Actualitate
Drulă, Ministrul Transporturilor, este contrazis de Aktor : Lotul 2 din Autostrada Sebeș – Turda va fi finalizat în aprilie 2022
Drulă, Ministrul Transporturilor, este contrazis de Aktor : Lotul 2 din Autostrada Sebeș – Turda va fi finalizat în aprilie 2022
Lotul 2 din Autostrada Sebeș – Turda va fi finalizat în aprilie 2022, conform graficului lucrărilor grecilor de la Aktor. Pe de altă parte, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat săptămâna trecută că a obținut promisiunea fermă a constructorului că în toamnă lotul va fi gata.
“Aprilie 2022 – conform grafic execuție lucrări” este termenul menționat pe site-ul Companiei de Drumuri pentru finalizarea lotului 2 din Autostrada Sebeș – Turda (A10).
Și ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat săptămâna trecută că acest lot va fi gata în 2021.
„O altă oprire pe traseul șantierelor. Împreună cu Dan Barna, astăzi am fost și pe autostrada Sebeș-Turda – lotul 2, unde m-am asigurat că anul acesta, așa cum am anunțat, vom deschide tronsonul de 29 de km dintre Alba Iulia și Aiud. Am obținut promisiunea fermă a constructorului că în toamnă lotul va fi gata și că pe întreaga A10 se va putea circula în acest an. În plus, antreprenorul a finalizat soluția tehnică de remediere a alunecării de teren care a creat probleme la km 19 și s-a apucat de implementarea ei. Pe tronson se aștern zilnic circa 2.000 de tone de asfalt”, a scris ministrul Transporturilor cu ocazia vizitei pe șantier din 18 iunie.
Din datele prezentate atât pe site-ul Companiei de Drumuri cât și de către șeful Transporturilor, nu este clar dacă inaugurarea se va face fără ca lucrările să fie realizate în întregime sau dacă termenul estimat, noiembrie 2021, este unul nerealist. Sau poate constructorul elen va finaliza lucrările înainte de expirarea noului grafic.
Contractul pentru construcția celor 24,25 kilometri ai lotului 2 din Autostrada Sebeș – Turda a fost atribuit asocierii Aktor – Euro Construct, pentru suma de 549,33 milioane de lei, iar ordinul de începere a fost emis în decembrie 2014. De altfel, acest lot din A10 este inclus în planul de inaugurări autostrăzi în 2021, anunțat în repetate rânduri de șeful Transporturilor.

Actualitate
Vouchere sociale: Mii de carduri blocate după ce românii au vrut să cheltuie banii pe alcool sau să le vândă
Vouchere sociale: Mii de carduri blocate după ce românii au vrut să cheltuie banii pe alcool sau să le vândă
Peste 10.000 de români au rămas fără voucherele sociale în valoarea de 250 de lei, a anunțat marți, Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Abia s-au distribuit cardurile sociale cu ajutoare de la stat şi mulţi români au încercat să le valorifice fraudulos. Unii au încercat să le vândă cu un preţ mai mic decât valoarea încărcată de stat, alţii au vrut să achiziţioneze produse care nu sunt în lista celor permise, respectiv alcool sau tutun.
Pentru că nu au respectat legea, cardurile pe care primeau ajutorul de la stat le-au fost imediat blocate.
Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, mai bine de 10.000 de carduri pe care românii primeau vouchere sociale au fost deja blocate.
După cum a precizat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, o a treia categorie de indivizi rămași fără bani de la stat sunt cei care nu au putut fi identificați pentru a-și primi dreptul.
„Peste 10.000 de carduri sunt în momentul de față sunt blocate fie ca urmare a modului defectuos de folosire a lor, fie că sunt probleme de identitate a beneficiarilor de vouchere. Este o datorie a beneficiarului să înțeleagă că ele au fost date pentru a sprijini populația și pentru a nu face comerț cu ele”, a precizat Marcel Boloș, într-un comunicat.
Cine sunt beneficiarii cardurilor sociale
Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranşa a patra este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.
Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate. Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibilă pe card şi pentru alte informaţii beneficiarii sunt rugaţi să apeleze Serviciul Clienţi al emitentului.
Peste 2,5 milioane de persoane primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare și mese calde în valoare de aproximativ de 3 miliarde de lei.
Sursa: antena3.ro
Actualitate
Producția de țiței a României a scăzut cu 6.2% în primul semestru al anului 2022: Cu cât au crescut importurile
Producția de țiței a României a scăzut cu 6.2% în primul semestru al anului 2022: Cu cât au crescut importurile
În primele șase luni ale anului 2022, România a produs o cantitate de țiței de peste 1,464 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 97.100 tep, adică cu 6,2% mai mică, față de perioada similară a anului 2021, arată datele Institutului Național de Statistică.
Importurile de ţiţei s-au ridicat, în perioada menţionată, la 3,95 milioane tep, fiind cu 50.400 tep (+1,3%) peste cele din perioada ianuarie-iunie 2021.
Conform estimărilor Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, producţia de ţiţei este estimată pentru 2022 la 3,17 milioane tep (minus 2,3% faţă de 2021) şi în 2023 la 3,095 milioane tep (minus 2,3%). Importurile sunt preconizate la 7,25 milioane tep în 2022 (plus 6,4%) şi la 7,83 milioane tep în 2023 (plus 6,5%).
Proiectul Strategiei Energetice, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, estimează că producţia de ţiţei îşi va continua tendinţa de scădere lentă între 2030 şi 2050, de la 22 la 13 TWh (1,93 la 1,15 milioane tep).
Rezultatele modelării efectuate în anul 2016 indică înjumătăţirea producţiei interne de ţiţei, până la aproximativ 2 milioane de tone în 2030. Creşterea dependenţei de importuri nu poate fi evitată pe termen mediu şi lung decât prin încurajarea activităţii de explorare şi producţie, precum şi prin creşterea eficienţei consumului de combustibili fosili, se menţionează în proiect.
Actualitate
Modificarea Legii Pensiilor: Ce spune ministrul Muncii despre o nouă formulă de calcul
Modificarea Legii Pensiilor: Ce spune ministrul Muncii despre o nouă formulă de calcul
Marius Budăi, ministrul Muncii și Protecției Sociale a oferit mai multe detalii legate de viitoarea Lege a pensiilor care se prefigurează.
„Lucrez și cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială în contractul de asistență. Ţinem la legea 127, ne dorim îmbunătățirea legii. Cred că în două-trei saptămâni voi fi în posibilitatea să am baza de material astfel încât să invit partenerii sociali să-mi fie parteneri în scrierea acestor reforme atât de importante pentru cetățenii români”, a spus ministrul Muncii la postul de televiziune România TV.
În ceea ce privește majorarea vârstei de pensionare, oficialul a amintit că ”am spus clar că nu trebuie să punem carul înaintea boilor, trebuie să ne ocupăm de creşterea speranței de viață și abia peste ani să avem o discuție onestă cu cetățenii români. Nu se pune problema unei majorări a vârstei de pensionare.
Referitori la formulă de calcul a pensiilor, suntem deschiși la îmbunătățire. Dacă găsim o formulă mai bună, o vom aplică”, a spus Marius Budăi.
Prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, Guvernul și-a luat angajamentul de a modifică Legea Pensiilor în beneficiul pensionarilor români. În momentul de față, pensia media este de aproximativ 1.600 de lei, în timp ce peste 1,25 milioane de pensionari au pensie de doar 1.000 de lei.
Datele publicate de Casă Națională de Pensii arată că în România, în luna iulie, erau aproape 4,8 milioane de pensionari. Dintre aceştia, peste 3,8 milioane s-au pensionat la limita de vârstă, pensia medie fiind de 1930 de lei, iar în jur de 93.000 au obținut pensie anticipată parțială.
Sursa: dcbusiness.ro
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
Mesaje de SFANTA MARIA 2022. Urări şi felicitări pe care le poţi transmite persoanelor care îşi serbează onomastica
-
Ştirea zileiacum 9 ore
VIDEO| Urs de dimensiuni impresionante, filmat pe străzile unei localități din Alba: Alerga pe lângă casele oamenilor
-
Ştirea zileiacum 2 ore
VIDEO| ACCIDENT rutier MORTAL pe șoseaua Geoagiu – Orăștie: Doi bărbați și-au pierdut viața după ce au intrat cu mașina într-o autoutilitară
-
Ştirea zileiacum 2 ore
FOTO| Gest de omenie făcut de un polițist originar din Alba: Și-a oferit geaca unor femei pentru a le feri de ploaie, la Mănăstirea Nicula
-
Sportacum 4 ore
AFC Unirea 1924 Alba Iulia achită datoriile către Al. Giurgiu și Bicheși, în speranța că scapă de depunctare!
-
Actualitateacum 3 ore
Modificarea Legii Pensiilor: Ce spune ministrul Muncii despre o nouă formulă de calcul
-
Ştirea zileiacum 5 ore
FOTO| Revedere emoționantă după 30 de ani: Cum și-a regăsit un tânăr originar din Alba fratele abandonat, cu ajutorul polițiștilor
-
Ştirea zileiacum 36 de minute
Cum a dat un samsar de mașini din Alba „țepe” de zeci de mii de euro. Ce au decis magistrații