Rămâi conectat

Actualitate

Elevii şi părinţii nu au nicio şansă să afle dacă profesorii sunt sau nu sunt vaccinaţi anti-Covid: Ce spune ministrul Educației

Publicat

în

Elevii şi părinţii nu au nicio şansă să afle dacă profesorii sunt sau nu sunt vaccinaţi anti-Covid: Ce spune ministrul Educației

Elevii şi părinţii nu au nicio şansă să afle dacă profesorii de la clasă sunt sau nu sunt vaccinaţi anti-Covid, decât dacă aceştia din urmă nu-şi dezvăluie din proprie iniţiativă situaţia vaccinală, a declarat Sorin Câmpeanu, ministrul Educației.

În mai puţin de o săptămână începe un nou an şcolar, iar pentru că orele se vor ţine în format fizic, discuţiile despre măsurile de prevenţie a infecţiilor cu SARS-CoV-2 sunt la ordinea zilei, mai ales că proporţia vaccinării anti-COVID-19 – o măsură importantă de limitare a infecţiilor – situează România pe ultimul loc în UE.

Şi, deşi nu vaccinăm, nici nu testăm. Asta în timp ce, în Austria, de exemplu, autorităţile au anunţat că elevii şi profesorii vor fi testaţi pentru infecţia cu coronavirus de trei ori pe săptămână, indiferent dacă au fost vaccinaţi sau nu, unul dintre teste fiind PCR. Mai mult, în Grecia, profesorii care refuză să se vaccineze împotriva COVID sau să se testeze în mod regulat înainte de a intra la ore riscă sancţiuni drastice, cum ar fi tăierile de salarii sau suspendarea fără salarii până la imunizare.

Electrica Furnizare Discount

În România, în virtutea legii protecţiei datelor cu caracter personal, părinţii nu vor putea nici măcar să afle dacă profesorii de la clasele unde învaţă copiii lor sunt sau nu vaccinaţi. „Protecţia datelor cu caracter personal este dincolo de dorinţa părintelui, de dorinţa dv. sau de dorinţa mea. Doar în măsura în care profesorul însuşi alege să spună, să facă public acest lucru: sunt vaccinat sau nu sunt vaccinat. Poziţiile părinţilor – pe care le înţeleg, şi eu, ca părinte, aş avea această curiozitate – sunt una, legea, uneori, este altfel”, a explicat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei. Acesta a adăugat că tot ce pot afla părinţii este situaţia statistică a profesorilor vaccinaţi din şcoală.

În aceste condiţii, un profesor nevaccinat sau netrecut prin boală poate preda fizic la clasă. „Nu avem niciun fel de diferenţiere între profesorii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi, dar aş vrea să spun încă o dată: profesorii sunt categoria socio-profesională care a înţeles cel mai bine importanţa vaccinării. Proporţia la ultima interogare a fost de peste 60%”, a subliniat Câmpeanu. În cifră absolută, aceasta înseamnă 185.000 de profesori din cei peste 300.000. „Nu există niciun alt domeniu în care să mai avem 185.000 de persoane vaccinate. Deci, profesorii se vaccinează”, a punctat Cîmpeanu. Dar, ca în orice alt domeniu, a adăugat acesta, vor fi şi profesori care nu vor vrea să se imunizeze, dincolo de cei care au contraindicaţii medicale.

Recent, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, i-a încurajat pe părinţi să ceară situaţia vaccinării în fiecare şcoală după începerea anului şcolar. Mihăilă a mai spus că i se pare „cel puţin trist şi cu siguranţă îngrijorător” faptul că există o proporţie destul de mare de cadre didactice nevaccinate.

Reprezentanţii părinţilor spun însă că nu le pot pretinde profesorilor ceea ce ei înşişi nu fac. „Noi şi copiii noştri suntem vaccinaţi în proporţie de 20% şi profesorii, în proporţie de 60%. Deci, cu ce te-ar încurca un profesor care nu este vaccinat în raport cu ei, 5% dintre copii care sunt vaccinaţi? Mă refer la cei care au vârsta de vaccinare. Sau în raport cu cei care au vârsta de vaccinare şi provin din familii nevaccinate? Din punctul meu de vedere, acesta este un criteriu de discriminare. Nu încurajez părinţii să facă acest lucru. Ceea ce trebuie să facem este să respectăm regulile cu toţii pentru că riscăm să dăm naştere unor dispute la nivelul unităţilor de învăţământ între părinţi şi profesori. Mergând pe aceeaşi logică, dacă un profesor este vaccinat şi întreabă un elev de peste 12 ani dacă este vaccinat, şi dacă nu este, ce face? Îl goneşte din şcoală? Problema nu trebuie gândită doar la nivelul profesorilor”, este de părere Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi, FAP.

„Adică să facem toţi ce ţine de noi pentru a împiedica transmiterea virusului. Dacă există familii care nu vor să se vaccineze, şi le respect acest drept, haideţi să vedem dacă copiii poartă măşti, dacă respectă distanţarea fizică, dacă se dezinfectează după ce ating fiecare suprafaţă de contact, lucru care nu prea este posibil. Dar trebuie să ajutăm fiecare la împiedicarea infecţiilor. Nu mai vorbesc de vaccinare. Deci, dacă arătăm către profesori, haideţi să ne uităm la noi, părinţii. Dacă profesorul e vaccinat, iar copiii peste 12 ani sunt nevaccinaţi? Sau îi spun copilului meu, care e vaccinat, să stea în bancă doar cu copilul care e vaccinat? Ajungem la nişte lucruri care depăşesc cadrul normalului”, punctează Cristache. Şi nu acesta este rostul. „Trebuie să ne responsabilizăm cu toţii. La nivelul societăţii, să ne vaccinăm toţi, iar dacă nu dorim să ne vaccinăm copiii, măcar noi, adulţii, să o facem, ca să ajutăm cumva la revenirea şcolii aşa cum o ştim cu toţii, faţă în faţă”, conchide şeful FAP.

Pe 8 septembrie, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au declarat că vor actualiza proporţia profesorilor imunizaţi.

Sursa: adevarul.ro

Publicitate

Actualitate

A aplicat „argumentul” pumnului după o discuție în contradictoriu: Bărbat din Valea Vinului „premiat” de politiști cu dosar penal pentru violență în familie

Publicat

în

A aplicat „argumentul” pumnului după o discuție în contradictoriu: Bărbat din Valea Vinului „premiat” de politiști cu dosar penal pentru violență în familie

La data de 25 septembrie 2021, în urma unui apel prin 112, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au intervenit în localitatea Valea Vinului din comuna Vințu de Jos, unde o femeie a sesizat faptul că a fost agresată de concubin.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că, pe fondul unor discuții contradictorii, bărbatul, în vârstă de 33 de ani, ar fi lovit-o pe femeie, cu pumnii, peste cap și membre.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, a rezultat că este necesară emiterea unui ordin de protecție provizoriu, față de bărbat, acestuia fiindu-i interzis să se apropie de concubina sa.

Electrica Furnizare Discount

Pe numele său, a fost întocmit și un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Citește mai mult

Actualitate

PROGRAM| Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine”: Alba Iulia este astăzi capitala folkului românesc

Publicat

în

PROGRAM| Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine”: Alba Iulia este astăzi capitala folkului românesc

Alba Iulia este în aceste zile capitala muzicii folk, găzduind o nouă ediție a Festivalului Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine”. Evenimentul, unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică folk din România, a debutat, sâmbătă, în program fiind incluse recitaluri, lansări de carte și de discuri, dar și întâlniri ale publicului cu artiștii. Festivalul se desfășoară cu respectarea celor mai stricte măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2, iar intrarea este liberă.

Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine” a debutat, sâmbătă, cu o „Cafea cu Folk”, în cadrul căreia publicul s-a întâlnit cu o parte dintre interpreții invitați în festival. Folkistul Vali Șerban, inițiatorul festivalului și Sorin Minghiat au vorbit despre Doru Stănculescu, într-un moment emoționant în memoria cantautorului. Festivalul a continuat, sâmbătă seara, în Piața Cetății cu recitaluri susținute de Victor Socaciu, Mircea Vintilă, Dinu Olărașu, Florin Săsărman, Sorin Minghiat.

Duminică, Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine” începe cu o nouă „Cafea cu folk”, fiind programate lansarea discului vinyl „Accent 40 – Cascadorii Anxietății” și lansarea cărții „Chitaristul” – Paul Prisada. Seara, pe scena festivalului vor urca Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Zoia Alecu, Vali Șerban și „Școala de Folk”.

Electrica Furnizare Discount

„Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine” se desfășoară în acest an într-o locație nouă – Piața Cetății din Alba Iulia. Este o locație care ne permite să respectăm măsurile impuse de pandemie, dar mai ales un spațiu care deschide festivalul către un public tot mai mare. Respectăm cu strictețe măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2 și mulțumim spectatorilor care au înțeles că aceste măsuri sunt pentru siguranța lor și a artiștilor. Vă invităm cu drag la „Ziua de Mâine”, la Alba Iulia, locul unde folkul românesc s-a mutat cu întreg bagajul de muzică bună”, a spus managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Alexandru Pal.

Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine” se desfășoară sâmbătă și duminică, 25 – 26 septembrie, în Piața Cetății din Alba Iulia. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena Alba”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia.

Festivalul este organizat cu respectarea celor mai stricte măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2, iar intrarea este liberă. Accesul în perimetrul de eveniment va fi deschis cu o oră înainte, astfel încât să se intre pe rând, respectând distanțarea fizică. La intrarea în zona de concert, fiecărui spectator i se va măsura temperatura cu termometre non-contact și nu se va permite accesul persoanelor simptomatice care prezintă tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală modificată sau a celor cu temperatura măsurată mai mare de 37,5°C. Pe toată perioada concertelor, în perimetrul de eveniment, fiecare participant va trebui să poarte mască de protecție, în mod corespunzător. De asemenea, intrările în spațiul de eveniment vor fi dotate cu stații de dezinfectare pentru mâini, iar spectatorii vor fi obligați să se dezinfecteze în momentul accesului în spațiul respectiv. În spațiul de eveniment, poziționarea scaunelor destinate publicului nu vor suferi modificări, pentru a asigura distanțarea fizică de siguranță și se vor respecta culoarele de acces și ieșire, acestea fiind marcate în mod corespunzător.

Organizatorii recomandă publicului să participe la eveniment în mod organizat, prin acces în perimetrul de eveniment și cu respectarea măsurilor organizatorice și să NU aleagă participarea la eveniment indirect, cu scopul evitării măsurilor sanitare, în afara perimetrului.

PROGRAMUL Festivalului Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine”

Duminică, 26 septembrie 2021

ora 11:00 – Cafeaua cu Folk la FRAMM’S

Lansare disc vinyl “Accent 40 – Cascadorii Anxietății” și cartea “Chitaristul” – PAUL PRISADA

ora 18:00 – Spectacol extraordinar

MIRCEA BANICIU

DUCU BERTZI

ZOIA ALECU

VALI ȘERBAN și ,,Școala de Folk”

Citește mai mult

Actualitate

Norul de poluanți generat de erupția vulcanului din La Palma ajunge astăzi în România: „Ar fi indicat să purtăm mască”

Publicat

în

Norul de poluanți generat de erupția vulcanului din La Palma ajunge astăzi în România: „Ar fi indicat să purtăm mască”

Vulcanul din La Palma generează un nor de poluanți care ajunge în România duminică. Norul toxic va intra în țară prin vest, pe la Timișoara, și se va întinde peste toată țara până luni seară. Așadar, România va fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă, a declarat la Digi24, Silviu Gurlui, profesor Facultatea de Fizică.

O cantitate mare de dioxid de sulf este injectată spre Europa. Dioxidul de sulf aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați, etc) care sunt aduși la sol prin precipitare, precipitații și influențează concentrația ozonului, a explicat profesorul de fizică.

„Modelele sunt în evoluție. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții. Așadar, timp de două zile ar putea fi deasupra țării. România poate fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă.

Electrica Furnizare Discount

Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă”, a declarat Silviu Gurlui.

Ar fi indicat că persoanele care stau afară, mai ales în zona de vest, să poarte mască, deoarece sunt condiții pentru o poluare mai mare, spus profesorul de fizică.

Erupția vulcanului din La Palma devine din ce în ce mai periculoasă, la aproape o săptămână după ce a început. Conul principal s-a rupt și s-a format un alt curs de lavă, care se mișcă mai repede, pe o altă parte a muntelui. De asemenea, a apărut și o nouă fisură din care ies gaze toxice și fum.

„Este un fenomen extrem de violent, care după primele estimări și după modelele dezvoltate în prezent, pare că ar putea să se întindă măcar pentru două-trei luni de acum înainte. Fenomenul a fost precedat de foarte multe cutremure, a fost prevăzut, iar populația a putut fi avertizată. Pagubele sunt enorme.

În aer au fost împrăștiate cantități foarte mari de cenușă, dar și de alte gaze toxice care afectează calitatea aerului. Au fost împrăștiate în atmosferă clor, brom, care pot interacționa cu compuși din atmosferă și să scadă destul de mult stratul de ozon la înălțimi foarte mari. Se presupune că dacă vulcanii ar avea forță foarte mare, vom vedea dacă va fi cazul și acum, s-ar putea diminua cantitatea de ozon cu câteva procente.

Oxidul de sulf ridicat în atmosferă la înălțime, alți compuși formează acizi, ceea ce e important pentru climă și pentru oameni. Compuși secundari rezultați după interacțiunile cu compușii primari din atmosferă se comportă ca un ecran și împiedică razele solare să pătrundă mai adânc spre pământ, creează un efect de răcire”, a adăugat Silviu Gurlui.

Între timp, aeroportul din La Palma s-a închis, așa că turiștii care trebuiau să plece s-au dus la feriboturi.

Niciun om nu a fost rănit, dar pagubele materiale sunt semnificative – peste 400 de clădiri au fost distruse, iar 190 de hectare de teren au fost arse.

sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare