APACTTA Alba, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei
-
Actualitateacum 24 de ore
Soluție de mijloc între PNRR și pensiile de serviciu. Ciolacu: ”Depopulăm MApN, MAI, Justiția, toate serviciile dacă luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR”
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Patronul unei firme, nevoit să plătească sute de dolari în bitcoin pentru a-și recupera datele din contabilitate. Cum au furat hackerii informațiile
-
Ştirea zileiacum 7 ore
Gelozie extremă la Sebeș: O femeie a distrus geamurile unui BMW și Audi, ale amantei fostului soț. Ce au hotărât magistrații
-
Ştirea zileiacum 3 ore
FOTO| Carmen de la Sălciua, APEL către comunitatea locală să ajute o femeie GRAV bolnavă de cancer: „Vestea a căzut ca un șoc asupra comunei”