DRAMA unei tinere de 25 de ani în stare gravă la ATI după o anestezie făcută la Spitalul Cugir: Ce spune conducerea unității medicale
DRAMA unei tinere de 25 de ani în stare gravă la ATI după o anestezie făcută la Spitalul Cugir: Ce spune conducerea unității medicale
O tânără de 25 de ani din Alba se află în stare gravă pe secția de terapie intensivă a Spitalului Județean Alba Iulia, după o anestezie realizată în Spitalul Orășenesc Cugir.
Cum s-au petrecut evenimentele
Tânăra a programată pentru un consult preanestezic în vederea realizării unei intervenții chirurgicale.
Înaintea oricărei operații se realizează o analiză preanestezică. Pacienta a răspuns tuturor întrebărilor adresate, în urma discuției, pacienta părea ușor anxioasă cu privire la procedura medicală.
Pacienta a fost dusă în sala de operație, pentru realizarea intervenției, pacienta fiind monitorizată în permanență, având în permanență sursă de oxigen și aport venos.
S-a procedat conform ghidului de specialitate ATI cu anestezie generală pentru intubație orotraheală. În urma anesteziei pacienta nu a reacționat conform așteptărilor, apoi i s-a administrat medicația necesară pentru aducerea la starea de conștiență.
Pentru intervenția chirurgicală era nevoie de o anastezie generală, anestezie care a fost făcută conform ghidurilor de specialitate, dar se face treptat, progresiv și se urmăresc funcțiile vitale ale pacientei.
Pacienta, după administrarea primei doze de anestezic nu a reacționat cum ar fi trebuit și i-au fost afectate funcțiile vitale, în sensul să nu mai funcționau organele la parametri normali.
În situația aceasta, medicul nu a mai continuat cu anestezia și a încercat să o readucă în starea de conștiență. Nu a reușit, nu a reacționat cum se aștepta doctorul și i s-a administrat doza de medicație conform ghidului de specialitate.
Doctorul Mustafa a a inițiat un masaj cardiac, fără nicio modificare a stării pacientei. Între timp echipei medicale s-a alăturat și un medic internist și un medic pneumolog. S-au încercat toate manevrele cunoscute de către echipa de medici, însă fără a se îmbunătăți starea pacientei.
S-a încercat și traheostomie însă s-a renunțat pentru că era mai puțin important decât trimiterea la terapie intensivă în timp util. Apoi a sosit terapia mobilă intensivă și a fost transferată la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia.
Reacția pacientei la anestezie poate fi explicată ca fiind o complicație imprevizibilă a anesteziei generale, întâlnită rar în practica curentă, a transmis managerul Spitalului Cugir, Florin Arion pentru ziarulunirea.ro.
Ce a povestit soțul tinerei
„Totul a început într-o zi de decembrie, mai exact pe 11, când sotia mea a fost internată la Spitalul Orășenesc Cugir, pentru efectuarea unei intervenții laparoscopice sugerate de către domnul doctor ginecolog M. I. S., a cărui pacientă era de aproximativ un an și jumătate.
Pregătirea pentru intervenția propriu-zisă a durat câteva zile, mai exact din 11.12.2022 până in data de 14.12.2022, timp in care i s-a sugerat să nu mănânce și i s-au efectuat mai multe proceduri specifice (spălături intestinale).
În data de 14.12.2022 ,ora 12:11 minute am schimbat ultimele cuvinte cu ea, urmând ca dupa aceea să intre în operație…
După multe ore de așteptare și gânduri, am fost anunțat telefonic abia la ora 18:08 minute că Iulia a fost transferată în jurul orei 15 la Spitalul Județean Alba, în stare critică, în comă profundă și insuficiență de organe multiple, cu șanse minime de supraviețuire.
Am aflat mai târziu că intervenția propriu-zisă nu s-a mai efectuat iar degradarea stării de sănătate a sotiei mele a început după spusele doamnei doctor anestezist N. G. E., nu după injectarea totală a anesteziei ci după injectarea doar a unei substanțe cu acțiune redusă. Până în acea zi, Iulia a mai suportat alte două anestezii, fără nici un fel de problemă.
Până în momentul de față nici unul dintre cei care aveau obligația morală de a ne explica ce s-a întâmplat cu adevarat și din ce cauză Iulia este în această stare, nu au făcut-o și dacă am solicitat în scris un răspuns clar, ni s-a oferit următoarea explicație: „poate fii o complicație imprevizibilă a anesteziei generale întâlnite rar în practica curentă”.
Nu pot înțelege DE CE o intervenție care i s-a prezentat a fi una de scurtă durată și destul de simplă a avut o evoluție atât de dramatică, DE CE pe corpul Iuliei au rămas urmele unei traheostomii începute și nereușite de către doctorul ginecolog M. I. S., DE CE am fost anunțat atât de târziu de starea ei, DE CE dacă a primit oxigen în permanență (cum ne-a spus doamna doctor anestezist N.G.E) a fost afectată atât de grav neurologic?
Întrebările „DE CE?” sunt multe și doar Dumnezeu știe dacă voi primi vreodată răspunsurile mult așteptate…
Nu am nici un dreptul să critic, să condamn sau să acuz pe cineva și nici nu-mi doresc să fac vreodată asta, vreau doar să aflu adevărul și să înțeleg ce s-a întâmplat cu adevărat în acea zi de coșmar în care viața Iuliei s-a schimbat.
Are 25 de ani, ne-am căsătorit în luna iulie a anului 2022, era o fire veselă, energică și fericită și într-o zi toată viața i-a fost dată peste cap. Acum zace inconștientă pe un pat de spital, pe secția ATI a spitalului județean Alba și duce zi de zi o luptă pentru supraviețuire.
De Ziua Îndrăgostiților obișnuiam să îi duc iminioare și flori, anul acesta i-am dus scutece pentru adulți și șervețele…
Familiile noastre îmi sunt sprijin și putere, cu toții luptam zi de zi alături de ea, o vizităm și îi asigurăm tot necesarul pentru tratamentul și igiena personală și așteptăm un miracol viu, nu voi renunța nici o secundă să cred că Iulia va fi bine și va fi din nou lângă mine.
Tot ce se întâmplă e tragic pentru mine, însă știu că această luptă este despre credinta, iubire și răbdare… e despre și pentru minunea mea, pentru Iulia.
Dumnezeu știe ca Iulia mai are multe de făcut în această lume și uneori prin oameni El înfăptuiește minuni, de aceea a și făcut ca sotia mea sa ajungă la Spitalul Județean Alba, pe mana unei echipe de eroi, medici, asistente, infirmiere. Aici „imposibilul” a devenit „ posibil”, Iulia a primit o șansă iar eu speranta și putere datorita profesionalismului și cunoștințelor întregului colectiv al secției ATI, în special al domnului doctor T. S., un OM în adevăratul sens al cuvântului și totodata un medic excepțional.
Am mare încredere în acești oameni pentru că am remarcat bunătatea și devotamentul pe care-l au față de profesia lor.
Sunt fantastici și merita tot respectul și aprecierea mea, atat ei cat si acei „oameni ai lui Dumnezeu”, cum le zic eu, preoți, călugări, oameni cu suflet mare care mi-au înțeles durerea si ni s-au alăturat Iuliei și mie în această luptă.
Sper ca împreună să reușim, finalul sa fie unul fericit iar Iulia să revină acasă și să fie Iulia pe care o știm cu toții și a cărui zâmbet mi-a lipsit enorm în aceste aproape 9 săptămâni.
Cuvintele nu pot explica ce simt atunci când, după mai bine de 9 ani, seara vorbesc doar cu niște poze care nu îmi pot răspunde iar când ma trezesc dimineața si o caut cu privirea in speranta ca ceea ce traiesc e doar un vis urât, văd ca ea chiar nu e lângă mine si nu-mi rămâne decât să sper… să sper ca într-o zi totul o să fie bine.
După cum ne spunea un călugăr cu glasul lui blând:” În aceste momente voi, familia, sunteți mâinile și picioarele ei „, iar ea e sufletul și puterea noastră.
Iulia în viata mea și a familiei e o binecuvântare, am avut zile fericite impreuna, acum însă, cand trecem prin aceasta grea incercare sperăm ca Dumnezeu sa ne îndrume pe calea aflarii adevărului, sa fie deschisa o ancheta medicala conform solicitărilor familiei depuse prin avocatul ales, presa sa ne sprijine cu ancheta jurnalistica pentru ca posibilii vinovați sa nu mai aplice astfel de „tratamente” altor oameni și noi ca familie sa suferim atât de mult”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Primul caz de trichineloză din Alba, depistat la Pătrângeni: Porcul a fost sacrificat în gospodărie cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acest an
Primul caz de trichineloză din Alba, depistat la Pătrângeni: Porcul a fost sacrificat în gospodărie cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acest an A fost depistat primul caz de trichineloză la un porc domestic sacrificat într-o gospodărie din județul Alba cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acest an. Cu această ocazie, DSVSA Alba trage încă […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitateacum 2 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum o zi
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 3 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum o zi
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
11 decembrie – Ziua internațională a munților
-
Sportacum 3 zile
ACSM Codlea – Metalurgistul Cugir 0-2 (0-1) | Dublă Bura, „roș-albaștrii” au spart gheața în deplasare