Rămâi conectat

Actualitate

Elevii și studenții militari vor primi normă de hrană şi când nu sunt prezenţi în instituţiile de învăţământ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii și studenții militari vor primi normă de hrană şi când nu sunt prezenţi în instituţiile de învăţământ

Elevii şi studenţii militari vor avea dreptul la normă de hrană şi în perioada în care aceştia nu sunt prezenţi în instituţiile militare de învăţământ, prevede proiectul de lege pentru modificarea OUG nr.26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională şi ale persoanelor private de libertate, adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor, relatează Agerpres.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.4 alin.(4) din Ordonanţa Guvernului nr.26/1994, în sensul acordării valorii financiare a normei de hrană la care au dreptul şi studenţilor şi elevilor militari din instituţiile militare de învăţământ pe perioada în care aceştia nu sunt prezenţi în instituţiile militare de învăţământ şi astfel nu li se asigură hrană preparată.

Elit - Gustul Desăvârșit

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerul Apărării Naţionale, va modifica în mod corespunzător Hotărârea Guvernului nr.501/1994 privind aprobarea normelor de hrană pe plafoane calorice, categoriile de personal pentru care se acordă şi instituţiile publice din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională în care se aplică acestea, cu modificările şi completările ulterioare, prevede un amendament.

Prezent în plen, la dezbateri, senatorul PSD Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, le-a mulţumit grupurilor parlamentare care au susţinut acest proiect, „un proiect atât de mic faţă de marile nevoi pe care le au în acest moment militarii români”.

„Văzând această deschidere pe care Parlamentul României o are, cred că va trebui ca în viitor să legiferăm mai mult în această direcţie. Legislaţia militară cred că ar trebui mult actualizată în acest moment, pentru că un număr semnificativ de militari, aproximativ 10% dintre militarii români, au solda de funcţie, în acest moment, sub salariul minim brut garantat în plată de 3.000 lei, fiind necesară o ajustare foarte rapidă a acestei valori. 62% dintre angajaţii din Armata României au o soldă lunară sub câştigul salarial mediu brut de 6.789 lei”, a declarat Vasile Dîncu.

El a spus că personalul militar care face parte din categoria de salariaţi nu a atins nivelul de salarizare prevăzut de lege pentru 2022, iar valoarea compensaţiei valorice a normelor de hrană în plată se menţine la nivelul anului 2019.

De asemenea, a adăugat senatorul, suma aferentă sporurilor, a unor venituri salariale similare, precum şi valoarea financiară a drepturilor de echipament se menţin la nivelul anului 2018, iar valoarea compensaţiei lunare pentru chirie şi alte drepturi se menţine la nivelul lui decembrie 2009.

„De aceea, atractivitatea profesiei militare a scăzut foarte mult în ultima vreme: în anul 2022, peste 2.000 de angajaţi au plecat din armată, dublu faţă de anul 2021, iar la şcolile de maiştri militari, subofiţeri sau la liceele militare s-au prezentat, la admiterea din ultimul an, jumătate din candidaţii din anii trecuţi. Trebuie să facem mai mult pentru această profesie, mai ales în actualul context de securitate, care impune înzestrarea rapidă şi încadrarea cu personal de înaltă calificare”, a atras atenţia Vasile Dîncu.

Deputatul minorităţilor naţionale Silviu Vexler, co-iniţiator, a subliniat că proiectul corectează nu doar o nedreptate, ci şi o hibă legislativă şi l-a felicitat pe Vasile Dîncu pentru o astfel de iniţiativă.

„În toate discuţiile despre situaţia de securitate la nivel global am înţeles, încă odată, dacă mai era necesar, că cea mai importantă, cea mai valoroasă resursă este mintea omului. (…) Proiectul corectează ceea ce aparent este un lucru minor, aproape insignifiant, aşa cum sunt evident sumele, acea normă de hrană despre care proiectul vorbeşte. Dar cu toate acestea, moralul oamenilor, speranţa lor, dorinţa, încurajarea lor este definită tocmai de lucrurile mici. (…) Astfel de lucruri mici sunt cele care le arată oamenilor care sunt în teren că cei care sunt la conducere se gândesc cu adevărat la ei şi la situaţia lor. (…) Mă bucur că proiectul a fost adoptat în unanimitate, este un semn de unitate şi normalitate”, a transmis deputatul.

Potrivit deputatului AUR Mircia Chelaru, aceasta este „o iniţiativă aproape conexă intervenţiilor umanitare”. „Îmi pun întrebarea faţă de prezentarea domnului Dîncu: cine se ocupă de Armata Română? Cine cunoaşte această situaţie de degradare instituţională, de la incapacitatea de reacţie pentru a răspunde oportun şi calificat la agresiunile de tot felul. Cea mai mare agresiune în acest moment asupra Armatei este cea imagologică”, a transmis Chelaru.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus iau startul pe 24 martie. Ministerul Mediului anunţă noutăţi

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus iau startul pe 24 martie. Ministerul Mediului anunţă noutăţi

Vineri, 24 martie, iau startul programele Rabla Clasic şi Rabla Plus. Iar Ministerul Mediului anunţă că vor fi noutăţi.

Prima de casare pentru o maşină veche va ajunge acum la şapte mii de lei, iar dacă vor fi predate două maşini, valoarea ecotichetului ajunge la 10.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cine are în plan cumpărarea unei maşini electrice va trebui să ţină cont de faptul că ecotichetul se acordă doar dacă maşina costă mai puţin de 75.000 de euro.

De asemenea, trebuie predată o rablă la schimb. Bugetul pentru aceste două programe este anul acesta de 1,5 miliarde de lei.

De azi într-o lună, adică pe 21 aprilie, ia startul şi programul Rabla Local, după ce a trecut până acum prin trei încercări de lansare ratate.

Prin acest program, cei care se decid să renunţe la o maşină mai veche de 15 ani primesc 3.000 de lei, din care 2.400 de lei îi achită Ministerul Mediului iar restul autoritatea locală.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Șoferii condamnați pentru ucidere din culpă, FĂRĂ permis pentru CINCI ani: Amendamentul a trecut de Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferii condamnați pentru ucidere din culpă, FĂRĂ permis pentru CINCI ani: Amendamentul a trecut de Senat

Potrivit unui amendament admis la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, o persoană care a fost condamnată pentru o infracţiune comisă ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie şi care a avut ca rezultat decesul victimei se va putea prezenta la examenul pentru obţinerea permisului de conducere doar după cinci ani de la data executării pedepsei.

„A crescut de 10 ori perioada interdicţiei de a mai obţine permis auto pentru cei care se urcă băuţi, drogaţi sau fără carnet la volan şi ucid oameni pe şosele. Am propus şi colegii au fost de acord, astăzi, în Senat, votând cu 105 voturi ‘pentru’ din 106, un amendament la un proiect legislativ de modificare a Codului rutier, prin care persoanele condamnate pentru ucidere din culpă, comisă sub influenţa alcoolului sau drogurilor ori fără permis auto să aibă interdicţia de a obţine din nou dreptul de a conduce timp de cinci ani după executarea pedepsei. Acesta este termenul maxim prevăzut de Codul penal pentru măsuri complementare.

Acest amendament vine în continuarea şi în completarea proiectului legislativ cunoscut sub denumirea de Legea Anastasia, provenită de la numele unui copil ucis pe drumurile publice de o persoană care a condus fără a avea acest drept. Să nu uităm că, de cinci ani încoace, România se află în continuare pe locul întâi în Europa la numărul de accidente rutiere mortale, iar multe dintre acestea fac obiectul modificărilor legislative propuse acum”, a precizat senatorul PSD Robert Cazanciuc, într-o postare pe Facebook.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin amendamentele admise se urmăreşte ca pentru infracţiunea care a avut ca rezultat uciderea unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, condamnatul se va putea prezenta la examen doar după trecerea unui termen de 5 ani de la data executării pedepsei în regim de privare de libertate sau de la data expirării termenului de supraveghere stabilit de instanţă, având în vedere gravitatea faptei pentru care a fost condamnat.
Interdicție și pentru cei care conduc fără permis și provoacă accidente

O altă modificare adusă proiectului legislativ la comisiile de specialitate prevede că persoana care nu deţine permis de conducere şi a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune care a avut ca rezultat vătămarea corporală a cuiva, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, precum şi persoana al cărei permis de conducere a fost anulat în condiţiile legii au dreptul de a se prezenta la examenul pentru obţinerea permisului de conducere dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare: au trecut şase luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate; dacă a trecut un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei; dacă a intervenit amnistia sau reabilitarea, notează Agerpres.

Ordonanţa de Guvern nr.11/2023 are ca obiect modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în scopul îmbunătăţirii cadrului normativ, fiind vizate, în principal, următoarele domenii: evidenţa vehiculelor înregistrate, condiţiile privind participarea şi desfăşurarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere, competenţa privind eliberarea permisului de conducere internaţional, constatarea şi sancţionarea unor contravenţii, precum şi aplicarea unor sancţiuni contravenţionale complementare şi al unor măsuri tehnico-administrative, conform raportului comun de admitere, întocmit de comisiile de specialitate.

Proiectul de lege va fi dezbătut şi supus votului plenului Camerei Deputaţilor, for decizional în aceste caz.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Există riscul unei crize financiare în România, după problemele de la Silicon Valley Bank și Credit Suisse Bank? Bogdan Chirieac: ”La noi norocul e Mugur Isărescu”

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Există riscul unei crize financiare în România, după problemele de la Silicon Valley Bank și Credit Suisse Bank? Bogdan Chirieac: ”La noi norocul e Mugur Isărescu”

Credit Suisse Bank, una dintre cele mai mari bănci din Elveția, este în pericol. Asta după ce acțiunile băncii au scăzut cu 30% în această săptămână. Banca a luat urgent un împrumut de 50 de miliarde de franci de la Banca Națională a Elveției, însă economiștii se tem că o eventuală prăbușire a băncii ar provoca o criză mondială, precum cea din 2008, după ce și Silicon Valley Bank a intrat în faliment.

Bogdan Chirieac: La noi norocul e Mugur Isărescu

Elit - Gustul Desăvârșit

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre acest subiect, afirmând că sistemul bancar din România se află în siguranță deocamdată.

La noi norocul e Mugur Isărescu. Sistemul bancar în România este destul de solid și îl avem pe Mugur Isărescu. Vă dați seama, ce să negociezi cu Mugur Isărescu, care stă la masă cu cei mai mari din lume în domeniul finanțelor? Nu se pune problema. Deci România este save, dar apropo de sistemul american, este save pentru că Jonathan Elon cu Federal Reserve a dat 299 de miliarde de dolari împrumut sistemului bancar american până vineri și s-ar putea să continue. Deci America are această capacitate extraordinară să dea dolari cât e nevoie.

Și Credit Suisse Bank a primit 50 de miliarde de franci de la Banca Elvețiană Centrală deoarece elvețienii, sigur, dau franci elvețieni. Pot și se susțin, urmează să îi preia UBS, am înțeles că presa internațională scrie că weekendul acesta s-a negociat la greu și a rămas că UBS a cerut o garanție de la guvernul federal elvețian de 6 miliarde de franci elvețieni și ar putea să o preia mâine dimineață și să încheie lucrul acesta, dar vedeți că s-a trecut de la dobândă 0 la dobândă de 7-8% în euro și în felul acesta băncile aveau pe obligațiuni chiar pe poziții care nu sunt riscante în mod normal, erau la termen pe 5-10 ani cu 0,75% dobândă pe an, lumea și-a retras banii ca să-i pună cu dobândă mare și au rămas băncile fără lichidități, acesta este adevărul„, a declarat Bogdan Chirieac.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare