Rămâi conectat

Actualitate

Dintr-un dosar al CNSAS rezultă că pe capul unui singur om („obiectiv”) se aflau 10 ofiţeri de securitate şi 4 informatori!

Publicat

în

Despre Ioan Dreghici am mai scris şi cu alte prilejuri, dar ceea ce vă vom dezvălui acum ar trebui să atragă atenţia întregii opinii publice româneşti şi internaţionale. Premisa de la care pornim este următoarea: de curând, Marius Oprea, fostul director al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului a expus la Timişoara rodul cercetărilor sale. Este vorba despre expoziţia rezultată din dezgroparea (la propriu) a victimelor comunismului, asasinate fără judecată, noaptea, în locuri ascunse. La Timişoara el a expus într-un mod oarecum simbolic, pentru că a vrut să sublinieze faptul că, atâta timp cât celebrul „punct 8” al Proclamaţiei de la Timişoara (cel cu excluderea comuniştilor din viaţa publică, şi mai ales a foştilor ofiţeri de securitate) nu a fost respectat, ţara asta a ajuns în halul care se vede şi se trăieşte azi. Fără legea lustraţiei am ajuns la o viaţă publică (politică, administrativă şi economică) în care tot ei, „foştii”, fac legea! Infiltraţi „în toate camerele, cu toate partidele”. La Alba Iulia, când a expus, acum câteva luni de zile, Marius Oprea a arătat că e revoltător următorul fapt: toţi torţionarii nazişti sunt încă urmăriţi, inclusiv prin jungla Amazonului, după 60 de ani, în timp ce torţionarii comunişti se află aici, printre noi, în viaţa publică, acţionând sau hrănindu-se din nişte pensii generoase, cu care-i răsplăteşte statul român pentru „meritele” lor…
Aceasta este premisa de la care pornesc şi contextul în care-l aduc din nou în atenţia dumneavoastră pe Ioan Dreghici, omul care s-a opus regimului comunist încă din anii ’80, fapt pentru care a făcut ani grei de temniţă şi de internare la psihiatrie. Acesta ne-a pus la dispoziţie acum câteva zile nişte documente extrase din dosarul său de la CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii) din care reiese că, din momentul în care a devenit „obiectiv” (adică nu o persoană, ci o ţintă umană!) a avut pe capul lui 10 ofiţeri de securitate şi cel puţin patru informatori.

Despre acest „obiectiv” uman (urmărit în dosarul cu denumirea „Dragoş”) se ştia şi se raporta pas cu pas, oră de oră, ce face, unde este, cu cine se întâlneşte, ce vorbeşte etc. Şi iată numele ofiţerilor de securitate care semnează în dosarul său, cu precizarea că unii dintre aceştia este posibil să fie activi, sau mutaţi în alte structuri (de pildă în actuala poliţie): lt.maj. Ioan Mirea (4 iunie 1980); lt.col. Gheorghe Lazăr (raport contrainformaţii, 28 noiembrie 1980); col. Petru Calotă (acţiunea „Ecuator”, 21 iunie 1984), cpt. Iosif Torja (şef birou contrainformaţii); lt. maj. Silviu Negrilă (ofiţer C.I.), mr. Simion Gherghin, mr. Gheorghe Lupeş, col. (!?) Unevari, lt. maj (!?) Sava şi lt.col. Ştefan Ceauşescu. Deci 10 ofiţeri care dădeau referinţe „bune” despre „obiectiv”, referinţe asupra cărora vom mai reveni…
Iar acestora li se adaugă 4 informatori „plantaţi” lângă Dreghici cu diferite prilejuri, ale căror nume nu le ştim deocamdată, dar care apar în dosar cu „pseudonimele” lor: „Pavel”, „Iancu”, Toma” şi „Ruxandru Dorel”. Iar în aceste condiţii, în care torţionarii sunt liberi (sau lucrează mai departe) pe bani mulţi plătiţi de statul român „generos”, se aşteaptă democratizarea societăţii româneşti? Tristă realitate, mai ales că el, „obiectivul”, a primit recent, prin Casa de Pensii Alba (după ce nu i s-a recunoscut nicio calitate de anticomunist), o răsplată din partea statului de… 15 lei lunar! Adică mai puţin decât ar fi avut „tain” ca deţinut…
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Se apropie o criză alimentară? Bogdan Aurescu: „Este foarte important să o contracarăm”

Publicat

în

Se apropie o criză alimentară? Bogdan Aurescu: „Este foarte important să o contracarăm”

În cursul serii de luni, 16 mai, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a vorbit despre rolul României în tranzitarea produselor agricole din ţara vecină prin porturile de la Galaţi şi Constanţa. Astfel, el a spus că peste 120.000 de tone de cereale din Ucraina au fost transportate prin portul Constanţa.

„Este foarte important să contracarăm o criză alimentară, care, în cazul multor ţări, se apropie”, a afirmat şeful diplomaţiei române.

România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, a mai spus, luni, Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, care se desfăşoară la Bruxelles.

Elit - Gustul Desăvârșit

O criză alimentară suprapusă peste criza energetică, peste valul imens de inflație pe care îl traversăm

Radu Tudor a arătat că raportul dintre costuri și venituri, dintre prețuri și salarii, în România este mult mai greu de suportat decât în alte locuri ale lumii.

„Cred că va fi o mare provocare pentru cei mai mulți dintre cei care au venituri sub 2.000, chiar sub 3.000 de lei, să traverseze această perioadă pentru achitarea întreținerii, pentru medicamente, pentru mâncare, pentru absolut tot ceea ce este nevoie pentru un trai decent și civilizat.

Facturile deja au luat-o razna, deja la toate benzinăriile benzina este 8 lei litrul, motorina aproape 9 lei și suntem avertizați că această creștere va continua din păcate”, a spus Radu Tudor, luni seară, la Antena 3.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Creștere de 5,2% a economiei României, în primele trei luni ale anului 2022. Datele INS

Publicat

în

Creștere de 5,2% a economiei României, în primele trei luni ale anului 2022. Datele INS

În perioada ianuarie – martie, datele semnal privind evoluția Produsului Intern Brut arată o creștere economică de peste 5%, în comparație cu ultimele luni ale anului 2021 și de 6,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

La un avans economic se așteptau și specialiștii, dar estimările lor erau mult mai rezervate în condițiile invaziei ruse în Ucraina, începută la finalul lunii februarie și a accelerării inflației.

Elit - Gustul Desăvârșit

Economia României a crescut cu 5,2% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în timp ce faţă de perioada similară a anului trecut avansul înregistrat a fost de 6,5%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi.

În ceea ce priveşte evoluţia PIB în ultimul trimestru al anului trecut, INS a explicat faptul că pe serie ajustată sezonier indicii de volum au fost modificaţi faţă de a doua variantă provizorie ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2022, cât şi a schimbării modelului aplicat pentru ajustarea sezonieră în seria trimestrială.

Astfel, dacă potrivit datelor publicate în aprilie PIB a scăzut cu 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut, noile date arată că economia a consemnat un avans de 1%.

„Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2022 cât şi a schimbării modelului aplicat pentru ajustarea sezonieră în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2021, publicată în comunicatul de presă nr. 85 din 8 aprilie 2022. Astfel: rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul IV 2020, au fost revizuite de la 101,9% la 101,1%; rezultatele trimestrului II 2021, comparativ cu trimestrul III 2020, au fost revizuite de la 101,6% la 103,3%; rezultatele trimestrului III 2021, comparativ cu trimestrul II 2021, au fost revizuite de la 100,4% la 97,1%; rezultatele trimestrului IV 2021, comparativ cu trimestrul III 2021, au fost revizuite de la 99,9 la 101,0%”, se precizează în comunicatul INS.

La începutul acestei luni, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere cu 1,4 puncte procentuale, la 2,9%, estimarea de creştere a economiei româneşti pentru acest an, de la 4,3% cât previziona anterior.

Estimările publicate de CNSP sunt în linie cu previziunile instituţiilor financiare internaţionale care au revizuit în scădere semnificativă ţintele de creştere ale economiei româneşti în acest an. Astfel, FMI estima, recent un avans de 2,2% pentru 2022, de la 4,8% cât indica în toamnă, în timp ce Banca Mondială a indicat o creştere chiar mai modestă pentru PIB-ul României, de 1,9%.

Luni, Comisia Europeană a publicat previziunile economice de primăvară, în care a arătat că, după o creştere robustă în 2021, economia României ar urma să încetinească la 2,6% în 2022, pe măsură ce inflaţia reduce veniturile disponibile iar războiul din Ucraina afectează încrederea în economie, lanţurile de aprovizionare şi investiţiile.

Proiectul de buget pentru anul 2022 a fost configurat pe o creştere economică de 4,6%.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Profesorii nu vor mai avea voie să dea meditații elevilor din clasele la care predau: Anunțul ministrului Educației

Publicat

în

Profesorii nu vor mai avea voie să dea meditații elevilor din clasele la care predau: Anunțul ministrului Educației

În cursul zilei de marți, 17 mai, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat într-un pentru DCNews, că profesorilor le va fi interzis prin lege să mai facă meditații cu elevii din clasele la care predau.

„Vom avea clarificat și fenomenul meditațiilor, care se practică în orice stat al acestei lumi. Sigur, avem și o condiție pentru a preîntâmpina un anumit gen de lucruri: nu faci meditație cu elevul din clasa ta. Este o condiție de bun simț”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

„Poți să faci în școală cu elevii tăi sub formă de recuperare. Dacă vrei să faci în regim privat, poți să faci, dar nu cu elevii de la clasă”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat, la DCNews, ce înseamnă evaluarea standardizată, la ce să se aștepte profesorii, elevi, dar și părinții.

Potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial pe data de 13 mai, „la nivelul fiecărui judeţ/sector al municipiului Bucureşti, pilotarea evaluării standardizate se va organiza în câte șapte unităţi de învăţământ, incluzând unităţi de învăţământ cu profil pedagogic”.

„Subiectul zilei este evaluarea standardizată. E un subiect ce trenează de cel puțin zece ani în așteptările publice din România”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, marți, în cadrul unui interviu acordat DCNews, oferind ulterior zece argumente prin care a explicat importanța evaluării standardizate.

„În primul rând, evaluările standardizate reprezintă un instrument esențial pentru profesori. Sunt și pentru elevi, și pentru părinți, dar sunt esențiale pentru profesori, care își vor putea construi mult mai bine și mult mai eficient planurile de învățare, planuri personalizate pentru fiecare elev în funcție de stadiul în care se află acesta. Un al doilea avantaj este că putem compara rezultatele, pentru că sunt evaluări standardizate. Există acele acuzații de mult timp potrivit cărora nota 10 dintr-un liceu din centrul Bucureștiului înseamnă cu totul și cu totul altceva comparativ cu nota 10 într-un liceu din mediul rural, de exemplu. Vor fi comparații relevante, corecte între rezultate”, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare