Eurobarometru: Ieșirea României din UE, un curent care ar putea lua avânt. Încrederea românilor în Uniunea Europeană s-a prăbușit odată cu debutul pandemiei de Covid-19
Eurobarometru: Ieșirea României din UE, un curent care ar putea lua avânt. Încrederea românilor în Uniunea Europeană s-a prăbușit odată cu debutul pandemiei de Covid-19
Potrivit celui mai recent sondaj (Eurobarometru), pe durata pandemiei de coronavirus, încrederea românilor în UE s-a prăbușit. Doar 46% dintre români mai cred azi că apartenența la Uniunea Europeană este un lucru bun, față de 62% media europeană.
Încrederea în UE crește în Europa, scade în România
Potrivit sondajului citat de G4Media, în 2015, 68% dintre români spuneau că apartenența la UE este un lucru bun, media UE fiind atunci de 54%. Acum, procentul a scăzut la 46% în cazul românilor, dar media europeană a urcat la 62%.
Încrederea românilor în UE s-a prăbușit practic odată cu debutul pandemiei, când Bruxelles-ul a impus reguli de călătorie condiționate de vaccin. Sondajul mai arată că, în 2020, românii încă se aflau în media europeană când erau întrebați dacă apartenența la UE este un lucru bun (55% România, 59% media europeană). Numai că de atunci încrederea în UE a continuat să crească în Europa și să scadă în România.
Alte date din sondaj despre raportarea românilor la UE
Întrebați dacă UE le evocă o imagine foarte pozitivă, destul de pozitivă, neutră, destul de negativă sau foarte negativă, 46% dintre români au răspuns „pozitiv”, față de 47% media europeană.
Imaginea UE este mai bună în rândul tinerilor și scade pe măsură ce vârsta crește. Astfel, la grupa 15 – 24 de ani imaginea UE este pozitivă în proporție de 55%, iar la grupa de vârstă 55 plus scade la 39%.
La întrebarea ”Ținând cont de toate aspectele, ați spune că România a beneficiat sau nu, în ansamblu, de pe urma apartenenței la UE?”, 66% dintre români au spus că țara lor a beneficiat, față de 72% media europeană.
Eurobarometrul a fost realizat de Kantar, față în față, pe un eșantion de aprox 1000 de respondenți (15 ani +) per sondaj, Marja de eroare. Pentru această dimensiune a eșantionului, procentul real ar putea varia în următoarele intervale. Exemplu: Dacă în acest document se indică un rezultat de 30%, procentul real la nivelul întregii populații ar putea varia între 27,2% și 32,8%.
sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate Direcția Generală Anticorupție (DGA), în parteneriat cu platforma Stop Contrabanda inițiată de BAT România, lansează pe 13 decembrie 2024 campania națională de prevenire a corupției „E TIMPUL SĂ NU […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 5 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului