Depozit de gunoi, ascuns de autorități într-o localitate din Apuseni: Peștii din Arieș, plini de microparticule de plastic
Depozit de gunoi, ascuns de autorități într-o localitate din Apuseni: Peștii din Arieș, plini de microparticule de plastic
La periferia orașului Baia de Arieș a fost găsit un uriaș depozit clandestin de gunoi, iar urme recente dovedesc îngroparea deșeurilor aruncate până aproape de cursul apei. Plasticul îngropat devine microplastic și, într-un final, intră în organism, pentru că se plimbă pe lanțul trofic, scrie PROTV.
Radu Stoica e activist de mediu, are o fundație care organizeaza periodic strângerea gunoiului de pe Valea Arieșului. A filmat acest loc în urmă cu câteva luni și deșeurile erau toate, la vedere. Situația s-a schimbat însă, după ce omul a făcut sesizări la primărie și în mediul online, doar că gunoaiele nu au fost adunate.
Radu Stoica, activist de mediu: ”Am crezut că au strâns, eram curios”.
O suprafață cât două terenuri de fotbal, pe malul drept al Arieșului, a fost răscolită și nivelată, cu buldoexcavatorul.
Peștii sunt plini de microparticule de plastic
Situația a fost semnalată de reporterii Protv pe rețelele de socializare, iar comisarii Gărzii de Mediu s-au sesizat rapid, deși mai fuseseră și în trecut avertizați de către activistul de mediu despre dezastrul din natură. Șeful instituției pe județul Alba a condus echipa mobilizată pe teren.
La Baia de Arieș, pasc vacile pe lângă folii, PET-uri, pungi și alte mase plastice, iar pescarii prind pește pe care îl pun apoi pe masă, familiei. Pește am dus și noi la laborator, pentru analiza de microplastic.
Echipa de control a mers direct la primărie, unde edilul orașului Baia de Arieș a recunoscut că a solicitat oamenilor săi să ecologizeze zona și au făcut cum au știut. De față cu comisarii spune că el a cerut nivelarea terenului și implicit îngroparea deșeurilor, dar că n-a știut că este infracțiune, din 2022.
Am revenit la terenul cu pricina, a doua zi după controlul Gărzii de Mediu. Surpriza? Ne-a părut suspect fumul dens, degajat în zonă. Cineva a adunat mormane și apoi a incendiat gunoiul de la suprafață, adică o altă infracțiune.
La fața locului am găsit un angajat al primăriei, însoțit de un localnic. Aveau o greblă lângă ei și o sticlă cu benzină, dar se jură că nu ei au dat foc, ci ar fi venit, la rândul lor, alertați de fum.
Vrem, nu vrem, suntem o țară invadată de plastic, chiar și în zone ale României despre care se spune că au oameni gospodari și harnici.
Transilvania are însă râuri de PET-uri și ogoare cu gunoi. Comunități montane și submontane dezvoltă un dezastru ecologic la vedere, cu efecte pe termen lung.
Sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LIVE VIDEO | ,,13 SEPTEMBRIE – Ziua Pompierilor din România”, sărbătorită la Alba Iulia: Depunerea Jurământului Militar, ceremonial religios și militar în Piața Cetății
,,13 SEPTEMBRIE – Ziua Pompierilor din România”, sărbătorită la Alba Iulia: Depunerea Jurământului Militar, ceremonial religios și militar în Piața Cetății ,,13 SEPTEMBRIE – Ziua Pompierilor din România” este sărbătorită la Alba Iulia în Piața Cetății. Cu acest prilej, vor depune jurământul militar un număr de 10 cadre militare și vor fi avansați înaintea expirării […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana 2024. Care este originea numelui pe care îl poartă mii de românce
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Sfânta Ana 2024. URARI și felicitări de ”la mulți ani” pentru persoanele care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
9 septembrie: Ziua Sfintei Ana, ocrotitoarea copiilor și a maternității. Ce nume se sărbătoresc
-
Sănătatea și naturăacum 3 zile
Varza murată – proprietăţi, leac popular excelent pentru minte, inimă şi… trup
-
Opinii - Comentariiacum o zi
12 septembrie: 142 de ani de la nașterea, la Cenade, a marelui Ion Agârbiceanu. Povestea din care s-a inspirat pentru Fefeleaga
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
13 septembrie: Ziua internaţională a ciocolatei, cel mai iubit gust de pe cele şapte continente