Dr. Violeta Lazăr, de la Spitalul Județean Alba, atrage atenţia asupra riscurilor investigaţiilor oftalmologice realizate de neprofesionişti

consult oftalmologicÎn Alba Iulia, dar şi în judeţ, sunt anunţate des campanii de consultaţii gratuite pentru afecţiunile oftalmologice. Medicul primar Violeta Lazăr, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia atenţionează însă pacienţii asupra modului în care trebuie realizat un control oftalmologic corect şi ce calificare trebuie să aibă cei care realizează investigaţiile medicale.

Medicul din Alba Iulia pornește de la o situație reală, în care cu siguranță o mare parte dintre cetățeni se regăsesc, pentru a explica ce presupun ofertele de tip consultație gratuită.

Iată mesajul medicului primar oftalmolog Violeta Lazăr:

Aseară am primit în cutia poştală o invitaţie irezistibilă: o consultaţie gratuită făcută de un doctor din Cluj într-o caravană. Iar lucrurile bune nu se terminau aici, urma să primesc lentile, toc şi alte lucruri gratuite. Ce noroc pe mine mi-am spus, o să mă consulte un celebru profesor universitar din Cluj şi o să am şi alte beneficii.

Din păcate realitatea este cu totul alta, în spatele „Doctorului din Cluj” se ascunde în cel mai bun caz un medic rezident, dar poate fi un optometrist, sau mai rău, o persoană incompetentă fără pregătir profesională, care umblă cu un aparat – un autorefactrometru – cu care face „consultații” gratuite fără a elibera o rețetă, ochelarii costând de la 300 de lei în sus. Riscul în cazul acestor consultații neprofesioniste este că de obicei prescripțiile sunt greșite dar pacientul rămâne cu un ochelar scump, cu care nu vede bine. Și în plus nu are unde să facă o reclamație deoarece „doctorul” a plecat deja cu caravana.

Este important ca pacienții să știe care este calificarea celor care fac astfel de contracte și care este ierarhia profesională. Practic după absolvirea Facultății de Medicină medicul mai urmează pe o perioadă de 4 sau 5 ani o specializare teoretică și practică, timp în care se numește rezident. La finalul acestei perioade va susține un examen în fața unei comisii universitare, care îi va da dreptul să facă consultații de specialitate pe care poate cere onorariu. Medicul rezident nu are dreptul de a cere onorariu pentru consultație, de obicei consultă pe parafă de optometrist. De aici sunt atât de mulți „doctori din Cluj”, care consultă gratuit.

După 5 ani de practica ca si medic specialist, acesta poate susține un examen cu o comisie universitara care ii va acorda gradul de medic primar,examenul de maturitate profesionala al unui medic.

Optometristul este tehnicianul care poate prescrie ochelari dar nu are pregătirea și competența să constate și să trateze patologia oculară. De asemenea ar fi de preferat să nu prescrie ochelari copiilor și tinerilor unde problemele sunt mai delicate.

Desigur optometriștii există și în alte țări, lucrează în optici, unde prescriu ochelari, dar pacienții sunt informați și înțeleg deosebirea dintre optometrist și medicul specialist oftalmolog. Între ei exisă o colaborare, optometristul trimițând pacientul la medic dacă constată o problemă de patologie.

Motivul pentru care am scris acest mesaj este pentru a clarifica aceste aspecte, pentru ca pacienții să solicite calificarea celui care îl consultă. Persoana ar trebui să poarte un ecuson, să elibereze rețetă, cu o parafă de optometrist sau rezident, pentru a răspunde de ceea ce face. Din păcate și în medicină ca și în alte aspecte ale vieții noastre s-a bulversat sistemul de valori.

 Aș atrage un semnal de alarmă mai ales în cazul copiilor, în strabisme și alte defecte de vedere unde un ochelar greșit poate să aibă repercursiuni negative pentru totdeauna, mai ales că un copilaș nu știe să spună că nu este în regulă, că nu vede; un ochelar făcut corect,  copilul îl cere și îl pune la ochi încă de când se trezește.

Un alt semnal de alarmă este necesar în cazul pacienților care sunt speriați că vor orbi dacă nu se operează urgent de cataractă. Am avut pacient cu o cataractă incipientă care cu un ochelar prescris corect a citit tot tabelul, deci nu era nici o  indicație pentru operație. În operația de cataractă, deși este bine standardizată, sunt situații când pacientul poate vedea mai rău decât înainte de intervenție, deci se recomandă doar în cazul în care există un beneficiu real după operație. Desigur, momentul operator nu trebuie amânat prea mult, în cazurile foare avansate riscul de complicații fiind mai mare.

În concluzie se impune atenție la consultațiile realizate de caravamele medicale oftalmologice. În cazul în care pacientul nu este lămurit se impune o a doua opinie, din partea unui medic specialist sau medic primar oftalmolog”.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

pacient 12 august 2014 at 8:03

Nu cred ca tocmai dna dr e indreptatita sa dea sfaturi avand in vedere cum isi trateaza pacientii. Am avut 2 programari, la prima mi-a spus ca asistenta a uitat sa ma treaca in registru si nu m-a consultat, iar la a doua m-a consultat superficial. Nu comentez pregatirea profesionala, ci atitudinea fata de pacient.

Dan 13 august 2014 at 10:32

Ma mira atitudinea din raspunsul anterior. Desi este semnat pacient, am impresia ca este concurenta. Doamna doctor Violeta Lazar este un exemplu de comportament, fiind apreciata nu numai in Alba Iulia. Intotdeauna si-a tratat pacientii cu maxim respect. Si nu in ultimul rand, isi investeste in permanenta resursele materiale si financiare in formarea sa profesionala, participand la numeroaser congrese si stagii de formare in strainatate, chiar si in India. Este un medic de care trebuie sa fim mandrii ca profeseaza pe meleagurile noasre, albaiuliene.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...