Două noi zile libere pentru angajații la stat, în 2024: Guvernul pregătește două zile-punte
Două noi zile libere pentru angajații la stat, în 2024: Guvernul pregătește două zile-punte
Începând de la data de 1 ianuarie, bonurile de masă vor fi taxate suplimentar, conform Legii taxelor 296/2023. Companiile care le acordă angajaților vor plăti și CASS de 10% pentru acestea.
Legea ce prevede impunerea suplimentară a tichetelor de masă și voucherelor de vacanță acordate de angajatori lucrătorilor – mai exact, cu contribuția la sănătate (CASS), în procent de 10% – a fost publicată în Monitorul Oficial. Practic, asta înseamnă că angajații care au aceste beneficii trecute în contracte vor primi cu 10% mai puțin, începând cu veniturile aferente lui ianuarie 2024.
Ce se întâmplă cu bonurile de masă de la 1 ianuarie 2024!
Valoarea maximă unui tichet de masă este, de la 1 august, situată la valoarea de 35 de lei, urmând să crească, de la 1 ianuarie, la 40 de lei. În ceea ce privește voucherele de vacanță pe care privații le pot acorda, legea prevede că angajatorii pot acorda vouchere în limita de şase salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată, în decursul unui an fiscal – ceea ce înseamnă în 2023 un maxim de 18.000 de lei. Și unele, și altele se pot acorda la acest moment doar pe suport electronic, prin intermediarii autorizați de pe piață. Cât privește taxarea acestora, ele au fost supuse doar impozitului, dar nu și contribuțiilor sociale.
Unii români au afirmat că în locul acestei taxe mai bine era introdus CAS pentru a beneficia de acesta la pensie, însă având în vedere faptul că în aceste momente nimeni nu știe cum va arăta sistemul de pensii peste 10-20 de ani, această soluție nu pare a fi una bună.
Revenind la suprataxarea tichetelor de masă. Companiile care le ofereau până în prezent angajaților astfel de bonuri și aleg să o facă în continuare și după data de 1 ianuarie 2024, vor suporta costul suplimentar.
Foarte mulți antreprenori spun că nu au de ales și că trebuie să acorde aceste tichete pentru a nu își supăra angajații, dar mai ales pentru că vor să își păstreze forța de muncă.
Cu toate acestea, foarte mulți angajați se așteaptă ca angajatorii să nu facă mărirea reglementată în vară. Dacă astăzi un tichet de masă poate ajunge la 35 lei, de la 1 ianuarie 2024 acesta va ajunge la 40 de lei. Acestea sunt, de fapt, plafoane, iar firmele au posibilitatea de a opta pentru valori mai mici.
Chiar dacă Guvernul a anunțat încă din septembrie că valoarea tichetelor va crește la 35 de lei, corporatiștii spun că pe carduri sumele au rămas la fel. Aceștia au dezvăluit că inițial au crezut că i-a păcălit firma, neștiind că suma vehiculată public nu este obligatorie.
Astfel, chiar dacă sunt suprataxate de la 1 ianuarie 2024, bonurile de masă reprezintă, încă, o opțiune bună în loc de creștere salarială. Sunt scutite de CAS (25%). Deci e un procent important, dar e clar că reprezintă un cost în plus pentru firmele care le acordă deja.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
ÎPS Teodosie, despre atei: Negarea existenței lui Dumnezeu, lipsă de sănătate mintală Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a făcut noi declarații controversate în ceea ce privește ateii, afirmând că negarea existenței lui Dumnezeu este un semn de lipsă de sănătate mintală. Citește și: ÎPS Teodosie: Cei care fac cununia religioasă sâmbăta, rămân mereu sub un blestem. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
4 octombrie: Ziua Internațională a Animalelor. 10 moduri prin care poți sărbători ”World Animal Day”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
6 octombrie: Sfântul Apostol Toma, patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor, dar și ocrotitorul întârziaților
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
5 octombrie 1918: Declaraţia de independenţă a Transilvaniei este citită în Parlamentul ungar de la Budapesta de Alexandru Vaida-Voievod
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
7 octombrie: Ziua internațională a muncii decente. Cum s-a „născut” acest concept și cum a ajuns să fie sărbătorit
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
5 octombrie – Ziua Mondială a Educaţiei sărbătorită în întreaga lume