Rămâi conectat

Ştirea zilei

Depozitul de gunoi de la Galda, INCOMPETENȚĂ fără sfârșit!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Depozitul de gunoi de la Galda, INCOMPETENȚĂ fără sfârșit!

Dupa mai mult de 6 luni de când a fost anulată a doua licitație, în 16.04.2020 a fost lansată în platforma de achiziții publice a treia LICITAȚIE! La numai câteva zile a fost din nou contestată documentația de atribuire.
Este incredibil ce se întamplă! Dar să ne uităm cronologic la ce s-a întamplat până acum:

La sfărșitul anul 2016 a fost deschisă recepția pentru depozitul de la Galda, iar din acel moment a început să curgă și termenul de garanție de 2 ani. Recepția s-a încheiat in 15.09.2017 la aproape un an distanță. În 2017 au fost executate lucrări de consolidare a taluzurilor pentru stoparea alunecărilor de teren și a infiltrațiilor, practic au fost reparate greșeli din faza de execuție a proiectului , probleme care au întârziat finalizarea proiectului.

Tot la sfârșitul anului 2017 a fost demarată și licitația pentru desemnarea unui operator al depozitului. Licitația a fost imediat oprită iar în motivarea deciziei de anulare Consiliul Județean Alba spunea că „ s-au constatat numeroase erori și omisiuni iar documentația de atribuire conține prevederi care nesocotesc prevederile contractului de finanțare”. Documentația aferentă procedurii a fost întocmită chiar de CJ Alba!

A urmat o perioadă de încă 9 luni în care nu s-a întamplat nimic, procedura fiind pusă în așteptare până în data de 28.06.2018 cînd a fost reluată. În cursul anului 2019 au fost evaluate cele 3 oferte depuse iar la sfârșitul lunii august a fost declarată o ofertă câștigătoare celelalte două fiind considerate neconforme. În data de 05.09.2019 CNSC a emis o decizie prin care „ anulează raportul procedurii și actele subsecvente și obliga autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei”. Licitația a fost anulată din nou și ne-am întors practic la nivelul anului 2017

A urmat din nou o perioadă de 6 luni în care nu s-a întamplat nimic iar în aprilie 2020 a fost lansată cea de-a treia licitație,care la mai puțin de o săptămână de la publicare e deja contestată.

La sfârșitul anului trecut am GĂSIT o SOLUȚIE pentru operarea temporară a depozitului și deblocarea sistemului de management al deșeurilor la nivelul județului Alba. Este vorba de delegarea temporară a operării în temeiul art.104, al.1, lit.c din legea nr.98/2016 privind achizițiile publice, justificată de urgență, către un operator privat până la finalizarea procedurii de atribuire.

Pentru a aplica această soluție CJ Alba trebuia să demareze în paralel și licitația pentru desemnarea unui operator și să îndeplinească o serie de condiții care să asigure Comisia Europeană și Ministerul Fondurilor Europene cu privire la îndeplinirea obligațiilor asumate prin proiect: demonstrarea situației de urgență, fluxul deșeurilor trebuie să fie conform celor stabilite în aplicația de finanțare, respectiv să se efectueze colectarea selectivă, sortarea și tratarea în instalațiile incluse în sistemul de management integrat al deșeurilor din județ.Va trebui respectată și politica tarifară stabilită prin proiect.
Practic era vorba de o soluție temporară, limitată în timp până la finalizarea licitației pentru desemnarea operatorului.

Unde ne aflăm astăzi?

În situația incredibilă ca după 2 licitații contestate și anulate, la a treia încercare să fie contestată din nou documentația de atribuire, ceea ce înseamnă că orizontul de timp în care depozitul de la Galda ar fi putut să devină operațional s-a mărit considerabil. Dacă CJ Alba nu va implementa urgent soluția propusă de mine, plimbarea gunoaielor din județ la distanțe considerabile la Tg. Jiu, Oradea sau Odorhei și majorarea continuă a tarifelor de salubrizare vor continua pentru cel puțin încă un an.

Daniel Zdrânc
Vicepreședinte PSD Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea