Rămâi conectat

Actualitate

Eurobarometru: Ieșirea României din UE, un curent care ar putea lua avânt. Încrederea românilor în Uniunea Europeană s-a prăbușit odată cu debutul pandemiei de Covid-19

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Eurobarometru: Ieșirea României din UE, un curent care ar putea lua avânt. Încrederea românilor în Uniunea Europeană s-a prăbușit odată cu debutul pandemiei de Covid-19

Potrivit celui mai recent sondaj (Eurobarometru), pe durata pandemiei de coronavirus, încrederea românilor în UE s-a prăbușit. Doar 46% dintre români mai cred azi că apartenența la Uniunea Europeană este un lucru bun, față de 62% media europeană.

Încrederea în UE crește în Europa, scade în România

Potrivit sondajului citat de G4Media, în 2015, 68% dintre români spuneau că apartenența la UE este un lucru bun, media UE fiind atunci de 54%. Acum, procentul a scăzut la 46% în cazul românilor, dar media europeană a urcat la 62%.

Încrederea românilor în UE s-a prăbușit practic odată cu debutul pandemiei, când Bruxelles-ul a impus reguli de călătorie condiționate de vaccin. Sondajul mai arată că, în 2020, românii încă se aflau în media europeană când erau întrebați dacă apartenența la UE este un lucru bun (55% România, 59% media europeană). Numai că de atunci încrederea în UE a continuat să crească în Europa și să scadă în România.

Alte date din sondaj despre raportarea românilor la UE

Întrebați dacă UE le evocă o imagine foarte pozitivă, destul de pozitivă, neutră, destul de negativă sau foarte negativă, 46% dintre români au răspuns „pozitiv”, față de 47% media europeană.

Imaginea UE este mai bună în rândul tinerilor și scade pe măsură ce vârsta crește. Astfel, la grupa 15 – 24 de ani imaginea UE este pozitivă în proporție de 55%, iar la grupa de vârstă 55 plus scade la 39%.

La întrebarea ”Ținând cont de toate aspectele, ați spune că România a beneficiat sau nu, în ansamblu, de pe urma apartenenței la UE?”, 66% dintre români au spus că țara lor a beneficiat, față de 72% media europeană.

Eurobarometrul a fost realizat de Kantar, față în față, pe un eșantion de aprox 1000 de respondenți (15 ani +) per sondaj, Marja de eroare. Pentru această dimensiune a eșantionului, procentul real ar putea varia în următoarele intervale. Exemplu: Dacă în acest document se indică un rezultat de 30%, procentul real la nivelul întregii populații ar putea varia între 27,2% și 32,8%.

sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Romgaz caută noi rezerve de gaze naturale în zona de Nord-Est a județului Alba: Proiect geologic de prospectare de 10 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Romgaz caută noi rezerve de gaze naturale în zona de Nord-Est a județului Alba: Proiect geologic de prospectare de 10 milioane de lei

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz a primit acordul statului român pentru derularea unui proiect geologic de prospectare după noi depozite utilizabile de gaze naturale în aria județelor Alba și Sibiu. 

Este vorba despre o zonă compactă de circa 250 kmp ce include localitățile Blaj, Cenade, Cetatea de Baltă, Sâncel, Șona, Jidvei, Valea lungă din județul Alba și Micăsasa, Axente Sever, Copșa Mică și Șeica Mică în județul Sibiu.

Citește și: Noi depozite utilizabile de gaze naturale în aria județelor Alba și Sibiu: Aviz favorabil pentru prospecțiuni geologice seismice

În data de 31 august 2023 Agenția Națională de Resurse Minerale a dat aviz favorabil pentru prospecțiuni geologice seismice 3D în perimetrul de explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră RG 03 Transilvania Sud. Datele geologice prin această metodă foarte modernă se obțin pe două căi principale: detonarea controlată și vibrarea controlată.

Concret, se generează unde elastice de mică intensitate la suprafața solului, acestea pătrund în subsol și „răspunsul” la traversarea diferitelor straturi geologice oferă datele căutate.

Scopul acestei prospecțiuni estimată la 10 milioane de lei și executată pentru Romaz de compania Prospecțiuni SA este de a confirma datele 2D existente. Putem deduce că dacă Romgaz a decis să investească în noi prospecțiuni, datele 2D sunt încurajatoare. Lucrările de prospectare vor începe în această lună și vor dura 4–5 luni. Compania Prospecțiuni SA este principalul furnizor de lucrări de prospecțiuni geologice și geofizice din România, dar are și o activitate importantă peste hotare: Portugalia, Senegal, Republica Moldova, Bulgaria, Croația, Albania, Siria, Iran, Tadjikistan, Georgia, Myanmar, Maroc etc.

Cererea de energie, preferabil la prețuri cât mai accesibile, este în continuă creștere, dar un raport al Romgaz arată un declin de 5,2 la sută al extracției de gaze naturale de către companie în primele 6 luni ale anului. Asta în principal pentru că zăcămintele cunoscute se epuizează și, de aceea, este imperios necesară găsirea altora și dezvoltarea altor exploatări.

Să sperăm că nu vor da buzna ecologiștii rusofili și apocaliptici și aici, cum au dat la Pungești (Galați) sau chiar mai aproape de noi la Roșia Montană. Și să sperăm că dacă se întâmplă, statul va avea destulă rațiune să asculte oamenii de știință și specialiștii și nu va ceda, cum a făcut-o în alte cazuri, presiunilor conspiraționiste și prost informate.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare