Ziarul Unirea

Deținuții și internații în spitalele de maximă siguranţă sunt scutiți de utilizarea cardului de sănătate

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Directorul general al CNAS, Radu Ţibichi, a declarat, joi, că persoanele arestate preventiv sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar şi cei internaţi în spitalele de maximă siguranţă sunt scutiţi de utilizarea cardului de sănătate.

„Potrivit legii, sunt scutite de utilizarea cardului, persoanele private de libertate, dar şi cele în arest preventiv, cât şi toţi cei internaţi în spitalele de maximă siguranţă. Toţi cei din această categorie pot avea card de sănătate, dacă le-a fost emis, dar sunt exceptaţi de la utilizarea sa”, a spus Ţibichi.

ELIT

Totodată, pentru persoanele cu afecţiuni psihice pentru care a fost numit un reprezentat legal de autoritatea competentă, se utilizează cardul acestuia din urmă, a adăugat directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), citat de Gandul.info.

Totodată, el a precizat că persoanele cărora nu le-a fost emis card vor primi servicii medicale, după ce medicul va vedea în sistem că le-a fost eliberat documentul, fără a avea nevoie de adeverinţă de la casa de asigurări de sănătate de care aparţin.

Din 1 septembrie prezentarea cardului de sănătate este obligatorie la acordarea fiecărui serviciu medical pentru asiguraţi, iar cei care au fost invitaţi să ridice documentele şi nu au făcut-o nu vor mai beneficia de servicii medicale gratuite, decât dacă sunt urgenţe medicale, a anunţat, pe 25 august, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, citat de Gandul.info.

Cardul naţional de sănătate trebuia să fie, din 1 mai, unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Întrucât nu toţi asiguraţii au intrat în posesia cardului de sănătate, CNAS a decis ca serviciile medicale să fie acordate, o perioadă, atât cu cardul, cât şi fără. (D.S.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419