Rămâi conectat

Ştirea zilei

Decanul Baroului Alba Doina Scutea, fostul şef de la Finanţe Anghel Bogin şi alţi trei inculpaţi trimişi în judecată de procurorii DNA

Publicat

în

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au finalizat cercetarea penală şi au dispus trimiterea în judecată a celor cinci inculpaţi din dosarul „Corupţie la Finanţe”: Anghel Ştefan Bogin, fost director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba; Doina Scutea, avocat şi decan al Baroului Alba; Alexandru Duca, administrator al S.C. Fonduri Structurale şi de Coeziune SRL Alba Iulia; Claudiu Vasile Vulpe fost ofiţer SIE şi Bogdan Radu, administrator al unei societăţi comerciale, fost consilier în cadrul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. În sarcina Doinei Scutea s-au reţinut infracţiuni de trafic de influenţă, tentativă la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Bogin este acuzat de cumpărare de influenţă şi instigare neurmată de executare la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. În sarcina lui Alexandru Duca s-au reţinut două infracţiuni de cumpărare de influenţă, complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (10 acte materiale) şi spălare de bani. Claudiu Vulpe se face vinovat, potrivit procurorilor, de două infracţiuni de cumpărare de influenţă şi de complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă, iar Bogdan Radu de două infracţiuni de trafic de influenţă.
lIntervenţii pentru menţinerea scaunului de director la Finanţe
La data de 1 iunie 2010, inculpata Doina Scutea a solicitat D.G. F.P. Alba compensarea obligaţiilor fiscale restante în sumă de 283.462 lei, acumulate de Cabinetul individual de avocatură Doina Scutea şi persoana fizică Doina Scutea, cu suma obţinută de cabinetul său de avocatură prin cesionarea unei creanţe în valoare de 400.000 lei, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA Alba Iulia. Cererea de compensare a fost respinsă de reprezentanţii autorităţilor fiscale având în vedere că era contrară reglementărilor legale în materie fiscală. În plus, cererea de compensare a avocatei s-a bazat pe două documente fictive. „În cursul lunii iunie 2009, inculpatul Bogin Anghel Ştefan fusese numit director coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba ca urmare a destituirii din funcţie a fostului director. Pentru că această numire a fost contestată pe cale judecătorească şi pentru a obţine menţinerea într-o astfel de funcţie, în luna iunie 2010, prin intermediul inculpaţilor Vulpe Vasile Claudiu şi Duca Alexandru, Bogin Anghel Ştefan a luat legătura cu inculpata Scutea Doina pentru ca aceasta să intervină la un magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, învestit cu soluţionarea litigiului respectiv, în scopul respingerii acestei acţiuni. Scutea Doina a fost de acord şi, arătând că are influenţă pe lângă magistraţi, în schimbul intervenţiei, a pretins atât direct, cât şi prin intermediul inculpaţilor Vulpe Vasile Claudiu şi Duca Alexandru, ca inculpatul Bogin Anghel Ştefan, uzând de funcţia sa de director executiv al D.G.F.P. Alba, să depună diligenţe pentru aprobarea cererii de compensare menţionate mai sus”, mai spun procurorii. De asemenea, la data de 23 august 2010, Ştefan Anghel Bogin, uzând de funcţia sa de director coordonator al D.G.F.P. Alba, a solicitat unei persoane din conducerea Administraţiei Finanţelor Publice a municipiului Alba Iulia să sisteze executarea silită a unei societăţi comerciale din Alba Iulia însă nu s-a dat curs cererii sale, astfel că firma respectivă a achitat în mod voluntar toate datoriile către bugetul de stat.
lSechestru asigurator
Independent de faptele prezentate mai sus, în cursul anului 2010, inculpatul Bogdan Radu a pretins şi a primit de la Alexandru Duca şi Claudiu Vulpe sumele de 40.000 lei şi 10.000 euro pentru ca, folosindu-şi relaţiile dobândite în virtutea fostei sale funcţii de consilier în cadrul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, să intervină pe lângă înalţi funcţionari din cadrul acestui minister şi să îi determine să aprobe acordarea unor fonduri din bugetul Comunităţii Europene în favoarea a două societăţi comerciale. „În perioada 1 ianuarie 2009 – 31 octombrie 2010, Duca Alexandru şi-a însuşit fără drept suma de 206.615,27 lei din patrimoniul SC Fonduri Structurale şi de Coeziune SRL Alba Iulia. Pentru a disimula provenienţa ilicită a sumei de 192.715 lei din totalul însuşit pe nedrept, în cursul lunii noiembrie 2010, Duca Alexandru a întocmit în fals şi a prezentat reprezentanţilor Gărzii Financiare Alba un număr de 10 documente (chitanţe, dispoziţii de plată etc.). În vederea confiscării sumelor de 10.000 euro şi 40.000 lei pretinse şi primite de inculpatul Radu Bogdan, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând acestui inculpat”, se mai spune în rechizitoriul procurorilor.
La data de 11 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor Scutea Doina, Bogin Anghel Ştefan şi Radu Bogdan pe o perioadă de 24 de ore iar la data de 12 noiembrie 2010, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă a tuturor celor cinci inculpaţi pe o perioadă de 29 de zile. În data de 16 noiembrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pe o durată de 30 zile, măsură ce a fost prelungită ulterior. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 17 februarie 2011.
Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Publicat

în

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Elevul fruntaș Flavius Taflan (clasa a IX-a) este fascinat de limbile străine pe care le studiază cu pasiune. Pentru a acumula cunoștințele și se perfecționa, învață constant, dedică timp și multă atenție studiului. Și-a testat cunoștințele la fazele județene ale olimpiadelor de limba franceză și limba engleză unde a reușit să obțină Premiul I, respectiv Premiul III.

Citește și: FOTO | Elev de excepție al Făgărașului, admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia

Calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză a reprezentat pentru Flavius nu doar un succes școlar ci și o motivație de a continua să aprofundeze acestă disciplină. În colegiul militar Flavius a reușit, sub îndrumarea doamnei profesoare Carmen Roman, să își consolideze baza de cunoștințe de limba franceză, formată pe perioada gimnaziului și cu ambiție și dorința de a se autodepăși a reușit să obțină un punctaj foarte bun la faza națională a olimpiadei, punctaj care i-a adus mențiune.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: FOTO| Impresiile unui „boboc” după prima lună la Colegiul Militar din Alba Iulia: „Îndrăgesc uniforma militară și mi-am dorit să continui tradiția familiei”

„Acest premiu obținut la Olimpiada Națională de Limba Franceză este rezultatul muncii și perseverenței. Sub îndrumarea doamnei profesoare am înteles nevoia unei pregătiri riguroase pentru a obține o astfel de performanță și mi-am concentrat forțele asupra dobândirii abilităților necesare pentru a face față cu brio acestui concurs național. În fiecare zi, cu gândul la marea competiție, am muncit intens, fără să pierd din vedere obiectivul final. Au existat, într-adevăr, și momente mai dificile, în care m-am simțit nesigur pe mine, însă posibilitatea de a concura la nivel național m-a determinat să fiu mai ambițios ca niciodată și să dau totul pentru a reuși. În final am obținut o mențiune, care dovedește implicarea și seriozitatea mea în această olimpiadă, premiu de care sunt foarte mândru. Îmi propun să îmi perfecționez în continuare franceza pentru ca, anul viitor, să pot urca pe podium. Sunt recunoscător tuturor celor care m-au sprijinit în acest drum și care au avut încredere că voi reuși.

Felicitări, elev și dascăl, pentru obținerea acestui rezultat deosebit la nivel național!”, au transmis reprezentanții Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Publicat

în

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Pentru efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de distribuție, compania Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale miercuri, 25 mai, între orele 09.00-14.00, în localitatea Uioara de Sus din județul Alba.

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte clienţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Publicat

în

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Sâmbată 21 mai 2022 în jurul orei 8.15, la punctul de lucru al unei firme din Sebeș, județul Alba, s-a produs un eveniment deosebit de grav soldat cu decesul unui muncitor din Sri Lanka, în vârstă de 27 de ani.

Potrivit ITM Alba, victima avea permis de muncă pentru a desfășura activitate la o altă societate din Sebeș. La data producerii evenimentului victima era liberă, aceasta având locul de cazare în barăcile societății unde s-a produs evenimentul.

Victima repara o remorcă a societății unde era cazată, acesta prin cădere l-a prins sub ea lovindu-l.

Elit - Gustul Desăvârșit

În curs se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările și cauzele care au dus la producerea accidentului mortal.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare