Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Economia României, pusă în top 20 mondial de către specialiștii de la Harvard

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Economia României, pusă în top 20 mondial de către specialiștii de la Harvard

Specialiștii de la Harvard au publicat studiul anual The Atlas of Economic Complexity, studiu care arată cât de dezvoltată este economia unei țări. România se află pe locul 19 la nivel mondial, dar specialiștii arată faptul că, până în 2030 economia țării noastre se va dezvolta și mai mult, ajungând în top 10 la nivel mondial.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Indicatorul analizat – complexitatea unei economii – analizează nu doar cât de dezvoltată este o ţară, cât şi ce şi cum produce şi mai ales cât de sofisticate sunt produsele şi serviciile pe care le trimite peste graniţă la export, informează Ziarul Financiar.

În cazul României, se remarcă o ascensiune în ultimii ani în clasament, de pe locul 24 în 2017, pe 23, 21 şi apoi 19, în fiecare dintre anii care au urmat. Totuşi, economia locală a început ascensiunea mult mai de jos, de pe poziţia 39, la începutul anilor 2000. Aderarea la UE în 2007 şi astfel deschiderea graniţelor s-a văzut rapid în modul în care s-a dezvoltat România.

De altfel, este cunoscut faptul că la începutul anilor ’90, când abia ieşea din comunism, România era un mare exportator de haine şi pantofi, produse realizate în sistem de lohn (cu valoare adăugată minimă). Aceste bunuri contribuiau cu o treime la exporturile ţării. Între timp, sectorul auto s-a dezvoltat puternic, încă de acum mai bine de 10-15 ani. În ultima perioadă a venit rândul electronicelor, al electrocasnicelor şi al IT-ului să câştige teren. Este evident că economia a devenit mai complexă.

Conform datelor The Atlas of Complexity, cele mai sofisticate economii din lume sunt Japonia (locul 1), Elveţia (2), Germania (3), Coreea de Sud (4) şi Singapore (5). Ţările din regiune stau şi ele foarte bine, Cehia fiind pe şase, iar Ungaria pe nouă. Polonia în schimb, cea mai dezvoltată economie din regiune, e pe 26, încă o dovadă că nu contează doar mărimea PIB-ului. În total sunt analizate peste 130 de ţări din ţări din lume.

„România este o ţară cu venituri peste medie (upper middle income – trad.), este a 44-a cea mai bogată economie după PIB per capita dintre cele 133 studiate, cu o valoare de 12.915 dolari în 2020. În ultimii cinci ani, PIB per capita a crescut în medie cu 3,9%, peste media regiunii”, conform aceleiaşi surse.

Specialiștii de la Harvard susțin că economia României va crește în continuare și va ajunge în prima jumătate a clasamentului, până în anul 2030.

„Creşterea va putea fi obţinută prin folosirea succeselor actuale şi a know-how-ului dobândit pentru a dezvolta producţia unor bunuri cu mai mare complexitate. Momentan, România este a 19-a cea mai complexă economie, conform Economic Complexity Index (ECI). Comparativ cu acum un deceniu, economia a devenit mai sofisticată.”

sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor – ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, vine cu interdicții creștine sau cu diferite obiceiuri ce diferă de la regiune la regiune. Multe persoane respectă aceste obiceiuri cu speranța că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea