DUMINICĂ: ”Festivalul Jocului de Haidău”, ediția a II-a, în comuna Unirea. Parada portului popular, dansuri și recitaluri. PROGRAM

Paul Voicu - Primar 2020

Festivalul jocului de HaidauDuminică, 26 iulie, în comuna Unirea, va avea loc ”Festivalul Jocului de Haidău”, ediția a II-a.  Haidăul este un dans fecioresc dintr-un ciclu de dansuri populare românești ce se joacă în localitățile situate în jurul orașului Aiud din județul Alba.

Dansul se află pe lista de propuneri a Comisiei de Salvgardare a Patrimoniului Imaterial pentru a intra în patrimoniul UNESCO, iar organizatorii doresc să readucă în actualitate acest dans în toate comunităţile din arealul în care el se juca odinioară şi să-i valorifice potenţialul artistic, readucându-l pe scenă spre a-l supune atenţiei tuturor: spectatori, coregrafi, artişti, membri ai comunităţilor locale.

ELIT

Conform informaţiilor furnizate de prof. univ. dr. Zamfir Dejeu şi de coregrafa Sorica Fărcaş – prin intermediul Danielei Floroian – haidăul este un joc tradiţional românesc, la baza lui stând cele mai vechi elemente ale dansurilor bărbăteşti. A fost atestat documentar în sec. al XVI-lea, dar are origini mult mai vechi.

Arealul în care se joacă acest dans este destul de restrâns: pe Valea Mureşului mijlociu, mai precis din zona Ocna Mureş până spre Teiuş.

Mihail David - 2020

Dansul are ca principale figuri ponturile în plimbare sau cu sprijin, salturile înalte, flexiunile adânci, ghemuirile şi răsucirile. Haidăul este numit şi dans fecioresc de bâtă, fiind singurul dans cu bătaie pe mâna stângă, motiv pentru care feciorii aveau nevoie de sprijin.

Dacă la început feciorii se sprijineau în bâtă, începând cu anii ‘30 s-a pus un mare accent pe dansul mixt, în care fetele aveau şi rolul de a sprijini feciorii în executarea bătăilor pe cizmă, cu mâna stângă, şi a săriturilor.

Frumuseţea dansului a fost întregită şi cu piruetele fetelor executate pe sub mâna băiatului. De altfel, se presupune că, la început, dansul a fost format din trei părţi: Ponturi în plimbare, Purtata de fete şi Ponturi pe loc (cu sprijin). Ulterior, Purtata s-a desprins ca dans de fete de sine stătător, păstrând elemente ale jocului bărbătesc, perfect integrate în unităţile ei de mişcare, iar Feciorescul de bâtă a evoluat, astfel încât astăzi el se joacă atât ca joc bărbătesc, folosind ca punct de sprijin bâta, cât şi ca joc mixt, folosind tot bâta ca punct de sprijin.

Din PROGRAM:
Duminică, 26 iulie, cu începere de la ora 15.00

– Parada portului popular
– Festivalul Jocului de Haidău
– Recital Ansamblul Folcloic Augustin Bena, dirijor Alexandru Pal cu soliștii: Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Narița, Roxana Reche, Cătălin Hașa
– Recital Ancuța Matei și Flaviu Cristea
– Ansamblul Căminului Cultural Stremț
– Ansamblul Folcloric ”Dor de sat” Dumbrava
– Ansamblul maghiar de dansuri din Unirea
– Ansamblul Folcloric ”Posada” din Curtea de Argeș
– Ansamblul Folcloric ”Dor de Sat” Unirea
– Recital Adina Popa
– Ansamblul Folcloric ”Mărțișorul” Cluj-Napoca

Festivalul este organizat de Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, Primăria și Consiliul Local Unirea și Consiliul Județean Alba.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...