Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Doliu la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia. Pianista Valentina Popovciuc, profesoară și corepetitoare la Clasa de canto, a încetat din viață la vârsta de 58 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia este în doliu, după ce pianista Valentina Popovciuc, corepetitoare la Clasa de Canto și profesoară de pian unora dintre elevi, s-a stins din viață, luni 15 mai, la vârsta de 58 de ani, după o luptă cu o boală necruțătoare.

Originară din Republica Moldova (foto – prima din stânga), aceasta activa în cadrul liceului albaiulian de aproximativ trei ani. Decesul artistei a lăsat un gol imens în sufletele celor care au cunoscut-o și apreciat-o.

”Cu durere în suflet, vă dau cea mai tristă veste. Pianista Valentina Popovciuc, cea mai bună pianistă pe care am cunoscut-o vreodată, care m-a acompaniat timp de trei ani, a plecat dintre noi și acum cântă cu îngerii”, ne-a transmis colegul ei, tenorul Ioan Chiciudean.

În ultimii ani, Valentina Popovciuc a susținut la Alba Iulia mai multe concerte, alături de alți artiști, printre care și Valérie Cioloș-Villemi,  în cadrul unor evenimente organizate de „Academia Doamnelor”.

Înmormântarea are loc astăzi, 17 mai, de la ora 14.30, în cimitirul Maieri din Alba Iulia.

Pianista Valentina Popovciuc s-a născut la 20 septembrie 1959 în Republica Moldova şi a absolvit în anul 1982 Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chişinău, secţia muzicologie, după care şi-a început activitatea de profesor de teoria muzicii şi pian şi cea de maestru corepetitor, scrie viața-libera.ro.

Pasiunea pentru pian a determinat-o să urmeze apoi cursurile Facultăţii de interpretare muzicală, începând din 1988, în cadrul Academiei de Muzică „Gavriil Muzicescu” din Chişinău, la clasa prof. Evsei Zac, succesor al şcolii ruse din Sankt Petersburg.

După absolvirea Academiei, în 1992, a continuat activitatea de profesor de pian în cadrul Liceului de Muzică din Chişinău şi de corepetitor la Teatrul Naţional de Operă şi balet din Chişinău.

Din 1998 se stabileşte la Galaţi activând ca maestru corepetitor la Teatrul Muzical „Nae Leonard” şi profesor de pian şi corepetitor la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” şi  Facultatea de Arte din Galaţi.

Posedând o remarcabilă uşurinţă de a descifra partituri la prima vedere, încântând ascultătorii cu tuşeul său cald şi omogen, inteligenţa şi sensibilitatea frazării şi tehnica pianistică impecabilă, Valentina Popovciuc s-a impus în viaţa muzicală naţională, colaborând cu numeroşi solişti instrumentişti cât şi de operă, în recitaluri realizate în toată ţara şi la evenimente de rang internaţional cum ar fi Festivalul „George Enescu”.

Arta sa a fost frântă mult prea devreme, luni, 15 mai 2017, când, Valentina Popovciuc s-a stins după o luptă grea, cu o boală necruţătoare.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea