Rămâi conectat

Ştirea zilei

Evaluarea Naționala 2020: Rezolvarea subiectelor la proba de Limba și Literatura Română

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pentru examenul de Evaluare Națională, elevii au avut timp două ore pentru a rezolva subiectele la Limba și Literatura Română. Textul la prima vedere a fost unul aparținând genului epic, o povestire. O profesoară de Limba română la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București a rezolvat exercțiile.

Rezolvare Subiectul I
1. ciudată = stranie; era = exista, se afla
2.cratima, semn de ortografie, marchează fonetic rostirea împreună a două cuvinte ”urce” și ”în” cu dispariția vocalei „î” pentru evitarea hiatului. Morfologic, desparte verbul „urce” de prepoziția „în”.
3. oprită = participiu cu valoare adjectivală prin conversiune (procedeul adjectivizării); balconaș = substantiv derivat cu ajutorul sufixului diminutival „-aș”
4. erau = diftong (descendent); groa-se = difting (ascendent)
5. Idei secundare: a) Mama băiatului adormit iese tiptil din odaie; b) Băiatul se trezește deoarece era foarte cald. Idei principale: fiecare elev va selecta ideile principale din tex, la alegere.
6. Sunele produse de muzicuță nu erau armonioase deoarece intrase apă în interiorul instrumentului de cântat, căci fratele mai mare fusese la râu, iar „părul și muzicuța erau ude, în muzicuță intrase apă, și sunetele care ieșeau din ea nu erau tocmai armonioase”

Rezolvare Subiectul al II-lea

1. 18 martie 1906; județul Timiș
2. Articolul este „Viața unui geniu: Traian Vuia, avocatul care nu a renunțat la visul său adevărat – zborul, iar sursa este site-ul www.historia.ro
3. a avut = mod indicativ, timp – perfect compus; să renunțe = mod conjunctiv, timp – prezent;
4. traseul = subiect simplu, substantiv comun; lui = atribut pronomial genitival, pronume personal;
5. Propoziția principală: „văzând o șansă de finațare, Vuia decide”; propoziția subordonată completivă directă: „să plece în iulie 1902 la Paris”
6. Întrebarea este unde a dispărut?

Sursa: edupedu.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea