Eurostat: România are cel mai mare deficit din UE în trimestrul al II-lea, 4,1% din PIB

România a încheiat trimestrul al II-lea din acest an cu cel mai mare deficit din Uniunea Europeană: 4,1% din produsul intern brut.

Potrivit Eurostat, Marea Britanie ne urmează cu 3,4%.  Dacă acest an va fi încheiat cu un deficit mai mare de 3%, România riscă să fie sancţionată. Comisia Europeană şi miniştrii de Finanţe din Uniune vor stabili ţinte şi termene limită pentru corectarea dezechilibrelor.

ELIT

În ultimi doi ani luați în calcul de analiza Eurostat, România n-a mai avut niciodată un asemena deficit bugetar. În trimestrul doi din 2015, valorea a fost de -1,1 din PIB, iar în perioada similară din 2016 valoarea a fost de -3,7% din PIB.

Experții europeni au revizuit în creștere și deficitul bugetar pentru primul trimestru, de la 3,2 la 3,6%. În martie, FMI estima că țara noastră va avea, la finele anului, un deficit bugetar de 3,7%.

În programul de guvernare, executivul condus de Mihai Tudose și-a asumat sarcina de a respecta criteriile din Tratatul de la Maastricht, și anume un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB, și o datorie publică mai mică de 60% din PIB.

Guvernul României s-a angajat că măsurile economice pe care le-a luat nu vor afecta ţinta de deficit în acest an.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...