Dumitru Martin, unul dintre acționarii firmei Polaris M Holding, arestat de FBI și acuzat de mituirea unui ofițer de la US Air Force

Dumitru Martin, acţionar al firmei Polaris M Holding, a fost arestat de FBI şi acuzat de mituirea unui ofiţer din cadrul Forţelor Aeriene (US Air Force), pentru obţinerea unui contract în valoare de 10,35 milioane dolari la baza Kogălniceanu, scrie presa americană.

fbiPotrivit Sacramento Bee online, Dumitru Martin, a fost arestat de FBI în 1 decembrie, pe Aeroportul Internaţional din San Francisco, unde ajunsese de la New York. El fusese invitat la o întâlnire la San Francisco de către agenţi sub acoperire, care s-au prezentat drept mijlocitori în acest aranjament în vederea darii/luării de mită.

ELIT

Firma lui Martin, Polaris M Holding, a plătit în urmă cu trei luni, suma de 100.000 de dolari – ultima tranșă dintr-o mită în valoare de peste un milion de dolari – unui membru al comandamentului escadronului contractor de la baza aeriană Travis, dar care cooopera cu FBI, potrivit unor documente judiciare (şi anume o plângere penală şi o declaraţie pe propria răspundere a unui agent FBI), făcute publice marţi.

Potrivit acestei declaraţii a agentului special Matthew Young, suma de bani ar fi fost oferită ca mită în vederea obţinerii unui contract prin care Polaris să furnizeze forţelor aeriene americane staţionate la baza Mihail Kogălniceanu din România, pe o perioadă de cinci ani, containere de transport şi depozitare. Polaris a virat banii în 19 septembrie, într-un cont bancar acoperit, creat de FBI, iar aceştia au fost retraşi ca probă în 14 octombrie, se mai arăta în declaraţia citată.

Dumitru Martin a fost arestat în urma unei anchete a FBI care a durat 17 luni şi în cadrul căreia au fost folosiţi doi agenţi sub acoperire.

„Am deschis o anchetă asupra familiei lui Martin şi a altor persoane, în iulie 2014”, scrie agentul special în declaraţie.

„În cadrul anchetei mi s-a comunicat că autorităţile romane investigau Polaris pentru corupţie şi dare de mită către autorităţi locale şi funcţionari români ai statului”, precizează el.

Cei doi agenţi sub acoperire s-au întâlnit pentru prima dată cu doi reprezentanţi ai firmei Polaris la Suisun City, pe 27 octombrie 2014, când s-a oferit un „comision” de 10% în schimbul garantării faptului că acel contract avea să fie încredinţat firmei lui Martin, scrie Young în declaraţie. Cei patru au mers dus la baza Travis, situată în apropiere, unde s-au întâlnit cu comandantul escadronului, care a insistat că proprietarul firmei să semneze contractul şi să plătească mită. În aceeaşi noapte, Martin a venit cu un avion în California pentru a se întâlni cu comandantul, se mai arăta în declaraţie.

Agentul descrie în continuare alte şase întâlniri, în următorul an, la San Francisco, New York, Budapesta (Ungaria) şi Sacramento, şi oferă informaţii provenind din e-mailuri schimbate între cei implicaţi. Young mai scrie în declaraţia sa că FBI deţine înregistrările întâlnirilor şi citează, de asemenea, din e-mailuri.

După ce aranjamentul a intrat în impas, din cauza anchetei de corupţie din România, contractul respectiv a fost acordat altei firme, însă relaţiile au fost reluate ulterior, pe tema unei licitaţii fictive, în vederea acordării contractului cu privire la containere.

Martin şi comandantul au semnat, pe 11 septembrie, atât un contract de aprovizionare militară a bazei Travis, cât şi alte două contracte menite să ascundă mită, se arată în declaraţie.

Când Martin, în vârstă de 55 de ani, s-a întâlnit cu agenţi FBI, la San Francisco, el credea că urma să participe la o nouă întâlnire din seria de întâlniri la care a luat parte atât el, alţi reprezentanţi ai Polaris, oficialul militar de la Travis şi alte două persoane, care erau de fapt agenţi sub acoperire. Unul dintre aceştia din urmă intenţionează să ceară clemență când se va pronunţa sentinţa, pentru că a acceptat mita în calitate de agent pentru contracte militare. Celălalt acţiona ca om de afaceri interesat să obţină contracte în România din partea Guvernului român.

Martin a fost prezentat pentru prima dată în faţa unui judecător federal, la San Francisco, în 2 decembrie şi a fost dus în custodie la Sacramento, unde a apărut marţi în faţa judecătoarei federale Carolyn K. Delaney.

El a compărut din nou în faţa lui Delaney miercuri, la o audiere, în vederea unei eliberări pe cauţiune, însă procurorul adjunct federal Todd Pickles a cerut ca Marin să fie menţinut în detenţie fără posibilitatea eliberării pe cauţiune, iar avocatul apărării, John Balazs, a cerut eliberarea pe cauţiune în condiţii stricte. Audierea urmează să continue luni.

Dumitru Martin este fratele fostului prefect al judeţului Constantă din perioada 2002 – 2005 Gheorghe Martin şi unchiul deputatului PSD Eduard Martin.

Familia Martin deţine societatea Polaris M Holding, care se ocupă de serviciul de salubrizare în municipiul Constanța din 1998. Polaris M Holding are contracte de salubrizare şi în alte oraşe din ţară, între care Alba Iulia, Arad, Târgu Jiu, Eforie, Năvodari, Mangalia, Alexandria, Roşiori de Vede, Turnu Măgurele, Videle, Zimnicea, Bumbeşti-Jiu, Slobozia, dar şi cu Consiliul Judeţean Timiş. (Z.U.)

Sursa: hornews.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

pilu 10 decembrie 2015 at 20:47

Sanatate curata baza asta americana. Daca nu era ea nu il prideau pe Mazare.
Pai daca mergeau cu 10% la contract nici astia din Alba Iulia n-au luat mai mult. Mai sti ce rezerva viitorul ?

aleluia 10 decembrie 2015 at 22:10

astia din alba sa ia mita? sa ia spaga? I-M-P-O-S-I-B-I-L…..
In alba iulia toti sant cinstiti……a fost o licitatie C-I-N-S-T-I-T-A
intimplator castigata de hava…pardon, de polaris:)

Petru Constantinescu 10 decembrie 2015 at 22:40

Acm va iesi la iveala cum au cistigat licitatia in Alba Iulia si cine avea interesul sa i se ridice licienta societati Salprest si nu numai !!!! vom mai auzi!! Acestia sint burghezi comunisti care traiesc in America care fac legi pentru firmele lor si sustinuti de administratiile locale acolo unde lucreaza.

mihai 11 decembrie 2015 at 7:49

Este incredibilă societatea noastra…jur ca nu ne mai vindecam…cum mama draqului sa dai spaga la ofițeri americani, cand stii ca ei au o cultură aparte in cea ce priveste astfel de fapte?????
Stiu ca in America, daca esti prins luând șpagă, esti decăzut din toate drepturile de la stat…la revedere salariu…pensie…asigurari sociale…asigurari de sănătate…etc…sa te descurci din ce stii…asta pe langa puscarie bineînțeles…

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...