Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Două ore de stat în trafic pot duce la daune cerebrale. STUDIU făcut de canadieni

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Două ore de stat în trafic pot duce la daune cerebrale. STUDIU făcut de canadieni

Cercetătorii de la Universitatea British Columbia şi de la Universitatea Victoria din Canada au expus 25 de persoane cu vârste între 19 şi 49 de ani la aer filtrat şi la aer contaminat cu gaze de eşapament. Experimentul s-a desfăşurat într-un mediu controlat, în laborator, timp de 120 de minute.

În acest răgaz de timp, indivizii au pedalat pe o bicicletă staţionară pentru 15 minute, pentru a creşte ritmul de inhalare. Toţi indivizii care au participat la experiment au trecut printr-un RMN înainte de expunere şi după expunere, pentru a le fi monitorizată activitatea cerebrală.

Astfeş, s-a descoperit că în cazul celor care inspiră gaze de eşapament scade conectivitatea funcţională, o modalitate prin care regiunile diferite din creier înteracţionează şi comunică una cu alta, scrie Daily Mail.

„Poate că oamenii ar trebui să se gândească de două ori înainte să mai stea în ambuteiaje cu geamul maşinii deschis. Este important să ne asigurăm că filtrul de aer al maşinii este funcţional, dar şi că, în cazul bicicliştilor, poate ar fi mai bună o rută alternativă, mai puţin aglomerată”, a declarat dr. Chris Carlsten, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii s-au concentrat mai ales pe schimbările care au loc în reţeaua neuronală de bază a creierului (DMN), o regiune care este mai activă în timpul sarcinilor pasive. Activitatea în această regiune a creierului creşte atunci când nu suntem implicaţi în vreun exerciţiu mental, ci mai degrabă atunci când visăm cu ochii deschişi, când ne aducem aminte de unele lucruri, când ne gândim la viitor sau când ne gândim la ce intenţii au alţii.

„Ştim că alterarea conectivităţii funcţionale în DMN a fost asociată cu reducerea performanţei cognitive şi cu simptome ale depresiei, aşa că este îngrijorător să vedem că poluarea din trafic atacă exact această regiune. Este nevoie de mai multă cercetare pentru a înţelege exact impactul, dar este posibil ca poluiarea din trafic să afecteze capacitatea de a gândi sau de a munci a oamenilor”, a declarat dr. Jodie Gawryluk, psiholog la Universitatea Victoria.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noi reguli pentru obținerea pașaportului: Ce prevede noua lege adoptată de Camera Deputaților

Bogdan Ilea

Publicat

în

Noi reguli pentru obținerea pașaportului: Ce prevede noua lege adoptată de Camera Deputaților Marți, 14 mai 2024, Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege care revizuiește condițiile pentru eliberarea pașaportului simplu temporar. Conform noilor reguli, acest tip de pașaport va putea fi emis doar în situații speciale. În cursul zilei de marți, 14 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea