Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Drumul forestier care leagă DN67C – Transalpina de zona turistică Luncile Prigoanei, luat din „mâinile” Romsilva. Va putea fi modernizat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Drumul forestier care leagă DN67C – Transalpina de zona turistică Luncile Prigoanei, luat din „mâinile” Romsilva. Va putea fi modernizat

În cursul zilei de vineri, 9 septembrie, Guvernul a aprobat hotărârea prin care se aprobă trecerea drumului forestier care leagă – Transalpina de zona turistică Luncile Prigoanei – Poarta Raiului, locul unde se află un domeniu schiabil din județul Alba, preferat de președintele Klaus Iohannis.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Guvernul a aprobat trecerea drumului din administrarea Romsilva în administrarea comunei Șugag din Alba. Scopul preluării îl reprezintă întreținerea, reabilitarea și modernizarea acestuia. Drumul face legătura cu o zonă turistică spectaculoasă denumită și „Elveția României”.

Porțiunea de drum este reprezentată de patru tronsoane, în lungime totală de 15,4 km:

1. DAF Oașa – Poiana Muierii (7,542 km) – Sub denumirea „Oaşa-Poiana Muierii”, cu o lungime solicitată de 7,542 km, din totalul de 22,5 km. Tronsonul solicitat începe în dreptul barajului Oaşa la intersecţia cu DN 67C, până la intersecţia cu D.F. Valea Mare – Prigoana, în aproprierea bornei amenajistice nr. 347.

2. DAF Valea Mare – Prigoana (3,286 km) – Sub denumirea „Valea Mare-Prigoana” în, cu o lungime solicitată de 3,286 km, din totalul de 5,6 km. Tronsonul solicitat începe de la intersecţia cu DF Oaşa – Poiana Muierii, până la intersecţia cu DF Valea Prigoanei – Oaşa, în aproprierea bornei amenajistice nr. 242.

3. DAF Valea Mare – Prigoana (0,398 km) – Sub denumirea „Vl. Mare-Prigoana”, cu o lungime solicitată de 0,398 km din totalul de 0,4 km. Drumul forestier solicitat începe de la intersecţia cu DF Oaşa – Poiana Muierii, până la intersecţia cu DF Valea Prigoanei situată în locul numit „Luncile Prigoanei”.

4. DAF Pârâul Canciului I+II (4,200 km) – Sub denumirea „DAF PârâuI Canciului”, cu o lungime solicitată de 4,200 km, din totalul de 5,2 km. Tronsonul solicitat începe de la intersecţia cu DF Valea Prigoanei, până la intersecţia cu DF Râul Mare – Şureanu situată în locul numit „Poarta Raiului”

Căile de acces reprezintă elementul vital al dezvoltării zonei respective, pentru aceasta, comuna Şugag, este dispusă să investească în modernizarea acestor drumuri pentru o mai bună exploatare a resurselor turistice, culturale, agricole şi silvice.

În satul de vacanţă Luncile Prigoanei, care a fost înfiinţat de către Consiliul Local al comunei Şugag încă din anul 1998, există o bază sportivă şi de cantonament afiată în proprietatea municipiului Sebeş care are o capacitate de 100 de locuri de cazare, iar totalul locurilor de cazare, din pensiunile de aici depăşeşte numărul de cinci sute.

Proprietăţile sunt racordate la sistemul de energie electrică şi la sistemul de apă potabilă, sistemul de canalizare fiind în stadiu de întocmire a documentaţiei tehnice. De asemenea în zonă au fost instalate relee de telefonie mobilă de către toţi marii operatori din domeniul telecomunicaţiilor.

Tot aici există o stână europeană care atrage anual mii de turişti și unde se desfăşoară anual serbarea păstorească „Zi, bade, cu fluiera” organizată de către primăria și consiliul local al comunei Şugag.

În satul de vacanță Poarta Raiului înfiinţat în anul 2004 există mai multe hoteluri şi pensiuni turistice care asigură peste 500 de locuri de cazare. În zonă prezintă interes turistic rezervaţia arheologică Castrul Roman de pe vârful Petru, rezervaţia naturală Iezerul Şureanu, centrul de vizitare Poarta Raiului construit de Consiliul Judeţean Alba unde sunt prezentate informaţii despre sitil Natura -2000 „Frumoasa”.

Domeniul schiabil Şureanu, unde mergea des și președintele Klaus Iohannis, aflat pe teritoriul administrativ al oraşului Cugir, reprezintă principala atracţie turistică a zonei din Alba. În prezent pârtiile sunt dotate cu două teleschiuri şi un telescaun, iar lungimea celor zece pârtii totalizează 11.473 metri. Hotelul de la baza pârtiilor dispune de o capacitate de 50 de camere, spa, restaurant, bar şi magazine.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bianca-Maria Grosu, performanță remarcabilă la olimpiada de limba spaniolă: Eleva din Sebeș, locul I la etapa națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bianca-Maria Grosu, performanță remarcabilă la olimpiada de limba spaniolă: Eleva din Sebeș, locul I la etapa națională Bianca-Maria Grosu, elevă a Colegiului Național ”Lucian Blaga” din Sebeș, a obținut  Premiul I la Olimpiada Națională de Limba Spaniolă. Citește și: EDUARD PIȚU, elevul-minune din Alba Iulia, primul și singurul din județ care a reușit să obțină […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea