Rămâi conectat

Ştirea zilei

Despre urgențe medicale cu șeful UPU, Aurel Crișan. Retrospectiva anului 2013 și obiectivele pentru 2014

Dragoş Suciu

Publicat

în

Anul 2013 a fost unul plin pentru Secția de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Alba Iulia, și cu toate că timp de 6 luni s-a lucrat la extinderea unității, iar secția de urgențe s-a micit considerabil, aproape 51.000 de pacienți cu probleme mai mici sau mai mari au trecut pragul instituției spitalicești. 16 medici care au lucrat, în general câte 2 pe tură, au fost responsabili de sănătatea pacienților, majoritatea albaiulieni, dar și din localitățile și orașele învecinate. Dacă în 2013 obiectivul a fost modernizarea secției UPU, astfel încât să corespundă standardelor internaționale, în 2014 se va lucra la calitatea actului medical și la îmbunătățirea relației cu pacientul.

Aurel Crisan04Anul 2013 pentru Secția Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Alba Iulia

În anul 2013 la UPU au avut loc aproape 51.000 de consultații, realizate de cei 16 medici specializați pe medicina de urgență și ajutați de asistente și infirmierele din instituție. Din vorbele medicului Aurel Crișan mi-am dat seama că nu a fost deloc o misiune ușoară să investighezi zilnic aproximativ 140 de pacienți având în vedere deficitul de personal. Pentru a funcționa în condiții normale și în conformitate cu legea la UPU Alba ar trebui profeseze 26 de medici, având în vedere numărul mare de pacienți. Fiind întrebat cât de aglomerată este secţia pe care o conduce, Aurel Crişan a zis „Te invit să tragi singur o concluzie. Conform legii ar trebui să  ai cel puţin 4 medici pe tură, la 20.000 de consultaţii pe an. Aici nefiind inclus medicul şef şi medicul responsabil de tură. Aici presiunea este mare şi nu rezişti, ai nevoie de concediu, altfel apare starea de nervozitate. Am colegi hipertensivi şi trebuie să se trateze. Avem şi trei medici tineri şi am primit aprobare de încă două posturi, examenul este în luna februarie. Sper să fie mai bine”, a mai spus şeful UPU.

Este de menţionat faptul că din 51.000 de pacienţi aproximativ 16.000 (31%) s-au internat şi 29 au decedat (0,057%), cu 7 mai puţin decât în 2012. Aurel Crişan ne-a mai explicat că aproximativ 60-70% dintre cazuri puteau fi rezolvate prin reţeaua de medicină de familie şi în ambulatoriu (policlinică)

Principalele probleme de la Secţia de Primiri Urgenţe

Încercăm să dăm standarde de calitate, dar triajul este în continuare un punct nevralgic, aici este presiunea cea mai mare şi nu întotdeauna personalul medical poate să facă faţă. Pacienţii se adresează într-un număr foarte mare şi mulţi dintre ei sunt aici pentru că nu s-au adresat la timp mediului de familie, specialistului sau caută să primească tratamentul mai repede decât a fost programat. Au fost şi situații când s-au strecurat erori la nivelul triajului şi oameni care au aşteptat nepermis de mult. Îmi cer scuze personal în numele colectivului pentru neplăceri şi repet, fac apel exact la înţelegerea oamenilor. Sunt pacienţi cu boli cronice care ar trebui să meargă conform unor programări la medicul de familie sau la specialistul din policlinică. O boală hipertensivă trebuie tratată toată viaţa. Dacă lumea ar respecta ceea ce zice medicul de familie, şi ar face controlul în mod constant ar fi mult mai bine. Dacă pacientul nu merge eu nu pot să-l trimit cu poliţia”, a mai spus Aurel Crişan.

Care sunt principalele atribuţii ale Secţiei de Primiri Urgenţe

În primul rând noi trebuie să ţinem pacienţii în viaţă. Aici vorbim despre resuscitări cardio respiratorii, despre ce e de făcut ca omul să rămână în viaţă. Încercăm să-l ţinem în parametri vitali. Eu trebuie să fiu pe fază să aplic măsurile de prim ajutor, să opresc hemoragia, să înlocuiesc masa de sânge, după aceea intervine specialistul, într-o operaţie, dacă este cazul”, a declarat Aurel Crişan. În timp ce îl întrebam cum se lucrează la UPU după modernizare, un personal medical a trecut pe lângă mine şi mi-a zis „Să ştiţi că s-a pus mult suflet”. Şi e drept, s-a pus mult suflet, condiţiile sunt altele, pacienţii nu mai vin „buluc”, chiar şi secretarul de stat Raed Arafat a spus că merităm nota 10 pentru această modificare. „Chiar au venit două persoane din Statele Unite, care au spus că este ca şi la ei. Asta a fost cea mai bună apreciere, suntem într-o stare de normalitate”, a continuat acesta.

Ce îşi propune UPU pentru 2014

Obiectivul din 2013 şi anume condiţii de muncă deosebite a fost îndeplinit, iar în 2014 se va lucra la calitatea actului medical şi la îmbunătăţirea relaţiei cu pacientul. „Din păcate relaţia cu pacientul lasă de dorit, asta e ceea ce vreau să schimb în 2014. Condiţiile de muncă au crescut, dar din cauza lipsei de personal nu interacţionăm cum trebuie cu bolnavii, dacă am avea mai multe cadre medicale sunt sigur că nu ar mai apărea acea stare de nervozitate. În 2014 vreau o mai bună colaborare şi când am un ţel nu mă las până nu îl îndeplinesc”, a spus Aurel Crişan, care este medic şef la UPU din decembrie 2011.

Rămâne de văzut dacă noul pachet de servicii medicale, modificările secţiei UPU şi ambiţia medicului Crişan se vor răsfrânge într-un  mod pozitiv asupra pacienţilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea