Din 1 ianuarie, TVA de 9% pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Începând cu 1 ianuarie 2019, cota redusă de 9% a taxei pe valoarea adăugată (TVA) este extinsă și la serviciile de alimentare cu apă și canalizare.

Inițial, cota redusă de TVA era gândită și pentru livrarea de electricitate și de gaze naturale, ca și pentru alimentarea cu energie termică în sistem centralizat. Astfel, în forma finală adoptată, TVA de 9% este valabilă, din acest an, și pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare, inclusiv livrarea apei pentru irigații în agricultură, dar nu și pentru livrarea de energie.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Măsura propusă este argumentată prin faptul că, în prezent, aplicarea taxei pe valoarea adăugată în cazul serviciilor de utilități publice prezintă ”anomalia” aplicării cotei reduse de 9% pentru furnizarea apei, în schimb serviciul de colectare a apei menajere este taxat cu cota standard de 19%.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Astfel, apa la intrare are cotă redusă de TVA, însă la evacuare are 19%. În document se mai arăta însă și că datele Eurostat relevă că, pentru alimentarea cu energie electrică, gaze naturale sau energie termică, rate la împrumuturi ipotecare sau chirie, în România se depășește cu mult pragul de 40% considerat ca fiind împovărător pentru o gospodărie. În trecut, au mai existat astfel de proiecte de extindere a cotei reduse pentru astfel de servicii, dar nu au fost adoptate.

Sursa: profit.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419