Rămâi conectat

Curier Județean

DUMINICĂ| ”Noaptea pricolicilor” la Limba: Serbare în aer liber, cu daci pedeștri, ținute de carnaval și defilare printre torțe. PROGRAMUL evenimentului

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noaptea pricolicilo limbaDuminică, 3 iulie, în Parcul de la Căminul Cultural din satul Limba, județul Alba, va avea loc cea de-a X-a ediție a Carnavalului de la Limba, eveniment cunoscut sub numele de Noaptea pricolicilor sau Noaptea dacică. Serbarea în aer liber scoate în evidenţă originile dacice ale limbenilor şi bucuria păstrării unor obiceiuri străvechi, o veritabilă lecţie de istorie în aer liber.

Limbenii sunt cunoscuti, din superstiție, sub denumirea de pricolici. Legenda spune că pricoliciul are puteri depline, la sfârșitul lunii iunie, cu ocazia zilei lui Sf. Petru de vară (stăpânitorul pricolicilor) sau a „soborului pricolicilor”. Acum, se crede, pricolicii se adună într-un loc anume hotărât, la urlătoare, la o răscruce. La baza acestei legende se află realitatea istorică. Pe vatra satului Limba au trăit dacii. Aceștia erau organizați într-o confrerie războinică a cărei simbol era lupul.

Legenda “Pricolicilor” este, de fapt, amintirea, deformată și reinterpretată a unor ritualuri de inițiere a tinerilor “lupi”, adică al tinerilor daci organizați în asociații bărbătești închise.
În cadrul acestor asociații, membrii erau supuși unor teste cu scopul de a-i face să semene cu carnasiera pe care și-au ales-o ca emblemă. Aceste ritualuri au durat destul de mult în timp, astfel încât limbenii au ajuns să fie cunoscuți sub denumirea de oameni-lup sau, din superstiție, pricolici.

Programul Carnavalului de la Limba – Noaptea pricolicilor, ediția 2016:

16.00 –  Întâlnirea participanților la biserică și participarea la slujba de mulțumire

16.30 – Deplasarea alaiului, condus de daci pedeștri și călări în parc

16.45 –  Alocuțiuni, vânzare de carte, acordare de diplome, poze

17.15 – Carnavalul pricolicilor: defilarea, printre torțe, a copiilor îmbrăcați în ținută de carnaval și premierea celor mai interesante costume

18.00 –  Spectacol pe scena din cadrul Căminului Cultural LIMBA

21.00  – Aprinderea focului lui Zamolxe

21.30 – Carnavalul pricolicilor – continuare

Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul local Ciugud şi Asociaţia Limbenii.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea