Rămâi conectat

Actualitate

Dragobetele – sărbătoarea iubirii la români

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La 24 februarie, în ziua în care biserica ortodoxă sărbătoreşte Aflarea capului Sf. Ioan Botezătorul, spiritualitatea populară consemnează ziua lui Dragobete, zeu al tinereţii în Panteonul autohton, patron al dragostei şi al bunei dispoziţii. Dragobete era ziua în care fetele şi băieţii se îmbrăcau în haine de sărbătoare şi, dacă timpul era frumos, porneau în grupuri prin lunci şi păduri, cântând şi căutând primele flori de primăvară. Fetele strângeau în această zi ghiocei, viorele şi tămâioase, pe care le puneau la icoane pentru a le păstra până la Sânziene, când le aruncau în apele curgătoare. Dacă, întâmplător, găseau şi fragi înfloriţi, florile acestora erau adunate în buchete ce se puneau, mai apoi, în lăutoarea fetelor, în timp ce se rosteau cuvintele: „Flori de fragă/Din luna lui Faur/La toată lumea să fiu dragă/Urâciunile să le desparţi”. În dimineaţa zilei de Dragobete, fetele şi femeile tinere strângeau zăpadă proaspătă, o topeau şi se spălau pe cap cu apa astfel obţinută, crezând că ea le va face părul şi tenul mai plăcute admiratorilor. De obicei, tinerii, fete şi băieţi, se adunau mai mulţi la o casă, pentru a-şi „face de Dragobete”, fiind convinşi că, în felul acesta, vor fi îndrăgostiţi întregul an, până la viitorul Dragobete. Această întâlnire se transforma adesea într-o adevărată petrecere, cu mâncare şi băutură.
De multe ori băieţii mergeau în satele vecine, chiuind şi cântând peste dealuri, pentru a participa acolo la sărbătoarea Dragobetelui. Dragobetele trebuia ţinut cu orice preţ, altfel se credea că tinerii nu se vor îndrăgosti în anul care urma. În plus, un semn rău era dacă o fată sau un băiat nu întâlneau la Dragobete măcar un reprezentant al sexului opus, opinia generală fiind că tot anul ei nu vor mai fi iubiţi, iar dacă o fată ieşea împreună cu un băiat şi nu se sărutau se credea despre ei că nu se vor mai iubi în acel an.
* Dragobetele – sărbătorit în ziua împerecherii păsărilor
El este sărbătorit în ziua în care păsările se strâng în stoluri, ciripesc şi încep să-şi construiască cuiburile. Păsările neîmperecheate în această zi rămâneau stinghere şi fără pui până la Dragobetele de anul viitor. Asemănător păsărilor, fetele şi băieţii trebuiau să se întâlnească pentru a fi îndragostiţi pe parcursul întregului an. Pretutindeni se auzea zicala: „Dragobetele sărută fetele!”
* Dragobetele – identificat cu Năvalnicul
Dragostea curată a tinerilor, asociată de români cu ciripitul şi împerecherea păsărilor de pădure, este pusă sub protecţia unei îndrăgite reprezentări mitice, Dragobetele. El este identificat şi cu o altă reprezentare mitică a Panteonului românesc, Năvalnicul – fecior frumos care ia minţile fetelor şi nevestelor tinere, motiv pentru care a fost metamorfozat de Maica Domnului în planta de dragoste care îi poartă numele (o specie de ferigă).
* Etimologia cuvântului „Dragobete”
Una din ipoteze este că Dragobete ar putea proveni din slava veche: dragu biti – a fi drag. O altă ipoteză spune că numele provine din cuvintele dacice trago – ţap şi bete – picioare (pedes, în latină). Pierzându-se limba dacă, trago a devenit drago, iar pede – bete (cum se numesc cingătorile înguste, fâşiile ţesute). Ţapul simbolizează puterea de procreare, forţa vitală, fecunditatea. Culegătorii de folclor au mai înregistrat şi alte denumiri pentru această sărbătoare, precum „Ioan Dragobete”, „Drăgostitele”, „Sântion de primăvară”, „Cap de primăvară” sau „Cap de vară întâi”, dar şi „Dragomiru-Florea” sau „Granguru”. În unele tradiţii este numit fiu al Babei Dochia şi cumnat al eroului vegetaţional Lăzărică. (A.D.T.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

COD GALBEN de VÂNT puternic în Alba și alte județe. Rafale între 50-70 km/h

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANM a emis duminică, 2 octombrie 2022, o atenționare cod galben de vânt puternic valabilă în Alba și alte județe din țară până la ora 13.15.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 10.15-13.15, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55…65 km/h și izolat de peste 70 km/h. În Alba este vizată zona joasă a județului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Începând din a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în Carpații Meridionali și de Curbură, în sudul Banatului, în Oltenia și în sud-vestul Munteniei vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Instituţiile publice vor fi obligate să posteze online cereri şi formulare care pot fi descărcate şi editate pe computer. Actul normativ, adoptat de Guvern

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Instituţiile publice vor fi obligate să posteze online cereri şi formulare care pot fi descărcate şi editate pe computer. Actul normativ, adoptat de Guvern

Executivul de la București a adoptat în cursul zilei de joi, 29 septembrie, un act normativ care spunce că instituţiile administraţiei publice centrale vor fi obligate să publice online modele de formulare sau cereri aferente serviciilor pe care le oferă cetăţenilor, documentele trebuind să fie într-un format care să permită descărcarea şi editarea pe computer, potrivit news.ro.

Guvernul a aprobat, joi, un proiect de lege care modifică Ordonanţa 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice.

”Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale vor avea obligaţia să publice din oficiu informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor categoriilor de servicii publice pe care le furnizează, în format electronic, atât pe website-ul propriu, cât şi pe punctul de contact unic electronic în varianta actualizată, într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea, pentru ca beneficiarii să poată completa pe calculator aceste date”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

O parte din gazele din Marea Neagră au fost deja vândute unei companii străine pe trei ani. Reacția eurodeputatului Rareș Bogdan

BONTEA Alexandru

Publicat

în

O parte din gazele din Marea Neagră au fost deja vândute unei companii străine pe trei ani. Reacția eurodeputatului Rareș Bogdan

Rareș Bogdan, eurodeputatul liberal a declarat faptul că este mâhnit de gazul care este extras de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, care a fost deja contractată de grupul Engie pe trei ani, ceea ce, în opinia acestuia, este o problema ce contravine legii în România.

Rareș Bogdan spune că există o lege extrem de clară, iar prioritatea o are statul român și doar dacă statul român refuză, atunci gazul respectiv poate intra pe piața internațională.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că, în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în țara respectivă ți se dă hârtie, ți se dă hotărâre că refuză gazul”, a spus Rareș Bogdan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea