Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Depozit de gunoi, ascuns de autorități într-o localitate din Apuseni: Peștii din Arieș, plini de microparticule de plastic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Depozit de gunoi, ascuns de autorități într-o localitate din Apuseni: Peștii din Arieș, plini de microparticule de plastic

La periferia orașului Baia de Arieș a fost găsit un uriaș depozit clandestin de gunoi, iar urme recente dovedesc îngroparea deșeurilor aruncate până aproape de cursul apei. Plasticul îngropat devine microplastic și, într-un final, intră în organism, pentru că se plimbă pe lanțul trofic, scrie PROTV.

Radu Stoica e activist de mediu, are o fundație care organizeaza periodic strângerea gunoiului de pe Valea Arieșului. A filmat acest loc în urmă cu câteva luni și deșeurile erau toate, la vedere. Situația s-a schimbat însă, după ce omul a făcut sesizări la primărie și în mediul online, doar că gunoaiele nu au fost adunate.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Radu Stoica, activist de mediu: ”Am crezut că au strâns, eram curios”.

O suprafață cât două terenuri de fotbal, pe malul drept al Arieșului, a fost răscolită și nivelată, cu buldoexcavatorul.

Peștii sunt plini de microparticule de plastic

Situația a fost semnalată de reporterii Protv pe rețelele de socializare, iar comisarii Gărzii de Mediu s-au sesizat rapid, deși mai fuseseră și în trecut avertizați de către activistul de mediu despre dezastrul din natură. Șeful instituției pe județul Alba a condus echipa mobilizată pe teren.

La Baia de Arieș, pasc vacile pe lângă folii, PET-uri, pungi și alte mase plastice, iar pescarii prind pește pe care îl pun apoi pe masă, familiei. Pește am dus și noi la laborator, pentru analiza de microplastic.

Echipa de control a mers direct la primărie, unde edilul orașului Baia de Arieș a recunoscut că a solicitat oamenilor săi să ecologizeze zona și au făcut cum au știut. De față cu comisarii spune că el a cerut nivelarea terenului și implicit îngroparea deșeurilor, dar că n-a știut că este infracțiune, din 2022.

Am revenit la terenul cu pricina, a doua zi după controlul Gărzii de Mediu. Surpriza? Ne-a părut suspect fumul dens, degajat în zonă. Cineva a adunat mormane și apoi a incendiat gunoiul de la suprafață, adică o altă infracțiune.

La fața locului am găsit un angajat al primăriei, însoțit de un localnic. Aveau o greblă lângă ei și o sticlă cu benzină, dar se jură că nu ei au dat foc, ci ar fi venit, la rândul lor, alertați de fum.

Vrem, nu vrem, suntem o țară invadată de plastic, chiar și în zone ale României despre care se spune că au oameni gospodari și harnici.

Transilvania are însă râuri de PET-uri și ogoare cu gunoi. Comunități montane și submontane dezvoltă un dezastru ecologic la vedere, cu efecte pe termen lung.

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Doncea, originară din Apuseni. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu violent. Citește și: FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea