Evaluarea Naționala 2020: Rezolvarea subiectelor la proba de Limba și Literatura Română

Pentru examenul de Evaluare Națională, elevii au avut timp două ore pentru a rezolva subiectele la Limba și Literatura Română. Textul la prima vedere a fost unul aparținând genului epic, o povestire. O profesoară de Limba română la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București a rezolvat exercțiile.

Rezolvare Subiectul I
1. ciudată = stranie; era = exista, se afla
2.cratima, semn de ortografie, marchează fonetic rostirea împreună a două cuvinte ”urce” și ”în” cu dispariția vocalei „î” pentru evitarea hiatului. Morfologic, desparte verbul „urce” de prepoziția „în”.
3. oprită = participiu cu valoare adjectivală prin conversiune (procedeul adjectivizării); balconaș = substantiv derivat cu ajutorul sufixului diminutival „-aș”
4. erau = diftong (descendent); groa-se = difting (ascendent)
5. Idei secundare: a) Mama băiatului adormit iese tiptil din odaie; b) Băiatul se trezește deoarece era foarte cald. Idei principale: fiecare elev va selecta ideile principale din tex, la alegere.
6. Sunele produse de muzicuță nu erau armonioase deoarece intrase apă în interiorul instrumentului de cântat, căci fratele mai mare fusese la râu, iar „părul și muzicuța erau ude, în muzicuță intrase apă, și sunetele care ieșeau din ea nu erau tocmai armonioase”

ELIT

Rezolvare Subiectul al II-lea

1. 18 martie 1906; județul Timiș
2. Articolul este „Viața unui geniu: Traian Vuia, avocatul care nu a renunțat la visul său adevărat – zborul, iar sursa este site-ul www.historia.ro
3. a avut = mod indicativ, timp – perfect compus; să renunțe = mod conjunctiv, timp – prezent;
4. traseul = subiect simplu, substantiv comun; lui = atribut pronomial genitival, pronume personal;
5. Propoziția principală: „văzând o șansă de finațare, Vuia decide”; propoziția subordonată completivă directă: „să plece în iulie 1902 la Paris”
6. Întrebarea este unde a dispărut?

Mihail David - 2020

Sursa: edupedu.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...