Rămâi conectat

Ştirea zilei

Documentele s-au semnat, drumuri mai bune pe când?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Joi, 18 noiembrie, prefectul Ştefan Bardan şi Anca Boagiu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, au semnat la Bucureşti un protocol de bună colaborare între minister şi Instituţia Prefectului Alba, în scopul creării unui cadru unitar în vederea realizării unei infrastructuri moderne pe teritoriul judeţului şi în România.
Ministerul Transporturilor şi Instituţia Prefectului Alba au convenit să se implice la maximum în vederea realizării proiectelor de construcţie de autostrăzi şi drumuri de interes naţional. În acest sens, cele două instituţii se vor sprijini reciproc pentru a găsi împreună cele mai bune soluţii privind parcurgerea tuturor etapelor în implementarea acestor proiecte. Prefectura Alba s-a angajat să susţină demersurile Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi ale companiilor din subordine sau de sub autoritatea acestuia în vederea accelerării procedurilor de transfer şi expropriere pentru cauza de utilitate publică.
„Vom avea o strânsă colaborare pentru înlesnirea demarării lucrărilor de construcţie de autostrăzi şi drumuri de interes naţional ce vor străbate judeţul nostru, prin facilitarea ocupării de amplasamente, inclusiv prin emiterea acordului de acces pe terenurile proprietate publică a statului sau proprietate privată, aflate în administrarea unităţilor administrativ-teritoriale, până la finalizarea procedurilor de transfer sau expropiere”, a afirmat prefectul Ştefan Bardan.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| ”Sanitarii Pricepuţi”, la Alba Iulia: Școala Gimnazială Câmpeni va reprezenta judeţul Alba la Faza Naţională a concursului de educație pentru sănătate şi prim ajutor . Clasamentul etapei județene

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| ”Sanitarii Pricepuţi”, la Alba Iulia: Școala Gimnazială Câmpeni va reprezenta judeţul Alba la Faza Naţională a concursului de educație pentru sănătate şi prim ajutor. Clasamentul etapei județene

Echipajul Şcolii Gimnaziale Câmpeni, coordonat de doamna profesoară Struţ Mihaela Rodica, a câştigat faza judeţeană a concursului Sanitarii Pricepuţi, la categoria şcoli gimnaziale, şi va reprezenta judeţul nostru la Faza naţională din perioada 24-28 iulie 2023.

Etapa naţională se organizează alternativ pentru fiecare ciclu de învăţământ, anul acesta fiind rândul elevilor de gimnaziu să reprezinte judeţul Alba la etapa naţională.

Elit - Gustul Desăvârșit

La categoria Licee, câştigătorii locului 1 au fost reprezentaţi de elevii Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazu” Alba Iulia, îndrumaţi de doamna profesoară Tudor Adela.

Anul acesta, la etapa județeană a concursului „Sanitarii pricepuţi”, organizată în data de 10 iunie la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, au participat aproximativ 200 de copii din întreg judeţul Alba.

Clasamentul final al concursului este următorul:

Gimnaziu

Locul I: Şcoala Gimnazială Câmpeni, prof. coordonator Struţ Mihaela Rodica

Locul II: Şcoala Gimnazială Singidava Cugir, prof. coordonator Predescu Stela

Locul III: Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Regina Maria” Alba Iulia, prof. coordonator Incze Monica

Menţiune: Liceul Teologic Greco Catolic „Sf. Vasile cel Mare” Blaj, prof. coordonator Poptelecan Călin

Alte şcoli participante, în ordinea punctajelor obţinute:

Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş” Alba Iulia, prof. coordonator Turcu Iuliana
Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, prof. coordonator Toma Ioana Maria
Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan” Abrud, prof. coordonator Mardare Monica
Şcoala Gimnazială nr. 3 Cugir, prof. coordonator Stoica Mihaela
Şcoala Gimnazială „Aron Cotruş” Cergăul Mare, prof. coordonator Raşcovici Claudia şi Prişcă Rodica
Şcoala Gimnazială „Toma Cocişiu” Blaj, prof. coordonator Poptelecan Călin
Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia, prof. coordonator Maierescu Mariana Salomia
Şcoala Gimnazială Daia Română, prof. coordonator Brădilă Laura
Liceul cu program sportiv Alba Iulia, prof. coordonator Todoran Simona
Colegiul Naţional „I. M. Clain” Blaj, prof. coordonator Sabo Catalina
Şcoala Gimnazială „Ion Breazu” Mihalţ, prof. coordonator Clain Jeanine
Şcoala Gimnazială „Timotei Ovidiu Tarnu” Stremţ, prof. coordonator Berindei Valentina-Ioana
Şcoala Gimnazială Roşia de Secaş, prof. coordonator Springean Lucica; Şcoala Gimnazială „Nicolae Drăgan” Galda de Jos, prof. coordonator Clain Jeanine (punctaje egale)
Şcoala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir, prof. coordonator Stoica Mihaela
Şcoala Gimnazială „David Prodan” Săliştea, prof. coordonator Suciu Ionela Gabriela
Şcoala Gimnazială Blandiana, prof. coordonator Ţetcu Ionela

Liceu: 

Locul I: Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” Alba Iulia, prof. coordonator Tudor Adela

Locul II: Colegiul Naţional „Titu Maiorescu” Aiud, prof. coordonator Costan Zamfira

Locul III: Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan” Abrud, prof. coordonator Mardare Monica

Menţiune: Liceul Tehnologic „Ştefan Manciulea” Blaj, prof. coordonator Goji Gyozo

Alte licee participante, în ordinea punctajelor obţinute:

Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureş, prof. coordonator Hosu Mihaiela
Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Regina Maria” Alba Iulia, prof. coordonator Croitoru Ioana
Colegiul Naţional „I. M. Clain” Blaj, prof. coordonator Florea Emil

Concursul a constat într-o probă scrisă, urmată de o probă practică, în cadrul căreia elevii şi-au demonstrat abilităţile de acordare a primului ajutor. Competiţia a fost foarte strânsă, departajarea echipajelor participante fiind o adevărată provocare pentru cadrele medicale care au făcut parte din juriu.

Toţi elevii participanţi au fost răsplătiţi pentru eforturile lor, iar ocupanţii locurilor 1, 2 şi 3 au primit şi cupe şi medalii. Toate premiile au fost oferite de compania Star Assembly, sponsorul ediţiei de anul acesta a concursului şi partener principal al Crucii Roşii Române Filiala Alba în proiectele educaţionale, medicale şi sociale ale organizaţiei.

Ne bucură faptul că de la an la an concursul „Sanitarii pricepuţi” atrage tot mai mulţi participanţi, care sunt din ce în ce mai bine pregătiţi. Apreciem munca depusă de elevi şi de cadrele didactice care i-au îndrumat, îi felicităm pe toţi şi le dorim mult succes în continuare.

Aducem mulţumiri instituţiilor partenere pentru sprijinul acordat: DSP Alba, ISU Alba şi ISJ Alba. De asemenea, mulţumim Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia pentru găzduirea acestei competiţii.

Nu în ultimul rând, ne manifestăm profunda recunoştinţă pentru susţinerea primită din partea companiei Star Assembly în organizarea celui mai longeviv concurs care promovează sănătatea şi acordarea primului ajutor în rândul tinerilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în mai multe localități din Alba: Când scăpăm de ciclonul periculos care face prăpăd în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în mai multe localități din Alba: Când scăpăm de ciclonul periculos care face prăpăd în România

ANM a emis o avertizare nowcasting cod portocaliu de furtună în Alba, valabil sâmbătă până la ora 17.30. Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.

Localitățile vizate: Aiud, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Galda de Jos, Mihalț, Lopadea Nouă, Stremț, Sântimbru, Lunca Mureșului, Mirăslău, Bucerdea Grânoasă, Noșlac, Hopârta, Rădești.

Elit - Gustul Desăvârșit

Instabilitatea atmosferică rămâne accentuată, iar ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice și posibil grindină se vor semnala în Maramureș, Transilvania și la munte. Temperaturile vor atinge 31 grade Celsius în Muntenia și Moldova. De luni, vremea se răcește.

Sâmbătă, 10 iunie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea va fi în general instabilă în regiunile intracarpatice și la munte, unde mai ales în a doua parte a zilei vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și cu totul izolat grindină. „Ploile vor avea și caracter torențial, astfel în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp. În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și cu o probabilitate mai ridicată în Oltenia și nordul Moldovei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată asociate ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 23 și 31 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în Muntenia și Moldova, iar cele minime se evor încadra între 8 grade Celsius în depresiunile Carpaților Orientali și 19 grade Celsius pe litoral”, anunță ANM.

Unde scad temperaturile

Duminică, 11 iunie, tot vreme capricioasă anunță meteorologii. Conform prognozei, instabilitatea atmosferică va fi pronunțată în jumătatea de nord a Moldovei, în Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, unde mai ales în a doua parte a zilei și noaptea vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse torențiale și descărcări electrice. Va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 40-50 l/mp.

În celelalte regiuni vremea se va menține caldă, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse îndeosebi în orele serii. Vântul va avea intensificări asociate ploilor, izolat vor fi și vijelii (rafale în general de 55-65 km/h), iar mai ales în a doua parte a intervalului se va intensifica temporar în est, sud-est și în extremitatea de vest. Temperaturile maxime mai scăzute față de ziua precedentă în nord și nord-est se vor încadra în general între 21 și 31 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 9 și 19 grade Celsius.

În Capitală, spre seară vor fi înnorări și condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 30 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 15 și 17 grade Celsius.

Vremea rea pune stăpânire pe România

Luni, 12 iunie, vremea va fi în general instabilă și va deveni răcoroasă în majoritatea regiunilor, chiar rece pentru a doua decadă a lunii iunie în nordul țării și în zonele deluroase din vest-sud-vest. Înnorările vor fi accentuate și va ploua pe arii extinse în Oltenia, Transilvania, sudul Banatului și vestul Munteniei, precum și în zona de munte unde se vor acumula cantități de apă importante, în medie de 25-35 l/mp și pe arii restrânse peste 40-50 l/mp.

În celelalte regiuni, cerul va fi temporar noros, ploile se vor semnala local și în cantități în general moderate (cu probabilitate mai mare în sud-estul și nord vestul teritoriului). Vor fi mai ales averse, pe alocuri se vor semnala descărcări electrice și izolat vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în sud-estul țării și în extremitatea de vest, dar de scurtă durată, asociate averselor și în partea central-sudică a teritoriului.

Temperaturile maxime, în scădere față de ziua anterioară în toată țara, se vor încadra între 15 grade Celsius în nordul Moldovei și în Maramureș și 27 grade Celesius, izolat în Muntenia și vestul Dobrogei. Minimele termice vor fi cuprinse între 9 și 18 grade Celsius.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cardul de energie, anulat! Când vor primi românii ultimii 700 de lei

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Cardul de energie, anulat! Când vor primi românii ultimii 700 de lei

Ministrul Fondurilor Europene a confirmat informația potrivit căreia cardul de energie pentru plata facturilor, care se distribuie românilor din categorii sociale defavorizate, va dispărea.

Acest lucru ar urma să se întâmple în viitorul apropiat, a precizat ministrul Marcel Boloş.

Elit - Gustul Desăvârșit

Când va fi ultima lună de plată
Astfel, cardul de energie pentru plata facturilor va mai fi distribuit românilor o singură dată, în luna septembrie.

Din 2024, cardul european de energie va dispărea, la recomandarea Bruxellesului (UE).

Voucherele pentru plata facturilor la energie au o valoare de 1.400 de lei. Românii au încasat prima tranşă de bani în luna februarie, iar a doua este programată pentru septembrie.

Peste patru milioane de români beneficiază de cardul de energie. Persoanele eligibile sunt pensionarii din sistemul de stat de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor sectoriale de pensii și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 de lei, precum și pensionarii cu pensii de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 de lei.

De asemenea, copii și adulții încadrați în grad de handicap grav și ale căror venituri sunt egale sau mai mici de 2000 de lei.

Bugetul total al programului de ajutor pentru plata facturilor de energie a fost de 2,8 miliarde lei.

Cu ajutorul cardului de energie se pot face plăți ale facturii în următoarele perioade:

  • Pentru tranșa 1 (în valoare de 700 de lei), în perioada februarie 2023 – decembrie 2023;
  • Pentru tranșa 2 (în valoare de 700 de lei), în perioada septembrie 2023 – decembrie 2023.

Comisia Europeană a decis oprirea ajutorului
În urma discuțiilor purtate la Bruxelles cu șefii Comisiei Europene, autoritățile române au anunțat sistarea acestui ajutor pentru cetățenii vulnerabili.

Potrivit informațiilor oficiale, se pare că aceste măsuri de sprijin au contribuit la calmarea pieţei europene de energie, iar acum nu mai sunt necesare.

România, prinsă între cerințele Comisiei Europene și cele ale Băncii Mondiale, trebuie să facă față unei situații extrem de complicate. BM solicită reforme urgente şi încadrarea în ţinta de deficit asumată, arată Antena 3. La rândul său, C.E. insistă că nu mai primim fonduri europene dacă deficitul bugetar este depăşit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare