Rămâi conectat

Ştirea zilei

Din cauza anemiei infecțioase ecvine (SIDA cailor) UE nu ne mai lasă să exportăm cai din judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat o decizie prin care este interzis exportul de cai, măgari, catâri din anumite județe din România unde evoluează anemia infecțioasă ecvină.

Lista județelor a fost actualizată în acest an. Potrivit Anexei Deciziei Comisiei Europene, județele sunt următoarele: Bihor, Satu Mare, Maramureş, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Cluj, Mureș, Harghita, Alba, Sibiu, Brașov, Hunedoara, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea și Tulcea. Anemia infecțioasă ecvină, AIE – SIDA cailor, este o boală virală care afectează doar animalele din familia ecvideelor.

Perioada normală de incubație este între una și trei săptămâni, dar poate avea o durată de trei luni. Ecvideele contaminate rămân purtătoare ale infecției pe toată durata vieții lor, putând contamina și alte ecvidee. Contaminarea cu AIE tinde să devină asimptomatică în cazul în care crizele clinice acute ale viremiei nu provoacă moartea animalului, iar probabilitatea transmiterii crește astfel în mod substanțial. Transmiterea locală a bolii se face prin transferul de sânge de la un animal infectat din specia ecvină prin procesul întrerupt de hrănire a muștelor-de-cal hematofage și prin infecția intrauterină a fătului. â

Modalitatea principală de răspândire a bolii pe distanțe mari este circulația animalelor infectate, a materialului seminal, a ovulelor și a embrionilor acestora, precum și utilizarea acelor infectate sau a transfuziei produselor din sânge care conțin virusul. AIE este o boală cu declarare obligatorie în conformitate cu anexa I la Directiva 2009/156/CE a Consiliului (2). În plus, Directiva 82/894/CEE a Consiliului (3) prevede că focarele de AIE se semnalează Comisiei și celorlalte state membre prin intermediul Sistemului de notificare a bolilor animalelor (denumit în continuare „ADNS”).

Contrar situației sănătății animalelor din alte state membre, AIE este endemică în anumite părți din România iar programul național de eradicare nu este încă finalizat. Din acest motiv, Decizia 2010/346/UE a Comisiei (4) a stabilit măsuri de protecție cu privire la anemia infecțioasă ecvină din România. Cu toate acestea, cu ocazia reuniunii din iunie 2019 a Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, autoritățile competente din România au prezentat celorlalte state membre și Comisiei un raport privind situația care a arătat că, în general, au fost realizate progrese în ceea ce privește eradicarea bolii.

Prin urmare era necesar să se definească partea din teritoriul României pentru care urmează să se aplice măsurile de protecție prevăzute în Decizia 2010/346/UE, se arată în Decizia Comisiei Europene. (N.I.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 MARTIE : 455 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 MARTIE : 455 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea