Rămâi conectat

Cultură Educație

Elevii judeţului au oferit lecţii de patriotism politicienilor

Publicat

în

    Ca orice român care îşi respectă trecutul şi istoria, elevii şi profesorii de la mai multe unităţi de învăţământ din judeţ au marcat data de 24 ianuarie, prin activităţi cultural-artistice diverse, dându-le politicienilor dezbinaţi de interese proprii adevărate lecţii de patriotism.
lUnirea cea Mică la Şcoala „Mihai Eminescu” Alba Iulia
Ca în fiecare an, Şcoala „Mihai Eminescu”, sub coordonarea conducerii: prof. Rodica Marinescu – director şi înv. Nicolae Radu – director adjunct, a organizat manifestări omagiale dedicate sărbătoririi Unirii Principatelor Române, de la 24 ianuarie 1859. De această dată, elevii claselor a V-a şi a VIII-a, îndrumaţi de prof. Miruna Furdui, au pregătit un moment liric. Mai întâi, pe imaginile selectate de prof. Daniel Boian şi prezentate în aplicaţia PowerPoint, câteva eleve au expus premisele înfăptuirii Unirii Principatelor, pornind de la contextul istoric european până la recunoaşterea internaţională a alegerii lui Alexandru Ioan Cuza în fruntea Moldovei şi Ţării Româneşti şi constituirea statului român modern. Apoi, copiii au recitat poezii din lirica naţională, dar şi creaţii proprii pe această temă. Evenimentul s-a încheiat printr-un moment muzical asigurat de Corul „Speranţa”, dirijor prof. Elena Popa. La activitate au participat elevi şi cadre didactice, inclusiv directoarea Rodica Marinescu.
lColegiul Tehnic „Apulum”:    Cuza Vodă la sfat
La Colegiul Tehnic „Apulum” a avut loc o activitate dedicată Zilei Unirii Principatelor Române, în cadrul proiectului „De la grădiniţă la şcoală”, în parteneriat cu Grădiniţa nr.8 Alba Iulia, ne-a informat prof. Maria Hodor, directoarea liceului. În Centrul de Documentare şi Informare, coordonat de bibl. Ana Panduru, a fost prezentată sceneta Cuza Vodă la sfat susţinută de elevii claselor a VI-VII-VIII-a,  a fost vernisată o expoziţie cu desene pe tema Unirii din 24 ianuarie 1859 şi s-a desfăşurat un program artistic susţinut de elevii clasei a II-a step by step şi preşcolarii din grupa mare pregătitoare de la Grădiniţa nr. 8. Spectatorii, reprezentaţi de copii şi cadre didactice de la cele două unităţi, au apreciat costumaţiile şi machiajul artiştilor, fiind generoşi în aplauze.
l”În Unire stă puterea” cred cu tărie elevii Şcolii Bucerdea Grânoasă
Elevii de la Şcoala Gimnazială „Ioan Maiorescu” Bucerdea Grânoasă au evocat acest eveniment, de mare însemnătate istorică, în cadrul activităţii  “În unire stă puterea” . Activitatea a început în CDI-ul şcolii, unde prof. Mihai Artimon Pepelia a prezentat însemnătatea evenimentului sărbătorit. Apoi, eleva Dorina Moldovan a prezentat materialul “Renaşterea militară naţională din timpul lui Alexandru Ioan Cuza”, iar elevul Lucian Vulc a vorbit despre “Unirea de la 24 ianuarie 1859 –  o unire care este firească, legiuită şi neaparată”, fiind răsplătiţi cu aplauze. Activitatea s-a încheiat, cum altfel decât, prin „Hora Unirii” cântată şi dansată de toţi împreună, elevi şi profesori, ne-a declarat înv. Ştefan Mezei, responsabil de proiecte în cadrul şcolii.
lLiceenii teiuşeni au încins mai multe Hore ale Unirii
Şi elevii şi profesorii Liceului Teoretic Teiuş, sub directa coordonare a directorului Octavian Rusu, au sărbătorit 153 de ani de la Unirea din 1859, ne-a informat prof. Romina Pop, purtătorul de cuvânt al liceului. „Mica Unire”, cum este ea cunoscută, semnifică unificarea statelor Moldova şi Ţara Românească, avându-l drept conducător pe Alexandru Ioan Cuza.
Evenimentul s-a desfăşurat în incinta liceului, fiind organizat sub îndrumarea profesorilor şi a cuprins o prezentare a importanţei unirii, realizată de profesoara de istorie, Nicoleta Cîmpean şi recitarea unor poezii patriotice, culmindând cu poezia lui Vasile Alecsandri, „Hora Unirii”. De altfel, elevii şi profesorii au încins apoi în curtea şcolii mai multe Hore ale Unirii, conform tradiţiei.

Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare