Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dezvăluiri în dosarul crimei de la Sebeș. Soția victimei, declarație de martor: ”De la mai multe persoane am auzit că vrea să îi dea cuţit, să îl omoare”

Publicat

în

La Tribunalul Alba continuă judecata în dosarul crimei ce a avut loc în 10 mai 2018, în parcarea unui local din Sebeş. La ultimul termen de judecată, din 17 decembrie, a dat declaraţie, în calitate de martor, soţia victimei.

Inculpatul Stancu Valer (38 ani) a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de omor, victima acestuia fiind un tânăr de 32 de ani (Bercuciu Adrian Alin), cu care a fost prieten, în trecut. Autorul a recunoscut fapta şi a solicitat, la primul termen, să fie judecat în procedura simplificată, ceea ce înseamnă că ar putea beneficia de o reducere cu o treime a pedepsei. La termenul de ieri a fost audiat ultimul martor, respectiv soţia victimei.

Electrica Furnizare Discount

Aceasta a relatat cu amănunte cum a decurs scena crimei, având în vedere că era împreună cu soţul său la terasa localului respectiv. Martora a precizat că soţul său nu a avut nicio treabă cu agresorul, completând că cei doi nu s-au întâlnit de mai bine de doi ani. ”De la mai multe persoane am auzit că o să îi dea cuţit, că o să îl omoare. Bărbatul meu nu a avut treabă cu el. Doi ani de zile nu s-au întâlnit”, a spus martora. Tânăra a completat că, în ziua respectivă, era împreună cu soţul ei la terasa localului şi că Stancu Valer, care era împreună cu încă o persoană, a oprit tocmai pentru că i-ar fi văzut acolo. A completat că la plecare, cei doi s-au întâlnit, iar Bercuciu l-a întrebat pe Stancu ce are cu el, de ce tot spune că vrea să îl omoare, ”să-i dea cuţit”.

Martora a spus că neînţelegerile dintre cei doi ar fi pornit de la o petrecere din urmă cu doi ani, organziată de Stancu Valer. Un martor audiat la termenul din noiembrie a spus că Bercuciu ar fi provocat un scandal la petrecerea respectivă.

Tânăra a mai spus că Stancu i-a propus soţului ei să ”iasă la interval”, adică să se bată, lucru acceptat de victimă, care i-a dat geaca şi ochelarii soţiei. În acel moment, persoana care era împreună cu Stancu, un martor audiat la un alt termen al procesului, s-a băgat între cei doi pentru a-i opri. ”Eu am stat pe margine şi m-am uitat atentă să văd dacă nu are cuţit. Am strigat că are cuţit când am văzut că îşi bagă mâna în buzunar şi scoate cuţitul”, a relatat martora. A urmat momentul loviturii cu arma albă în pieptul victimei. Ulterior, Bercuciu, a reuşit să îi dea un pumn lui Stancu Valer, iar soţia acestuia a plecat ca să ceară ajutor. Bărbatul înjunghiat a mai făcut câţiva paşi în urma acesteia, după care a căzut pe trotuar, în parcare şi a decedat în scurt timp.

Medicii sosiţi la faţa locului nu au mai putut face altceva, decât să constate decesul. La autopsie s-a constatat că lovitura de cuţit, un briceag cu o lamă de circa 10-15 centimetri, a atins inima victimei. ”Soţul meu nu era agresiv. L-a respectat foarte mult pe Stancu. Zicea tot timpul că nu înţelege ce are cu el”, a mai spus martora. Tânăra a completat că la momentul respectiv, acesta ”nu era pus pe bătaie”, ci doar vroia să ştie ce are Stancu cu el. Martora a mai afirmat că, din punctul ei de vedere, scandalul a fost provocat de către inculpatul Stancu Valer, care putea să evite totul dacă nu i-ar fi cerut soţului ei să se bată.

Instanţa a stabilit un nou termen în luna ianuarie, care ar putea fi ultimul din faza de fond a judecăţii. Rudele victimei, soţia şi ceilalţi membri ai familiei acestuia, au solicitat acordarea de daune civile în valoare de 500.000 de euro şi a unor daune materiale cifrate la 30.000 de lei.

Publicitate

Ştirea zilei

Rezultate finale Definitivat 2021: Notele, publicate MÂINE, pe site-ul Ministerului Educației

Publicat

în

Rezultate finale Definitivat 2021: Notele, publicate MÂINE, pe site-ul Ministerului Educației

Mâine, 27 iulie, rezultatele finale la examenul de Definitivat 2021 vor fi punlicate, după soluționarea contestațiilor.

Rata de promovare la examenul naţional de Definitivat 2021 în învăţământul preuniversitar (medii mai mari sau egale cu 8) este de 72,90%, în creştere cu peste 3,5% față de anul trecut (69,17%), a anunţat Ministerul Educaţiei. Din totalul celor 7.931 de candidaţi cu lucrări evaluate, 187 au fost notaţi cu 10, iar 701 au primit note între 9,50 şi 9,99.

Rezultatele la examenul de Definitivat 2021 au fost publicate miercuri de către Ministerul Educaţiei, pe site-ul dedicat, dar şi în centrele de examen.

Au fost declaraţi promovaţi, înainte de înregistrarea şi soluţionarea eventualelor contestaţii, 5.782 de candidaţi cu medii între 8 şi 10.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obţinute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puţin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

La proba scrisă din această sesiune au fost prezenţi 8.300 de candidaţi (95,80%). Dintre aceştia, 366 de candidaţi s-au retras, iar un candidat a fost eliminat pentru fraudă.

Lucrările a doi candidaţi au fost anulate în centrele de evaluare

Astfel, din totalul celor 7.931 de candidaţi cu lucrări evaluate, 4.156 de candidaţi au obţinut note situate pe segmentul 8 – 10. Dintre aceştia, 187 au fost notaţi cu 10, iar 701 au primit note între 9,50 şi 9,99.

Potrivit Ministerului Educației, 3.232 de candidaţi au avut note între 5 şi 7,99. Cu note sub 5 au încheiat proba 543 de candidaţi.

Contestaţiile se depun la centrele de examen, miercuri şi joi. Rezultatele finale vor fi publicate în centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro în 28 iulie.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, un cadru didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare, evidenţiază Ministerul Educaţiei.

Publicitate
Citește mai mult

Ştirea zilei

Trafic ÎNGREUNAT pe DN1, lângă Sântimbru: Un TIR s-a defectat și a rămas pe carosabil

Publicat

în

Traficul este îngreunat pe DN1, pe raza localității Sântimbru, în cursul zilei de astăzi, 27 iulie.

Potrivit IPJ Alba, acest eveniment s-a produs din cauza unui TIR, care s-a defectat și a rămas pe carosabil.

Electrica Furnizare Discount

Polițiștii acționează pentru fluidizarea traficului.

Vom reveni cu detalii.

FOTO: ARHIVĂ

Citește mai mult

Ştirea zilei

Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Când începe școala și când au elevii vacanță

Publicat

în

Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Când începe școala și când au elevii vacanță

Anul acesta, cursurile vor începe în data de 13 septembrie 2021, arată un document emis de către Ministerul Educației.

Anul școlar 2021- 2022 se structurează pe două semestre (34 de săptămâni), după cum urmează:

Semestrul I va avea 14 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 13 septembrie 2021- 22 decembrie 2021.

Semestrul al II-lea va avea 20 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 10 ianuarie 2022- 10 iunie 2022, cu includerea programului ,,Școala Altfel’’, în perioada 8- 14 aprilie, interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

Vacanțele elevilor în anul școlar 2021- 2022

25- 31 octombrie 2021: vacanță pentru învățământ preșcolar și primar;

23 decembrie 2021- 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă;

15 aprilie 2022- 1 mai 2022: vacanța de primăvară;

11 iunie 2022- până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023, vacanța de vară.
Structura anului școlar 2021- 2022

”Conform Ordinului de ministru nr. 3.243/5.02.2021 privind structura anului școlar 2021- 2022, cursurile vor începe în acest an în data 13 septembrie.

Dacă și numai dacă principalii parteneri de dialog social ai Ministerului Educației (FSLI, Federația Spiru Haret, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți) ajung la un consens și revin în mod unanim asupra calendarului aprobat în urma consultărilor de la începutul anului 2021, Ministerul Educației are deplina disponibilitate de a reveni asupra calendarului, în sensul extinderii perioadei de cursuri încă din anul școlar 2021- 2022, atrăgând, însă, atenția asupra deficitului de predictibilitate generat de această eventuală revenire.

Ministerul Educației consideră că predictibilitatea trebuie să rămână un deziderat major în sistemul de învățământ, mai ales acum, când perioada de criză sanitară a impus decizii multiple de schimbare în timp scurt.

Publicitate

Pe de altă parte, Ministerul Educației susține extinderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât este necesară recuperarea pierderilor educaționale generate de predarea online.

În orice variantă, Ministerul Educației va avea anul acesta inițiativa de a propune extinderea perioadei de cursuri în învățământul preuniversitar, începând cu anul școlar 2022- 2023. În acest sens, vor fi inițiate consultări extinse.

Ministerul Educației va lua în considerare orice soluție va rezulta în urma acestor consultări, fără a exclude nicio variantă solicitată de profesori, elevi și părinți, nici revenirea la trimestre, nici extinderea duratei cursurilor și nici altă variantă ce va rezulta în interesul pregătirii elevilor”, se arată în comunicatul transmis de edu.ro.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare