Episcop, fost arhimandrit la Catedrala din Alba Iulia, despre referendum: Ura faţa de un partid, mai intensă decât dragostea faţă de familie

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Părintele Episcop Ignatie al Hușilor a scris, vorbind despre referendum, că ”ura față de un partid” a fost mai intensă decât ”dragostea față de familie”, fiind de părere că Biserica trebuie să se focuseze pe  înfiinţarea a cât mai multor grădiniţe, şcoli confesionale, centre de catehizare creştină.

Punct de vedere al Părintelui Episcop Ignatie al Hușilor:

USR - Alegeri parlamentare 2020

Referendumul a trecut. Din lipsă de cvorum a fost invalidat.

Unii au început să vorbească despre declanşarea unei apocalipse spirituale peste România. Că peste noapte am devenit minoritari. Că valorile creştine au fost înghiţite iremediabil de către ideologiile seculariste ale societăţii post-creştine. Că asistăm la un hiatus insurmontabil între tradiţie şi cetăţenii României.

Alţii, triumfalişti de serviciu, cred, cu tărie, că au legitimitatea morală să afirme apodictic că Biserica a suferit o înfrângere colosală, fiindu-i afectat prestigiul şi amputat dreptul la prezenţa ei în spaţiul public. Sau că suporterii ideologiei neomarxiste sunt majoritari.

Deci, în mod oficial, au dreptul să colonizeze masiv teritoriul spiritual al acestei ţări. Adică, să se aşeze la pupitre sau la butoane şi să dicteze doctrina totalitară a ideologiei progresist-liberale. Îşi arogă competenţa şi îndreptăţirea civică să ocupe centrul, iar ceilalţi, care au votat Da, sunt invitaţi să se retragă resemnaţi şi umiliţi la periferie. Se proclamă euforic că unii, în mod intrinsec, sunt occidentalocentrici şi progresişti, pe când alţii sunt medievali şi retrograzi.

Personal, consider că toate aceste tirade sunt butaforii verbale. Adevărul este întotdeauna în altă parte, ţine de esenţe.

În primul rând, referendumul a fost invalidat, pentru că maşinăria de propagandă a progresiştilor a fost mult mai abilă şi mai eficientă. Biserica nu deţine, din păcate sau din fericire, reflexul de a gestiona corect şi în timpi reali toate minciunile, distorsionările şi calomniile grosolane care au curs, în săptămânile trecute, pe albia dezbaterilor publice.

De departe, cheia „succesului” a fost asigurată de anexarea ideologică a referendumului la politică, la unul dintre partidele actuale, precum şi la frica iluzorie că prin vot vor fi modificate şi alte articole din Constituţie, fapt care s-a soldat cu formarea unui contingent de indecişi sau decişi să nu participe la vot. Cu alte cuvinte, ura faţa de un partid a fost mai intensă decât dragostea faţă de familie, de valorile tradiţionale.

Paradoxul este că în această manevră ideologică au căzut inclusiv conservatori creştini, simpli sau intelectuali. Pentru intelectuali, şi poate nu numai pentru ei, refrendumul a părut inutil şi fără efecte juridice concrete, atâta vreme cât în Codul Civil art. 259, alin. 1, se stipulează, negru pe alb, ce înseamnă cuvântul „soţi”.  Prin urmare, calomnia, ideologizarea malefică şi dezinformarea au fost mai puternice decât bunul simţ şi capacitatea de a discerne între grâul adevărului şi neghina minciunii. Manipulare profesionistă, ca la carte.

În al doilea rând, Biserica nu a suportat o înfrângere. De ce? Prin deducţie logică şi confirmată personal, mare (sau o suficientă) parte din cei care nu au votat, exceptându-i pe unii din tabăra nedemocratică #boicot sau #staucasă (pentru că s-au opus unei consultări populare), sunt ataşaţi şi cred în valorile iudeo-creştine, în familia naturală. Vă asigur că această constatare nu se înscrie în logica învinsului care vrea cu orice preţ să pară un victorios. Ce folos să mă autoamăgesc cu o victorie goală de conţinut? Aş transforma şi eu convingerile mele într-o ideologie. Din fericire, fug de ideologie ca dracul de tămâie. Orice ideologie ucide.

Biserica, prin acest referendum, a primit un semnal puternic că trebuie să se focuseze pe un tip de pastoraţie de proximitate, frontală, pe înfiinţarea a cât mai multe grădiniţe, şcoli confesionale, centre de catehizare creştină, aşa cum sunt în Occident, pentru a oferi o alternativă tăvălugului ideologiei neomarxiste a teoriilor de gen care vor să corupă, cu nesimţire şi persuasiune diabolică, mintea şi inima curată a copiilor.

Am această convingere că Biserica va restarta, inteligent şi discret, strategiile de pastoraţie faţă de proprii credincioşi, pentru că deţine resursele. Cred că niciun păstor responsabil nu va susţine de acum încolo că Biserica poate fi cuantificată după câte ziduri au fost ridicate, ci după cât de mult se regăseşte în Biserică şi ne recunoaşte poporul ca păstori. Deci, în tot răul şi-un bine.

De asemenea, Biserica în toată epopeea aceasta cu referendumul, alături de puţinii intelectuali care şi-au asumat public valorile de dreapta (Adrian Papahagi, Mihail Neamţu, Teodor Baconschi), a dat dovadă de dreaptă măsură şi civilitate în a susţine o cauză profund creştină. Din nefericire, civilitatea aceasta ne-a „costat”: participare mică pentru o cauză atât de mare. Biserica nu a făcut decât să se comporte extrem de european: a susţinut ceea ce este constitutiv Europei, rădăcinile ei creştine.

Lipsa de toleranţă de care am fost acuzaţi este una falsă şi inventată, chiar dacă, răzleţ, s-au auzit voci ale unor slujitori care au transformat apologetica creştină în fricotecă necreştină. Dacă veţi avea curiozitatea să vă uitaţi pe conturile de Facebook ale suporterilor lgbt-işti, veţi fi invadaţi de un val inexplicabil de ură şi agesaţi decibelic de un volum şi ritm visceral de creştinofobie. Trist este că numărul celor care i-au jignit pe susţinătorii şi iubitorii sinceri ai valorilor creştine este majoritar, nicidecum unul izolat.

Un ultim punct. Legat de isteria ipocrită a banilor cheltuiţi pe referendum, i-aş provoca pe useriştii progresişti, pe lgbt-işti luminaţi să încerce să devină, în mod concret, filantropi, să îşi asume agenda socială prin care îşi motivează propagandistic atitudinea antieclesială, de vreme ce au clamat pe social media, pe la diverse televiziuni că banii trebuiau cheltuiţi pentru scopuri caritabile, pentru orfelinate, pentru copii din centrele de plasament, pentru familiile sărace, de a căror grijă nu mai pot dormi noaptea,  şi să ne ajute în Vaslui (şi în orice altă parte) să întregim această operă filantropică iniţiată şi susţinută discret de Biserică şi autorităţile locale. Ar dovedi în felul acesta că nu sunt doar nişte propagandişti de serviciu.

Ca o concluzie, Biserica nu trebuie să culpabilizeze pe nimeni pentru invalidarea referendumului, nici măcar poporul pe care îl păstoreşte. Demonizarea generalizată nu face bine nimănui. Cu atât mai puţin Bisericii, care este înţeleaptă şi nu a căzut în această capcană contraproductivă din punct de vedere pastoral. Aşa cum preciza un fin intelectual al ţării noastre pe contul personal de Facebook: „Socotesc referendumul ca proces binevenit: a resetat nişte coordonate, a developat radiografia României actuale şi ne-a scos din somnolenţă civică, adică din băltirea în prea numeroasele noastre iluzii colective” (Teodor Baconschi).

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

7 Comentarii

boicotantul 10 octombrie 2018 at 17:15

Biserica a facut si face politica.Infringerea inseamna ca ati luat o palma de la cei pe care vroiati sa ai prostiti.
Si da asta e confirmrea ca increderea in BOR a luato la vale.

Maties Alexandru 10 octombrie 2018 at 18:48

.
Europa Unita si Cetateanul © Copyright 2011-2018
10.10.2018
Ce catehizare, domnule! Vorbiti la pereti, caci oamenii nici nu stiu ce inseamna cuvintele astea pompoase precum catehizare. Macar de ati promova voi Cuvantul lui Dumnezeu, caci asta inseamna in esenta catehizare! Dar oamenii stiu ceea ce vad si aud: ca pe voi nu va intereseaza decat afacerile, adica sa incasati bani pentru orice, si dupa cei vii si dupa cei morti, si sa va destrabalati cu banii, caci destrabalare reprezinta chiar si hainele ca de circ pe care le purtati. Crestinismul nu este destrabalare sau circ, iar credinta nu este o afacere murdara, cum o promovati voi! Traditia e una, dar crestinismul e cu totul altceva si chiar se exclud, fiindca toate traditiile promoveaza tot felul de idoli, adica tocmai ceea ce Cuvantul lui Dumnezeu interzice cu desavarsire!

Marginean Alba 10 octombrie 2018 at 23:19

Ură fata de comportamentul BOR a fost mai mare decat orice altceva . Sper sa luati aminte. Noi rămânem cu Dumnezeu voi dispareti in cativa ani . Oamenii s-au prins de smecheriile voastre !

Marcel 11 octombrie 2018 at 7:23

Popi sunt niste hoți și paraziți, lumea ar fi mult mai buna fara popi si politicieni…

Unu din Alba 11 octombrie 2018 at 10:15

Pt. Marcel : Asa sunt unii destepti ca tine care le stie pe toate . Cum de te mai tine pamantul. Apropo toata lumea e impotriva lui Dragnea macar imi poti da un singur exemplu pt. ce e acuzat Dragnea si de ce are dosar penal ??? Dar ceilalti care au furat tara de 10 ori mai mult ca Dragnea cum ar fi Basescu, Videanu , Blaga de ce nu patesc nimic ha ??? Toti va luati de popi ca au chemat lumea la vot dar nu au chemat la ordinul lui Dragnea ci datorita normalitatii si oranduirii bisericesti care clar nu accepta altceva decat casatoria intre un barbat si o femeie !!

cititor 11 octombrie 2018 at 15:51

Părinte Ignatie, dacă vrei să fii mai aproape de enoriaşi, vorbeşte şi matele pentru toată lumea, nu numai pentru cei cu bac-ul luat pe bune.
Iar dacă vrei să te ocupi de familia tradiţională, vezi de copiii orfani, copiii crescuţi de un singur părinte sau chiar de doi dar care se culcă seara flămânzi şi dorm în frig, n-au ce îmbrăca şi ce încălţa, de mamele abuzate de soţi (care sunt bărbaţi), de taţii care după ce beau alocaţia merg acasă şi le aplică tuturor corecţii fizice, de bătrânii singuri şi bolnavi. Asta e menirea bisericii. Lasă legile şi politica pentru alţii.

CIUFU 11 octombrie 2018 at 16:46

UNU DIN ALBA, ASCULTA SI PARERILE ALTORA.
CIND ESTI CU O PERSOANA SI VREI SA O FRECI MAI INTREBI PE DRAGNEA SAU PE POPA LA CARE GAURA? SI DACA NU E CARE VREI TU CE IMI FACI?

Comentariile sunt oprite