Rămâi conectat

Actualitate

Defăimarea socială, contravenție amendată cu sume între 1.000 și 60.000 lei. Senatul a aprobat proiectul de lege

Publicat

în

senatPropunerea legislativă privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup, potrivit căreia defăimarea socială se pedepsește cu amendă de la 1.000 lei până la 60.000 lei, a fost adoptată miercuri de Senat.

„Defăimarea socială constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv amendă de la 2.000 lei la 60.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup social”, se arată în propunerea de lege inițiată de Liviu Dragnea (PSD).

Propunerea vizează și înființarea, în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a Departamentului pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței.

Elit - Gustul Desăvârșit

Departamentul are ca atribuții să aplice sancțiunile contravenționale persoanelor fizice și juridice care discriminează social, să elaboreze Ghiduri de bune practici în materie, să verifice implementarea măsurilor de promovarea a demnității umane, dar și să asigure asistență de specialitate.

Departamentul va fi condus de vicepreședintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, iar numărul maxim de posturi este zece, „exclusiv posturile aferente cabinetului vicepreședintelui Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării”.

Potrivit propunerii de lege, persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în fața instanței de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare defăimării sociale sau anularea situației create prin discriminare.

„Toleranța este garantată pentru orice grup social, în condițiile în care nu se aduce atingere drepturilor și libertăților fundamentale prevăzute în Constituția României”, se mai arată în inițiativa legislativă.

Această prevedere nu se aplică însă, în cazul acțiunilor care contravin legii, sprijină sau finanțează terorismul, subminează siguranța națională, urmăresc sau încurajează segregarea socială, pun în pericol caracterul unitar al statului sau sănătatea publică, precum și în cazul în care se încalcă drepturile și libertățile altor persoane care nu aparțin grupului social.

Propunerea social-democratului Liviu Dragnea vizează, totodată, promovarea demnității umane și toleranței și prin activitatea didactică, dar și la nivelul administrației publice și al funcționarilor publici.

Astfel, cel puțin o dată pe an, Guvernul va prezenta o analiză a stadiului implementării măsurilor privind promovarea drepturilor omului, demnității umane și toleranței față de diferențele de grup la nivelul administrației publice, iar Consiliile județene și Consiliul General al Mun. București vor elabora, anual, un plan privind implementarea acestor măsuri.

„Concursurile pentru ocuparea funcțiilor publice vacante, organizate și gestionate conform legii, vor include evaluarea însușirii cunoștințelor în domeniul legislației privind demnitatea umană, combaterea discriminării, egalitatea de șanse și promovarea toleranței față de diferențele de grup”, se mai arată în actul legislativ.

Liviu Dragnea a propus, de asemenea, ca demnitatea umană și toleranța să fie promovate inclusiv prin mass-media, Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune urmând să includă, în grila lor de programe, emisiuni cu această tematică, care vor reprezenta minimum 1% din totalul timpului de emisie.

În expunerea de motive, Liviu Dragnea susține că toleranța față de diferențele dintre grupurile sociale are „un rol vital pentru coexistența diverselor grupuri sociale în cadrul unei națiuni, fără a afecta identitatea, valorile, istoria și aspirațiile acelei națiuni”.

„Promovarea toleranței pleacă de la premisa că fiecare grup social trebuie să își continue libera manifestare în cadrul aceleiași națiuni, în coexistență și bună înțelegere cu celelalte grupuri sociale determinate pe criterii etnice, religioase, de gen, etc. Segregarea socială și națională reprezintă un concept opus față de înțelesul pe care îl are ‘toleranța’ în cadrul prezentei propuneri legislative. În fapt, segregarea și tendințele separatiste exprimă o formă de intoleranță față de celelalte grupuri sociale din cadrul aceleiași națiuni”, precizează Dragnea în documentul amintit.

De asemenea, social-democratul precizează faptul că inițiativa sa de lege vine în completarea legislației comunitare în materie, fiind inspirată de „Convenția Cadru Europeană pentru promovarea Toleranței și Combaterea Intoleranței”, „propusă ca model pentru toate statele membre ale UE, de către Consiliul European al Toleranței și Reconcilierii”.

„În cazul adoptării acestei propuneri legislative, România ar fi primul stat membru al UE care ar promova acest model pro-activ pentru asimilarea la nivelul societății românești a principiilor și valorilor privind demnitatea umană și toleranța față de diferențe dintre grupurile sociale”, mai apreciază deputatul PSD în expunerea de motive.

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a aprobat-o în calitate de primă Cameră sesizată, cu 52 de voturi „pentru”, 23 de voturi „împotrivă” și trei abțineri. (C.M.)

sursa: agerpres


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Teste de ANTRENAMENT Evaluare Națională 2022, setul 4. Modele de SUBIECTE la Română, Matematică și Limba Maternă

Publicat

în

Teste de ANTRENAMENT Evaluare Națională 2022, setul 4. Modele de SUBIECTE la Română, Matematică și Limba Maternă

Testele de antrenament, setul 4, la Evaluarea Națională 2022 au fost publicate astăzi, 16 mai, de Ministerul Educației.

CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 română, setul 4

CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 matematică, setul 4

CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 limba maghiară maternă, setul 4

CITEȘTE ȘI: Modele de SUBIECTE și BAREME la Matematică și Limba Română

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație va publica baremele de notare și rezolvare pentru setul 4 de teste, de regulă, în fiecare vineri.

CITEȘTE ȘI: BAREME TESTE de antrenament EVALUAREA NAȚIONALĂ 2022, setul 1

Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 3 iunie, potrivit acestei structuri a examenului. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 30 mai – 3 iunie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul probelor și rezultatelor de la Evaluarea Națională 2022 este următorul:

  • 30 mai – 3 iunie 2022: Înscrierea la evaluarea națională
  • 3 iunie 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 14 iunie 2022 Limba și literatura română — probă scrisă
  • 16 iunie 2022 Matematica — probă scrisă
  • 17 iunie 2022 Limba și literatura maternă — probă scrisă
  • 23 iunie 2022 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor
  • 24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor
  • 30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

A plouat cu sancțiuni, la Sebeș: Au fost reținute 5 permise de conducere, un certificat de înmatriculare și au fost constate 3 infracțiuni de către polițiști, în acest weekend

Publicat

în

A plouat cu sancțiuni, la Sebeș: Au fost reținute 5 permise de conducere, un certificat de înmatriculare și au fost constate 3 infracțiuni de către polițiști, în acest weekend

În perioada 13- 15 mai 2022, polițiștii Biroului Rutier Sebeș au organizat o acţiune, pe raza municipiului, pentru impunerea unui climat de disciplină în rândul participanților la trafic și depistarea celor care conduc autovehicule fiind sub influența băuturilor alcoolice.

Astfel, în urma controalelor desfăşurate, poliţiştii au aplicat 35 de sancţiuni contravenționale, din care 4 conducătorilor auto care erau sub influența băuturilor alcoolice, valorile indicate de aparatele etilotest fiind mai mici de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, 11 celor care au depășit limita legală de viteză și 20 celor care au încălcat alte abateri de la normele legale privind traficul rutier.

Au fost reținute 5 permise de conducere, un certificat de înmatriculare și au fost constate 3 infracțiuni la regimul rutier.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

62 de trenuri electrice regionale noi, în valoare de peste 3,2 miliarde de lei: Autoritatea pentru Reformă Feroviară a lansat licitația în SEAP

Publicat

în

62 de trenuri electrice regionale noi, în valoare de peste 3,2 miliarde de lei: Autoritatea pentru Reformă Feroviară a lansat licitația în SEAP

Achiziția de material rulant nou, dar și a serviciilor de mentenanță și reparații, au fost publicate în SEAP de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Licitația cu o valoare cuprinsă între 3,2 și 4,15 miliarde de lei, pentru achiziția a 62 de trenuri noi a fost publicată în SEAP.

Achiziționarea de rame electrice regionale, denumite RE-R, și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații necesare funcționării respectivelor trenuri

Elit - Gustul Desăvârșit

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) intenționează să realizeze achiziția de material rulant nou (RE-R) și a serviciilor de mentenanță și reparații RE-R, ce vor fi utilizate pentru rutele aflate sub contracte de servicii publice (CSP) atribuite în mod competitiv unor operatori de transport feroviar în conformitate cu prevederile Regulamentului CE.

PRODUSE:

1) 62 rame electrice regionale RE-R (56 rame + 6 rame de rezervă), destinate transportului feroviar de călători pe rute suburbane și regionale, conform cerințelor minimale specificate în Caietul de Sarcini (CS);

2) Alte dotări și accesorii conform cerințelor din CS.

SERVICII:

1) Mentenanță și reparații pentru o perioadă de 15 ani. Servicii necesare funcționării respectivelor rame electrice, conform cerințelor specificate în CS;

2) Instruirea personalului în ceea ce privește exploatarea, operarea trenurilor și a aplicațiilor software; 3) Transportul, asigurarea, punerea în funcțiune, asistență tehnică în perioada de garanție.

Valoarea totală estimată: între 3.237.711.753,00 și 4.150.288.451,00 Moneda: RON

Autoritatea contractantă își rezervă dreptul de a atribui contracte prin combinarea următoarelor loturi sau grupuri de loturi:

Lotul 1: 20 rame (18 + 2 unități rezervă); – Valoare estimată: între

1.044.933.546,00 – 1.339.823.526,00 RON

Lotul 2: 23 rame (21 + 2 unități rezervă); – Valoare estimată între 1.208.571.156,00 – 1.554.592.210,00 RON

Lotul 3: 19 rame (17 + 2 unități rezervă). Valoare estimată între 984.207.051,00 – 1.255.872.715,00 RON

Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 4 iulie 2022, ora 15.00

Ofertanții, la alegerea lor, pot depune ofertă pentru un singur lot sau pentru mai multe loturi (maxim Autoritatea contractantă nu limitează numărul de loturi care pot fi atribuite aceluiași ofertant, astfel încât cele trei loturi ar putea fi atribuite aceluiași ofertant ca urmare a aplicării criteriilor de atribuire.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare