Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Detalii noi în cazul revoltei românilor din Germania: Patronul spune că aceștia au refuzat să muncească, iar acum sunt căutați de polițiști, după ce au fugit de pe plantație

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În urmă cu câteva zile, o femeie din Alba a publicat pe o rețea de socializare un video ce conținea o discuție cu o conațională, reprezentant al fermeriului neamț, căreia i se reproșa faptul că unui grup de români aflaţi la cules de sparanghel în Germania le sunt reținute cărțile de identitate. Însă situația stă puțin altfe.

Muncitorii sezonieri români s-au revoltat acuzând că sunt lăsați flămânzi și sunt închiși, însă Comunitatea Diaspora Europeană afirmă că a discutat cu femeia angajată drept traducător de fermierului german, care transmite că situația nu este tocmai precum au relatat-o muncitorii.

Din conversațiile pe care reprezentantul echipei Diaspora Europeană le-a avut cu patronul german, reiese că românii nu au vrut nici un ajutor în alimente, apă, sfaturi, traduceri sau ajutor reprezentativ. În schimb în toate conversațiile au cerut bani.

„Am vorbit cu proprietarul plantaţiei şi cu Consulatul din Berlin. Situaţia este în felul urmator: oamenii au ajuns sâmbătă seara la el, au primit de mâncare şi 50 de euro fiecare. Mâncarea se aducea de o firmă de catering; pe lângă mâncare mai aduceau si alte produse pentru ca românii sa poată cumpăra ce mai doreau fără a fi nevoiţi să meargă în oraş. Trebuiau respectate cele 14 zile de carantină.

Românii nu au respectat aceasta carantină şi s-au dus în grupuri, duminică, în oraş să îşi cumpere cartele de telefoane si altele. În contractul cu agenţia era prevăzut ca primele 3 zile sa lucreze în acord ca să înveţe cum se scoate sparanghelul, urmând apoi ca după acele trei zile să fie plătiţi cu 13 euro la oră. În cele 3 zile de acord se plăteau 0.85 de cenţi pe kg scos de sparanghel. Românii nu au fost de acord şi au spus ca ei nu lucrează în aceste condiţii.

Proprietarul avea o româncă angajata ca traducător; aceasta doamnă a fost înjurată şi înjosită de aceşti oameni. Luni nu au vrut să lucreze deloc, patronul asigurându-le mâncarea; marţi patronul a decis sa sisteze livrarea de mâncare de către firma de catering. Patronul a spus că nu a fost de acord sa le mai platească mâncarea din moment ce românii nu au lucrat nici o zi.

Azi dimineaţă (joi, 23 aprilie – n.r.) românii au fugit de pe plantaţie fără să spună nimic. Omul a anunţat poliţia si consulatul român din Berlin şi centrul de sănătate din zonă. Românii circulă acum nu se ştie pe unde fără să respecte timpul de carantină prevăzut. Patronul afirmă că a fost vizitat şi de o televiziune în legătură cu această situaţie. Am sunat la consulatul român din Berlin care ştiau deja problema. Momentan, românii sunt cautați de poliţie din cauza nerespectării perioadei de carantină”, a transmis reprezentantul fermierului german către Diaspora Europeană.

Revolta muncitorilor sezonieri români a avut loc în urmă cu trei zile. Grupul de persoane format din femei şi bărbaţi sunt nemulţumiţi de banii oferiţi de către fermier şi au spus că le sunt reţinute buletinele şi nu mai primesc mâncare.

Oamenii au reclamat faptul că deşi s-au înţeles să primească 13,30 Euro pe oră, aceştia au aflat la faţa locului că vor primi 0,65 Euro/KG cules, motiv pentru care au refuzat să meargă la muncă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea