e-Sigiliu, un nou sistem de urmărire a transporturilor rutiere. Amenzi de la 20.000 la 50.000 lei pentru șoferii care nu respectă obligația
e-Sigiliu, un nou sistem de urmărire a transporturilor rutiere. Amenzi de la 20.000 la 50.000 lei pentru șoferii care nu respectă obligația
Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de lege care prevede o nouă amendă uriașă pentru șoferi, prin introducerea unui nou sistem de urmărire a transporturilor rutiere. Astfel, pe site-ul Ministerului Finanțelor a fost publicat proiectul de lege care introduce e-Sigiliu.
Acest sistem cuprinde dispozitive electronice ce vor fi atașate mărfurilor și o aplicație digitală.
Autoritățile pot astfel să determine posibilele puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri.
Conform acestui proiect de lege, autoritățile pot aplica sigilii inteligente pe mijloacele de transport. Astfel, mărfurile vor fi urmărite, digital în timp real, de la punctul de încărcare până la destinație. Iar Art. LXI, pct. 6, a acestui proiect de lege prevede că șoferul are obligația asigurării integrității sigiliului.
Iar Ministerul Finanțelor propune o nouă amendă uriașă pentru șoferii care nu respectă obligația de mai sus.
„Neîndeplinirea de către conducătorul auto a obligației prevăzute la pct.6 constituie contravenție […] și se sancționează cu amendă de la 20.000 la 50.000 lei”, se precizează în proiectul legislativ.
Ruperea sau pierderea sigiliului electronic poate fi constatată de ANAF sau de reprezentanții autorității vamale.
Sistemul e-Sigiliu urmează să funcționeze în paralel cu sistemul e-Transport, potrivit proiectului de lege pregătit de Guvernul României.
Diferența între cele două sisteme este că e-Sigiliu va monitoriza deplasarea bunurilor pe căile rutiere. Și, totodată, ar putea fi identificate posibilele puncte în care marfa este vândută la negru.
Pentru că vor fi monitorizate atât bunurile care au destinația finală România, cât și cele care sunt în tranzit.
Iar autoritățile vor să se asigure că mărfurile nu vor fi vândute pe traseu. În schimb, sistemul e-Transport vizează doar transporturile de bunuri riscante din punct de vedere fiscal.
Iar responsabilitatea cade, de obicei, pe furnizor sau pe client. În cazul e-Sigiliu, responsabilitatea o să fie exclusiv a șoferilor care efectuează transportul, notează promotor.ro.
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Geminidele 2024, cea mai impresionantă ploaie de stele a anului, vizibilă pe cer în weekend: Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber
Geminidele 2024, cea mai impresionantă ploaie de stele a anului, vizibilă pe cer în weekend: Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber Geminidele 2024 se numără printre cele mai impresionante ploi de stele ale acestui an. Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber. Astfel, cu un cer favorabil, s-ar putea să avem parte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum o zi
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum o zi
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite