Din octombrie 2015, reguli noi pentru obținerea PERMISULUI AUTO: Candidații vor putea susține proba practică de mai multe ori, dacă au trecut de proba teoretică
Candidatii respinși la proba practică a examinării pentru obținerea permisului auto nu vor mai fi nevoiți să susțină din nou proba teoretică, potrivit unui act normativ publicat vineri în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că, dacă vor trece cu succes de proba teoretică, aceste persoane vor putea susține proba practică de mai multe ori, dacă o pică. În prezent, pentru a obține permisul, cei care sunt respinși la proba practică trebuie să dea din nou ambele probe.
Din acest act normativ, ce intră în vigoare în data de 5 septembrie, reiese că persoanele care sunt admise la proba teoretică a examinării pentru obținerea permisului auto vor putea să susțină proba practică de mai multe ori, în cazul în care o pică. Pentru ca acest lucru să fie posibil, candidații vor trebui să plăteasca taxa de examinare și să facă cel puțin șase ore suplimentare de pregătire practică.
„Candidatii declarati «respins» la proba practica pot fi programati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel putin sase ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de conducatori auto autorizata”, prevede ordinul. In momentul de fata, daca sunt respinse la proba practica, persoanele care vor sa obtina permisul auto trebuie sa treaca din nou de proba teoretica.
Astfel, candidatii admisi la proba teoretica vor avea la dispozitie un an de la data absolvirii cursului de pregatire teoretica si practica pentru a trece de proba practica, chiar si din mai multe incercari.
Referitor la persoanele care pica proba teoretica, noul act normativ dispune ca acestea vor putea sustine o noua examinare dupa cel putin 15 zile de la respingere, dupa achitarea unei taxe.
„In cazul depasirii termenului de un an de la data absolvirii cursului de pregatire teoretica si practica, examinarea pentru obtinerea permisului de conducere este conditionata de efectuarea unui nou curs de pregatire„, mai scrie in Ordinul MAI nr. 97/2015.
Candidatii care nu se prezinta la proba practica vor putea sa ceara programarea pentru o noua proba oricand in perioada de valabilitate a cursului de pregatire teoretica si practica.
Probele se susțin în zile diferite
Examinarea pentru obtinerea permisului auto se desfasoara, conform Ordinului MAI nr. 268/2010, prin sustinerea succesiva a probei teoretice si a celei practice, in zile diferite.
„Probele teoretice pentru mai multe categorii pot fi sustinute in aceeasi zi, exceptand situatia in care obtinerea unei categorii este conditionata de detinerea prealabila a unei alte categorii”, este precizat in document. Totusi, atunci cand este vorba de examinarea pentru mai multe categorii, probele practice pot fi sustinute doar in zile diferite.
In ceea ce priveste proba practica, aceasta se poate sustine, dupa caz, pe traseu si/sau in poligon, dupa cum urmeaza:
– pentru vehiculele din categoria AM: in poligon;
– pentru vehiculele din categoriile A1, A2 si A: in poligon si pe traseu;
– pentru vehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv: pe traseu.
In cazul categoriilor A1, A2 si A, proba practica se sustine intai in poligon si apoi pe traseu, in aceeasi zi. Iar incepand cu data de 5 octombrie, candidatii promovati la proba practica in poligon care nu se prezinta in aceeasi zi la proba pe traseu vor fi programati pentru o noua proba practica.
Noile reguli se vor aplica celor care vor sustine examenul auto incepand cu data de 5 octombrie 2015. Pana atunci vor ramane valabile actualele prevederi. (C.M.)
sursa:avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan