Experţii UNESCO veniţi la Roşia Montană să evalueze patrimoniul comunei, împiedicaţi să viziteze spectaculoasele galerii din masivul Cârnic!

Paul Voicu - Primar 2020

Motivul: ANRM nu poate da aviz decât la solicitarea RMGC, care administrează perimetrul

Experții UNESCO, prezenți la Roșia Montană pentru o documentare privind includerea localității în Patrimoniul Mondial UNESCO, ar fi fost împiedicați să viziteze galeriile de pe teritoriul comunei, întrucât nu ar fi avut autorizație de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). ANRM este o agenție de stat, aflată în subordinea Guvernului, care ar putea da o astfel de autorizație doar la solicitarea Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), cea care administrează perimetrul pe care se află galeriile monument istoric.

ELIT

Echipa de specialiști din care face parte reprezentantul ICOMOS, prof. dr. Helmuth Albrecht, de la Universitatea Tehnică din Freiburg, însoțit de specialiști români și internaționali în patrimoniu cultural, va rămâne la Roșia Montană până vineri, inclusiv.

Este însă greu de crezut că RMGC, compania care susține că intenționa să deruleze un amplu proiect minier în zonă, va solicita aviz de la ANRM având în vedere că scopul vizitei este tocmai evaluarea sitului cultural Roșia Montană în vederea admiterii dosarului depus pentru includerea în patrimoniul UNESCO, ceea ce exclude pe viitor derularea oricărei investiții de exploatare. Galeriile se află în zona concesionată de către compania minieră privată, fiind vorba despre zonele de subteran cu galerii şi lucrări antice din Păru-Carpeni, Ţarina, Cârnic, Masivul Cetate nord (Zeus şi Găuri) şi Masivul Coş-Leti cu reţeaua de galerii Cătălina-Monuleşti.

Mihail David - 2020

„(…) într-un mod absolut sfidător și umilitor, Guvernul României, prin reprezentanții săi, blochează accesul grupului de experți în cea mai spectaculoasă componentă a sitului de la Roșia Montană – ansamblul de galerii subterane antice, medievale, moderne și contemporane din Masivul Cârnic. Într-un răspuns pe care l-am primit ieri la o scrisoare transmisă săptămâna trecută miniștrilor Culturii și Economiei, președintelui ANRM și Minvest Deva (reprezentantul statului român în proiectul minier), se spune că pentru a vizita galeriile în discuție ar fi nevoie de… acordul companiei RMGC!”, precizează senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu, într-un comunicat de presă.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Vizita specialiştilor în domeniul patrimoniului are loc în contextul în care premierul României, Mihai Tudose, a pus la îndoială necesitatea includerii zonei Roşia Montană pe lista siturilor protejate de UNESCO. Mai mult, premierul a declarat public că se va analiza în ce condiţii poate fi retras dosarul depus în 4 ianuarie 2017, la iniţiativa ministrului Culturii de la vremea respectivă, Corina Şuteu.

Primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, a declarat ieri pentru ziarul ”Unirea” că a avut marți o scurtă întrevedere cu specialiștii UNESCO care i-au cerut sprijinul pentru demersurile includerii comunei în Patrimoniul Mondial UNESCO. ”Le-am spus că voi informa populația despre aceste demersuri, dar acum este târziu. După părerea mea, s-a început cu sfârșitul. Era nevoie înainte de o consultare publică, să fie informată populația despre ce înseamnă acest demers.

Deocamdată, specialiștii au venit la noi să vadă, să se uite și apoi ei vor face o recomandare”, a precizat primarul Eugen Furdui. Roşia Montană a fost declarată în 2016 sit istoric de categoria A, respectiv de importanţă naţională. În perioada februarie-august 2017 a avut loc evaluarea tehnică a dosarului depus în luna ianuarie, iar pentru 26 septembrie a fost programată o vizită de evaluare pe teren a peisajului cultural nominalizat. Analiza în Comitetul Patrimoniului Mondial şi luarea unei decizii privind înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO va avea loc în iulie 2018.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Blair Iuloan 29 septembrie 2017 at 19:41

Se demonstrează încă odată că bravii noștri conducători ne vând străinilor.
RUSINE RUSINE RUSINE.
Nu cred că acest popor mai îndura mult aceasta badjocura din partea celor puși să apere interesele românilor nu sa ne vândă…

dolfi 29 septembrie 2017 at 20:16

cozile de topor in actiune… vor cu orice pret sa aplice reteta de succes: resursele patriei contra spaga pentru ei si familiile lor.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...