Rămâi conectat

Actualitate

Eniko Tarţa şi Ancuţa Stoenescu (CSU Alba Iulia) versus ICIM Arad, echipă cu care au cucerit titluri naţionale

Publicat

în

Baschetbalistele Eniko Ramona Tarţa şi Ancuţa Stoenescu (echipiere ale CSU Alba Iulia) vor avea un meci special sâmbătă, cu ICIM Arad, formaţia în tricoul căreia au cucerit numeroase titluri naţionale în trecut. În 3 martie, de la ora 17.00, la Alba Iulia se va disputa derbyul campionatului, după ce în tur echipa lui Tomas Bilek a învins în ultima secundă în fieful campioanei en-titre, scor 58-56.

Carierele celor două jucătoare, Eniko Ramona Tarţa (23 ani) şi Ancuţa Stoenescu (32 ani) sunt similare până la un punct; ambele evoluează pe postul de coordonator de joc, s-au lansat în baschetul de înaltă performanţă la Arad iar în culorile „galben-albastru” ale oponentelor şi-au trecut în palmares titluri de campioană în România şi prezenţe în întrecerile continentale.

*”Duelul cu Aradul a devenit cel mai important meci al returului”, spune Eniko Tarţa

Elit - Gustul Desăvârșit

„Eni” a evoluat timp de 6 sezoane la Arad, imediat după ce a plecat ca şi junioară din oraşul natal, Satu Mare, având în palmares două trofee naţionale, dar şi alte două clasări pe locul secund în întrecerea internă. „Sincer am depăşit starea emoţională din preajma unui joc direct cu Aradul. Am plecat de ceva timp de acolo, dar nu pot uita că la ICIM am început să practic baschet de înaltă performanţă„, a afirmat Eniko Tarţa, ce a evoluat alături de Ildiko Nagy şi Laura Drăgoescu, potenţiale adversare sâmbătă. „În conjunctura dată, meciul a devenit unul dintre cele mai importante din acest sezon. Se anunţă un joc la fel de dificil ca şi în tur, când am produs o uriaşă surpriză. Şansele sunt egale în acest moment, orice detaliu va fi decisiv, dar dacă vom învinge ne vom asigura locul secund. Sperăm să evoluăm măcar la nivelul prestaţiei din toamnă pentru că sunt convinsă că ICIM-ul va aborda altfel întâlnirea cu noi„, a mai declarat Eniko Tarţa. În meciul direct din toamnă, cel mai important rezultat de până în prezent din istoria CSU Alba Iulia, Eniko Tarţa şi-a trecut în cont 10 puncte, 4 recuperări şi 3 pase decisive, dovedindu-se una dintre cele mai bune jucătoare din teren.

*”Mă leagă enorm de multe lucruri de ICIM”, a afirmat Ancuţa Stoenescu

Mult mai bogat este palmaresul arădean prezent în dreptul Ancuţei Stoenescu: trei mandate petrecute la ICIM Arad, cel mai lung de 5 ani, ultimul în 2010. Jucătoarea venită în iarnă de la BC Danzio Timişoara are la activ  patru titluri consecutive de campioană naţională cu ICIM Arad (1998-2001).  „Practic aproape jumătate din cariera personală din ţară coincide cu numele ICIM-ului. Mă leagă enorm de multe lucruri de Arad, rampa de lansare în baschetul românesc şi european, am jucat acolo atâţia ani, a fost o perioadă frumoasă ce-mi va rămâne în suflet. Era un campionat foarte puternic atunci şi am rămas prietenă peste timp cu foste coechipiere precum Monika Broşovski, Ildiko Nagy şi Laura Drăgoescu„, a spus Ancuţa Stoenescu. Una dintre cele mai valoroase baschetbaliste din România în ultimul deceniu, a revenit în campionatul intern în 2010 la ICIM Arad de unde plecase în sezonul 2003-2004, după ce a câştigat campionatul cu Livas Târgovişte. Cariera externă a cuprins apoi echipele Sporting Atena, cu care a evoluat în Euroligă, Kervanos Stovrolou şi AEL Limassol în Cipru şi Eliztur Ramla din Israel. „Am foarte multe prietene la Arad, dar sunt profesionistă şi le promit că voi da totul pentru a învinge cu CSU Alba Iulia. N-aş vrea să spun că este jocul sezonului, însă dacă ne vom adjudeca victoria, 100 la sută vom încheia sezonul regulat pe locul secund„, a încheiat Stoenescu.

Dan HENEGAR


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

ALERTĂ METEO: Cod PORTOCALIU actualizat pentru județul Alba, de ploi și vijelii. Până când este valabil

Publicat

în

ALERTĂ METEO: Cod PORTOCALIU actualizat pentru județul Alba, de ploi și vijelii. Până când este valabil

Meteorologii ANM au actualizat atenționarea de tip COD PORTOCALIU pentru județul Alba în cursul zilei de astăzi, 29 mai. Aceasta va fi valabilă până mâine la ora 10.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 29 mai, ora 10 – 30 mai, ora 10
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Elit - Gustul Desăvârșit

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 29 mai, ora 14:00 – 30 mai, ora 03:00
Fenomene vizate:instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente
Zone afectate: conform textului și hărții

În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50…90 l/mp.
Mai ales după-amiaza și seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii puternice (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Câți bani primesc senatorii României: Mii de euro pe lună și dacă ocupă și funcții în Parlament, indemnizația lunară crește

Publicat

în

Câți bani primesc senatorii României: Mii de euro pe lună și dacă ocupă și funcții în Parlament, indemnizația lunară crește

Senatul României are 135 de membri. Potrivit Constituției, ei sunt reprezentanții poporului și au fost trimiși acolo pentru a promulga legi. Puțini dintre cei care le dau votul odată la patru ani, știu, însă, și ce salarii au senatorii.

Parlamentul României este format din 135 de senatori și 330 de deputații.

La fel ca în cazul veniturilor deputaților, indemnizațiile senatorilor se calculează pe baza funcțiilor îndeplinie. Astfel, avem funcții de conducere și de execuție (Președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților, Secretarii și chestorii Senatului și ai Camerei Deputaților, etc) și senatorii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ce indemnizație primesc senatorii

Potrivit legii salarizării, senatorii, la fel ca deputații, nu primesc salarii și indemnizați de parlamentar. Venitul lunar al unui senator este de 18.720 lei, iar dacă ocupă și funcții în Parlament, indemnizația lunară crește.

Președintele Senatului are o indemnziație de de 23.920 lei brut

Vicepreședinții Senatului au o indemnizație de 22.256 lei brut

Secretarii și chestorii Senatului au câte o indemnizație de 22.256 lei brut

Liderii grupurilor parlamentare ale Senatului primesc lunar 20.800 lei brut

Președinții comisiilor permanente ale Senatului și primesc lunar 20.176 brut

Vicepreședinții comisiilor permanente ale Senatului au o indemnizație de 19.552 lei brut

Secretarii comisiilor permanente ale Senatului Deputaților primesc lunar 19.136 lei brut

Senatori care nu ocupă funcții în Parlament au o indemnizație de 18.720 lei


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Zilele Muzicale „Carl Filtsch”: Micul pianist, elevul preferat al lui Frederic Chopin, comemorat la Alba Iulia

Publicat

în

Zilele Muzicale „Carl Filtsch”: Micul pianist, elevul preferat al lui Frederic Chopin, comemorat la Alba Iulia

Centrul de Cultură Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în perioada 28 – 29 mai 2022, la Alba Iulia, Zilele Muzicale „Carl Filtsch”, manifestări dedicate celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.

Evenimentul se desfășoară în Catedrala Romano-catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia și cuprinde recitaluri la pian, un concert al  Cvartetului de Coarde al Județului Alba, precum și distribuirea pe plan național a integralei compozițiilor lui Carl Filtsch. În cadrul evenimentului va fi difuzat și filmul „Micul pianist – povestea lui Carl Filtsch” și va avea loc rebranding-ul Cvartetului de Coarde și al Orchestrei de Cameră a Județului Alba, care vor primi, in memoriam, numele „Carl Filtsch”.

Manifestările au debutat, sâmbătă seara, cu recitaluri susținute de pianiștii Tudor Nicolae Bucatcă (William Gillock – Moonlight Mood.Etude in the Form of a Waltz/ Igor Șamo – Troika) și Vera Zelenscaia (Carl Filtsch – Barcarolle, Edvard Grieg – Piano Sonata in e-moll, op. 7, Johannes Brahms – Intermezzo, op. 118, nr. 2, Rodion Shchedrin – A la Albeniz). Programul a cuprins și o demonstrație de virtuozitate a Cvartetului de Coarde al Județului Alba, care a  interpretat compoziția A. Dvořák – Cvartetul nr. 12 în Fa major, op. 96. Cvartetul este format din Dan-Liviu Cernat (vioara I), Mădălin Danciu (vioara II), Mădălina Gherman-Neag (violă), Florin Craiu (violoncel).

Elit - Gustul Desăvârșit

Zilele Muzicale Carl Filtsch vor continua, duminică, 29 mai 2022, cu un recital extraordinar susținut de pianistul Horia Mihail, programat la ora 19:00. Editura Muzicală a Centrului de Cultură „Augustin Bena” va distribui, cu ocazia festivalului, pe plan național, integrala compozițiilor lui Carl Filtsch. Programul va continua cu difuzarea filmului „Micul pianist – povestea lui Carl Filtsch” și va avea loc rebranding-ul Cvartetului de Coarde și al Orchestrei de Cameră a Județului Alba, care vor primi, in memoriam, numele „Carl Filtsch”.

Transmisiunea live a recitalurilor din prima zi a Zilelor Muzicale „Carl Filtsch” o puteți viziona pe Pagina de Facebook a Centrului de Cultură Augustin Bena”: https://fb.watch/diHqKIlBMe/

Credite foto: Vasile Sârb (Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba)

Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeș – 11 mai 1845, Veneția) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeșul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curții Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educație muzicală și tovarăș de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziție genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenție aparte de evoluția lui pianistică.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frédéric Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: „Dacă micuțul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”. La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susțină concerte la Viena, Paris și Londra unde a fost aclamat și sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziții ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viață în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăvește de tuberculoză și medicii i-au prescris băi de mare în Veneția. După o scurtă îmbunătățire a stării sănătății sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinerețe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găsește la cimitirul San Michele din Veneția.

Zilele Muzicale „Carl Filtsch” – PROGRAM

duminică, 29 mai 2022, ora 19:30

  • Recital extraordinar susținut de HORIA MIHAIL (pian)
  • DISTRIBUIREA PE PLAN NAȚIONAL A INTEGRALEI COMPOZIȚIILOR LUI CARL FILTSCH

(Editura Muzicală a Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”)

  • REBRANDING – CVARTETUL DE COARDE și ORCHESTRA DE CAMERĂ A JUDEȚULUI ALBA „CARL FILTSCH”
  • PROMOVAREA și DIFUZAREA FILMULUI ,,MICUL PIANIST – POVESTEA LUI CARL FILTSCH”

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare