Rămâi conectat

Politică Administrație

Deputat Dan Simedru, PNL Alba: “Susțin inițiativa legislativă care impune un set de criterii pentru achiziționarea terenurilor agricole de către cetățenii străini”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Inițiativa legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 17 din 7 martie 2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan vizează impunerea unor condiții cetățenilor străini care intenționează să achiziționeze astfel de terenuri pe teritoriul României.

Dan SimedruReglementarea stabilește dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan de către cetățenii străini, precum şi de către persoanele juridice având naţionalitatea unui stat terţ, în baza unui set de criterii, în condiții de reciprocitate.

“Am semnat alături de alți colegi acest proiect de lege pentru că el cuprinde o reglementare și o abordare dreaptă și corectă. Prin Legea nr. 17/2014, normă care a permis cumpărarea de către cetățeni străini a importante suprafețe agricole în România s-a pus în practică un principiu european- cel al liberalizării vânzării terenurilor agricole. Cred că este de datoria noastră să impunem o serie de condiții acestor cetățeni străini care devin proprietari de terenuri în România. Astfel, legea stabilește un minim de obligații de îndeplinit din partea noilor propietari: să folosească terenul spre practicarea culturilor agricole în maxim 6 luni de la încheierea tranzacției și păstrarea destinației terenului, să un aibă datorii la fisc în nicio țară inclusiv România, să nu deruleze activități economico – financiare prin sistemul de companii de tip off-shore, să prezinte angajaţi în proporție de minim 60% la nivel de management și de 90% la nivel de forță de muncă cetățeni români, precum și mențiunea că ponderea capitalului românesc în această asociere să fie de minimum 30%.

Consider că sunt cerințe de bun simț și echilibrate care introduc un filtru pentru achizitia de terenuri agricole în România, fără a împiedica dreptul unui cetățean european de a cumpăra suprafețe agricole în țara noastră. Reglementrăile reprezintă, totodată, și o formă de protecția a fermierului român si de sprijinire a capitalului românesc, fără a fi discriminatorii sau necontituționale.

Criteriile impuse vor garanta în schimb protejarea mediului, egalitatea de șanse între agricultorii autohtoni și cei europeni, precum și respectarea obligațiilor fiscale către statul român” a declarat deputatul Dan Simedru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea