Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Din octombrie 2015, reguli noi pentru obținerea PERMISULUI AUTO: Candidații vor putea susține proba practică de mai multe ori, dacă au trecut de proba teoretică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

scoala soferiCandidatii respinși la proba practică a examinării pentru obținerea permisului auto nu vor mai fi nevoiți să susțină din nou proba teoretică, potrivit unui act normativ publicat vineri în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că, dacă vor trece cu succes de proba teoretică, aceste persoane vor putea susține proba practică de mai multe ori, dacă o pică. În prezent, pentru a obține permisul, cei care sunt respinși la proba practică trebuie să dea din nou ambele probe.

Din acest act normativ, ce intră în vigoare în data de 5 septembrie, reiese că persoanele care sunt admise la proba teoretică a examinării pentru obținerea permisului auto vor putea să susțină proba practică de mai multe ori, în cazul în care o pică. Pentru ca acest lucru să fie posibil, candidații vor trebui să plăteasca taxa de examinare și să facă cel puțin șase ore suplimentare de pregătire practică.

„Candidatii declarati «respins» la proba practica pot fi programati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel putin sase ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de conducatori auto autorizata”, prevede ordinul. In momentul de fata, daca sunt respinse la proba practica, persoanele care vor sa obtina permisul auto trebuie sa treaca din nou de proba teoretica.

Astfel, candidatii admisi la proba teoretica vor avea la dispozitie un an de la data absolvirii cursului de pregatire teoretica si practica pentru a trece de proba practica, chiar si din mai multe incercari.

Referitor la persoanele care pica proba teoretica, noul act normativ dispune ca acestea vor putea sustine o noua examinare dupa cel putin 15 zile de la respingere, dupa achitarea unei taxe.

„In cazul depasirii termenului de un an de la data absolvirii cursului de pregatire teoretica si practica, examinarea pentru obtinerea permisului de conducere este conditionata de efectuarea unui nou curs de pregatire, mai scrie in Ordinul MAI nr. 97/2015.

Candidatii care nu se prezinta la proba practica vor putea sa ceara programarea pentru o noua proba oricand in perioada de valabilitate a cursului de pregatire teoretica si practica.

Probele se susțin în zile diferite

Examinarea pentru obtinerea permisului auto se desfasoara, conform Ordinului MAI nr. 268/2010, prin sustinerea succesiva a probei teoretice si a celei practice, in zile diferite.

„Probele teoretice pentru mai multe categorii pot fi sustinute in aceeasi zi, exceptand situatia in care obtinerea unei categorii este conditionata de detinerea prealabila a unei alte categorii”, este precizat in document. Totusi, atunci cand este vorba de examinarea pentru mai multe categorii, probele practice pot fi sustinute doar in zile diferite.

In ceea ce priveste proba practica, aceasta se poate sustine, dupa caz, pe traseu si/sau in poligon, dupa cum urmeaza:

– pentru vehiculele din categoria AM: in poligon;

– pentru vehiculele din categoriile A1, A2 si A: in poligon si pe traseu;

– pentru vehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv: pe traseu.

In cazul categoriilor A1, A2 si A, proba practica se sustine intai in poligon si apoi pe traseu, in aceeasi zi. Iar incepand cu data de 5 octombrie, candidatii promovati la proba practica in poligon care nu se prezinta in aceeasi zi la proba pe traseu vor fi programati pentru o noua proba practica.

Noile reguli se vor aplica celor care vor sustine examenul auto incepand cu data de 5 octombrie 2015. Pana atunci vor ramane valabile actualele prevederi. (C.M.)

sursa:avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de Florii 2024. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Florii 2024 frumoase. SMS-uri, felicitări de Florii și urări onomastice creștine de Sărbătoarea Floriilor pentru: iubit(ă), prieteni, rude, colegi, șefi, profesoare care au nume de floare. Texte cu mesaje de Florii haiose și amuzante . Mesaje de la mulți ani de Florii • Urări de Florii creștine. Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile, ziua […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea