Rămâi conectat

Politică Administrație

Dorin Nistor: PSD pregăteşte pe şest un nou val de disponibilizări din administraţiile financiare judeţene

Publicat

în

PSD pregăteşte pe şest un nou val de disponibilizări din administraţiile financiare judeţene

Dorin NistorProfitând de faptul că atenţia opiniei publice este asaltată mai mereu de subiecte care nu prea au legătură cu organizarea şi funcţionarea statului, ci au mai mult un aspect spectacular (percheziţii DNA, DIICOT, eliberări din închisoare ale unor personalităţi gen Gică Popescu, cotele obligatorii pentru primirea refugiaţilor etc.), guvernul PSD pregăteşte pe ascuns un nou val de disponibilizări în administraţiile finanicare de la nivelul judeţelor. Desigur, la nivel naţional va apărea că s-au creat locuri de muncă, dar adevărul este altul.

Despre ce discutăm?

Elit - Gustul Desăvârșit

Ei bine, cu aproape un an în urmă vorbeam despre efectele negative ale reorganizării ANAF. Ele s-au tradus la nivelul judeţului Alba în desfiinţarea a 200 de locuri de muncă ceea ce a avut efecte negative asupra vieţii a 200 de familii, dar nu numai atât. Faptul a influenţat negativ şi veniturile localităţilor unde aceştia lucrau pentru că dispariţia acestor locuri de muncă a însemnat şi neîncasarea sumelor din impozitele şi taxele plătite pentru acestea.

Iar zilele acestea ne confruntăm cu o nouă etapă de reorganizare decisă printr-o recentă hotărâre de guvern astfel:

*Direcția generală de administrare a marilor contribuabili va funcționa și va fi organizată ca organ fiscal cu personalitate juridică și buget propriu. Asta înseamnă în primul rând creerea de servicii suport (contabilitate, resurse umane, administrativ, juridic etc.) proprii și toate vor genera locuri de muncă în București și nu în teritoriu deși firmele ce le administrează sunt din teritoriu. HALAL DESCENTRALIZARE PRIN CENTRALIZARE!

*Direcția de executare silită cazuri special, de asemenea, se înființează în București și va avea structuri teritoriale la nivel regional. Aceste structuri vor avea atribuții în coordonarea și monitorizarea modalităților de executare silită, inclusiv a valorificării bunurilor sechestrate prin modalitățile prevăzute de lege, precum și a aplicării măsurilor asiguratorii. În concluzie se mai înființează la nivel central (București) dar și la nivel de regiune (în cazul nostru Brașov) multe funcții de conducere cu auxiliarii aferenţi, adică directori, directori adjuncți, șefi serviciu secretare, șoferi etc. Este important de știut că azi avem structuri de executare silită bine organizate la nivel teritorial, dar că legislația este foarte stufoasă și o executare presupune parcurgerea unui traseu foarte greoi cu termene și de cele mai multe ori cu suspendări din partea instanțelor până la soluționarea anumitor expertize, partaje etc. Prin urmare atâta timp cât nu se schimbă legislaţia, înființarea unei astfel de direcții nu face decât să creeze funcții de conducere fără a rezolva problema.

S-a promis reforma achizițiilor publice dar în realitate s-au desființat ANRMAP – autoritatea de reglementare și UCVAP – autoritatea  de verificare din cadrul Ministerului Finanţelor și s-a înființat Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, instituție publică autonomă cu personalitate juridică, buget propriu în subordinea MF dar pe picior de egalitate cu ANAF.  Asta presupune funcții la nivel central, în București, de președinte, vicepreședinți, directori, șefi servicii servicii suport etc. Nici în acest caz nu s-a schimbat nimic în legislaţie deci putem concluziona că reforma în achiziții constă în creerea de funcții de conducere și locuri de muncă la nivel central deşi atribuțiile au rămas aceleași!

De parcă asta nu ar fi de ajuns, începând cu 1 octombrie 2015 serviciul contribuabili mijlocii  trece la regiune, adică la Brașov în cazul județului nostru, iar administrațiile orășenești și municipale se desființează. Dar ce se întâmplă cu angajații? Informațiile ar fi că vor fi redistribuiţi, dar cum la nivel local rămân doar contribuabili mici și persoanele fizice, tare mă tem ca în viitor, după ce majoritatea oamenilor vor uita de această mişcare, se va stabili că nu se justifică numărul de salariați din administraţiile judeţene ale finanţelor publice și vor urma noi disponibilizări.

Sigur că soarta unui om este foarte importantă. Sigur că soarta unui grup de oameni este foarte importantă, dar pentru oamenii politici, nu pentru politruci, trebuie să fie mai importante rezultatele pe termen lung ale deciziilor pe care le iau. La PSD sunt doar politruci. Spun asta pentru că efectele pe termen lung ale deciziilor de mai sus sunt dezastruoase pentru dezvoltarea unor zone importante, a unor judeţe întregi. De ce? Pentru că sociologic este dovedită tendinţa oamenilor de a migra din zonele slab dezvoltate spre cele dezvoltate. Ori, prin reorganizarea aceasta care centralizează în loc să descentralizeze, se încurajează dezvoltarea accelerată a unor judeţe deja dezvoltate, bineînţeles în defavoarea altora. Oare la PSD nu s-a auzit de politica de dezvoltare în coeziune? Adică de o politică de dezvoltare armonioasă între regiuni, de reducere ori chiar de eliminare a discrepanţelor de dezvoltare între diferite localităţi şi regiuni. Se pare că nu; iar dacă s-a auzit, atunci celor de la PSD nu le pasă de oameni în general, dar le pasă doar de oamenii lor de partid, care fără nicio îndoială vor primi „prin concurs” posturile cele nou înfiinţate!

 

Dorin NISTOR,

Preşedintele Comisiei Buget – Finanţe a PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare