Rămâi conectat

Ştirea zilei

Depozit de gunoi, ascuns de autorități într-o localitate din Apuseni: Peștii din Arieș, plini de microparticule de plastic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Depozit de gunoi, ascuns de autorități într-o localitate din Apuseni: Peștii din Arieș, plini de microparticule de plastic

La periferia orașului Baia de Arieș a fost găsit un uriaș depozit clandestin de gunoi, iar urme recente dovedesc îngroparea deșeurilor aruncate până aproape de cursul apei. Plasticul îngropat devine microplastic și, într-un final, intră în organism, pentru că se plimbă pe lanțul trofic, scrie PROTV.

Radu Stoica e activist de mediu, are o fundație care organizeaza periodic strângerea gunoiului de pe Valea Arieșului. A filmat acest loc în urmă cu câteva luni și deșeurile erau toate, la vedere. Situația s-a schimbat însă, după ce omul a făcut sesizări la primărie și în mediul online, doar că gunoaiele nu au fost adunate.

Radu Stoica, activist de mediu: ”Am crezut că au strâns, eram curios”.

Elit - Gustul Desăvârșit

O suprafață cât două terenuri de fotbal, pe malul drept al Arieșului, a fost răscolită și nivelată, cu buldoexcavatorul.

Peștii sunt plini de microparticule de plastic

Situația a fost semnalată de reporterii Protv pe rețelele de socializare, iar comisarii Gărzii de Mediu s-au sesizat rapid, deși mai fuseseră și în trecut avertizați de către activistul de mediu despre dezastrul din natură. Șeful instituției pe județul Alba a condus echipa mobilizată pe teren.

La Baia de Arieș, pasc vacile pe lângă folii, PET-uri, pungi și alte mase plastice, iar pescarii prind pește pe care îl pun apoi pe masă, familiei. Pește am dus și noi la laborator, pentru analiza de microplastic.

Echipa de control a mers direct la primărie, unde edilul orașului Baia de Arieș a recunoscut că a solicitat oamenilor săi să ecologizeze zona și au făcut cum au știut. De față cu comisarii spune că el a cerut nivelarea terenului și implicit îngroparea deșeurilor, dar că n-a știut că este infracțiune, din 2022.

Am revenit la terenul cu pricina, a doua zi după controlul Gărzii de Mediu. Surpriza? Ne-a părut suspect fumul dens, degajat în zonă. Cineva a adunat mormane și apoi a incendiat gunoiul de la suprafață, adică o altă infracțiune.

La fața locului am găsit un angajat al primăriei, însoțit de un localnic. Aveau o greblă lângă ei și o sticlă cu benzină, dar se jură că nu ei au dat foc, ci ar fi venit, la rândul lor, alertați de fum.

Vrem, nu vrem, suntem o țară invadată de plastic, chiar și în zone ale României despre care se spune că au oameni gospodari și harnici.

Transilvania are însă râuri de PET-uri și ogoare cu gunoi. Comunități montane și submontane dezvoltă un dezastru ecologic la vedere, cu efecte pe termen lung.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Tânăr de 23 de ani, din Sebeș, cercetat de polițiști: Ar fi condus sub influența substanțelor psihoactive

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un tânăr de 23 de ani, din Sebeș, este cercetat de polițiști după ce ar fi condus sub influența substanțelor psihoactive.

La data de 23 septembrie 2023, în jurul orei 20.40, în timp ce acționau pe strada Mihail Kogălniceanu din municipiul Sebeș, polițiștii rutieri din Sebeș au oprit, pentru control, un autoturism care era condus de un tânăr de 23 de ani, din Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un tânăr din Alba Iulia a prădat un magazin din oraș, în două nopți și a sustras mai multe bunuri: A fost reținut pentru furt calificat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un tânăr din Alba Iulia a prădat un magazin din oraș, în două nopți și a sustras mai multe bunuri. A fost reținut de polițiști pentru furt calificat.

La data de 22 septembrie 2023, polițiștii de investigații criminale din carul Poliției Municipiului Alba Iulia au identificat un tânăr de 26 de ani, din municipiul Alba Iulia, ca persoană bănuită de săvârșirea unei infracțiuni de furt calificat.

Elit - Gustul Desăvârșit

În sarcina tânărului s-a reținut faptul că, în seara zilei de 12 septembrie 2023, ar fi pătruns, prin efracție, în interiorul unei societăți comerciale din Alba Iulia, iar din interiorul acesteia ar fi sustras un monitor, un telefon mobil și cheile de la garajul situat în spatele clădirii.

Ulterior, în seara zilei 17 septembrie, tânărul ar fi pătruns, din nou, în incinta aceleiași societăți comerciale, fără a sustrage bunuri.

Pentru documentarea activității sale infracționale, polițiștii i-au percheziționat domiciliul. Ulterior, acesta a fost reținut, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Cercetările sunt continuate, în vederea stabilirii întregii sale activități infracționale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Reabilitarea căminului cultural din comuna Lupșa: Licitația de aproape UN MILION de lei, lansată în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reabilitarea căminului cultural din comuna Lupșa: Licitația de aproape UN MILION de lei, lansată în SEAP

Primăria comunei Lupșa a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru lucrări de construcții clădiri pentru proiectul „Reabilitare clădire administrativă și socio-culturală în comuna Lupșa”. Valoarea totală estimată a investiției este de 951.346,56 de lei, fără TVA.

Dezvoltarea economico- sociala durabila a unei comunităţi depinde in mare măsură de nivelul echipării edilitare a acesteia, de asigurarea tuturor utilităţilor necesare desfăşurării in condiţii optime a activitatilor de comerţ si industrie si atragerii de noi membri in comunitate, potenţiali investitori sau consumatori, prin ridicarea standardului de viata.

Elit - Gustul Desăvârșit

În aceste condiţii, se impune ca o necesitate reală, realizarea investiţiei, care să asigure cerinţele şi nevoile de mediu, siguranţă şi confort din cadrul comunei.

Necesitatea lucrărilor propuse în prezentul proiect este în primul rând argumentată de faptul că în zonă nu există nici o cladire cu dublu rol , atat administrativ cat si unul socio cultural, care să răspundă nevoilor cetăţenilor.

Obiectivul principal al investiţiei este reducearea consumului energetic a clădirii şi reducerea emisiile de carbon prin reabilitarea termică a clădirii şi propunerea a unor noi sisteme de producere a energiei electrice şi a unui sistem de încălzire contemporan, sustenabil.

Accesul principal în clădire este la partea nordică a clădirii, pe faţada principală, dinspre şoseaua DN75. Holul, care primeşte utilizatorul, direcţionează printr-un glaswand amplu către sala multifuncţională. Acesta are un acces secundar din exterior printr-un pachet de trepte din beton. Din hol se accesează un alt hol mai mic, de unde se ajunge la grupul sanitar, repectiv spre un birou pentru administrarea clădirii. Biroul este conectat direct şi cu sala multifuncţională. Din holul principal se accesează spaţiul tehnic, unde se află instalaţiile termice şi de ventilare.

SOLUŢIILE TEHNICE PRIVIND LUCRĂRILE STRUCTURALE SI NESTRUCTURALE:

Consolidarea elementelor, subansamblurilor sau a ansamblului structural:

Pentru consolidarea planseului de lemn de peste parter şi a şarpantei de lemn, se impune examinarea vizuală a tuturor grinzilor şi schimbarea tuturor elementelor de planşeu degradate cu elemente noi având acelaşi secţiuni cu cele pe care le înlocuiesc. Prin prinderea grinzilor de lemn cu ancoră chimică de coronamentul peretelui existent şi montarea a două straturi de dulapi de răşinoase de 2,5 cm la ±45° la partea superioară a grinzilor de lemn ancorate se va obţine şi un efect de şaibă acceptabil la acest nivel.

Şarpanta clădirii va fi păstrată în configuraţia ei actuală şi va fi consolidată structural în punctele de degradare.

Se propune decaparea tencuielilor degradate şi refacerea acestora cu materiale compatibile cu cele existente, respirante, pe bază de var la elevaţii şi tencuieli de asanare, pe bază de var hidraulic la soclu. Paramentele, care sunt în stare bună de conservare, se păstrează. Având în vedere că, prin termoizolarea faţadelor se vor acoperi ancadramentele din tencuială a tâmplăriilor şi lesenele faţadei, acestea se vor reface pe suprafaţa exterioară a termoizolaţiei. Deasemenea cornişa existentă din lemn, se va reface la faţa exterioară a termoizolaţiei, conform modelului original.

Ferestrele existente se vor schimba cu ferestre cu tamplarie PVC, cu 2+2 cercevele suprapuse, cele inferioare cu câte 3 ochiuri, cu geamuri termo-fonoizolante cu 3 foi de sticlă.

Uşile exterioare şi interioare se vor schimba de asemnea. Cele exterioare vor fi din tâmplarie PVC, cu geamuri termo-fonoizolante cu 3 foi de sticlă, Uw,i = 0.85 W/m2K, cu model conform planşelor desenate şi a tabloului de tâmplărie.

Uşile interioare ale salei multifuncţionale vor fi din tâmplărie PVC, iar celelalte din MDF demolarea parţială a unor elemente structurale/ nestructurale, cu/fără modificarea.

Elemente structurale:

Se propune desfacerea planşeul peste subsol până la arcele din zidărie de cărămidă, care se vor păstra. Deasemenea se va desface tavanul din scândură de lemn de peste parter, însă grinzile de lemn se vor păstra. Se propune desfacerea scării din beton de la accesul pietonal secundar în clădire.

Elemente nestructurale:

Se vor desface straturile de uzură a pardoselilor existente şi umpluturile aferente, în vederea termoizolării clădirii faţă de pământ. Se propune curăţirea şi îndepărtarea molozului şi a umpluturilor de la nivelul podului, deasupra planşeelor de lemn de peste parter. Se va efectua o curăţenie şi igienizare generală în pod, cu ocazia căreia se va evacua molozul şi guano de pe elementele şarpantei.

introducerea unor elemente structurale/nestructurale suplimentare:

Elemente structurale:

Se propune refacerea planseului peste subsol în variantă de beton armat, cu rigiditate mare în plan orizontal, care să asigure efectul şaibă rigidă la acest nivel. Planşeul nou va fi alcătuit din centuri perimetrale, rezemate suplimentar prin dispunerea unor alveole de rezemare în pereţii subsolului, centuri peste arcele de zidărie păstrate şi placa de beton armat propriu-zisă.

Elemente nestructurale:

Se propune introducerea a unor pereţi nestructurali de compartimentare din gips-carton pe schelet metalic uşor pentru crearea gupurilor sanitare. Se propune un grup sanitar pentru bărbaţi şi unul pentru femei/ persoane cu dizabilităţi.

Învelitoarea existentă din ţiglă ceramică, care prezintă multiple degradări se va schimba în învelitoare nouă din ţiglă ceramică de bună calitate. Se vor schimba de asemenea şipcile.

În concluzie, pentru asigurarea nevoilor corespunzătoare în comuna Lupşa, judeţul Alba, este necesară şi oportună investiţia.

Din punctul de vedere al infrastructurii de mediu, România se situează încă mult sub media Uniunii Europene şi are de recuperat rămânerea în urmă, la majoritatea indicatorilor principali.

Principalele efecte comune după implementarea proiectului:

– cresterea calitatii serviciilor publice
– creşterea nivelului de trai, a gradului de confort şi civilizaţie a locuitorilor din zonă;
– creşterea atractivităţii zonei pentru implementarea de noi activităţi economice, cât şi pentru învestitorii autohtoni şi străini;
– ameliorarea calităţii mediului şi diminuarea surselor de poluare;
– asigurarea condiţiilor pentru dezvoltarea sectorului privat în mediu rural.

Prin realizarea acestei investiţii, se vor realiza următoarele deziderate:

– Imbunatatirea seervicilor publice prestat
– eficientizarea relatiei dintre cetatean si institutiile statului
– cresterea calitatii architectural ambientale a zonei


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare