Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

De noaptea minții: Crescătorii mici de vaci, oi, capre sunt obligați să-și facă Cod Digital de Exploatație

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De noaptea minții: Crescătorii mici de vaci, oi, capre sunt obligați să-și facă Cod Digital de Exploatație. Industria laptelui, în pericol de blocare

Industria românească de lapte n-a prea stat pe roze nici până acum, însă riscă să se blocheze de-a binelea în curând, din cauza unor măsuri luate fără prea multă chibzuință sau aplicate după ureche de către guvernanți. Semnalul de alarmă a fost tras de Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL). „Îmi fac datoria și trag un semnal de alarmă către politicieni..

Știu că sunteti cuprinsi de frenezia și stresul campaniei electorale, dar vă rog să vă întoarceți la un minut de rațiune și luciditate! Începând cu 1 Iulie 2024 se activează 3 PROBLEME cu impact major asupra micilor fermieri și procesării alimentelor din categoria ambalajelor cu dop model PET sau cutie carton”, scrie Dan Cojocaru.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Citește și: Performanţe la ferma de vaci Gârbova a DN Agrar – 40.000 de litri de lapte pe zi!

Potrivit președintelui APRIL, două din cele trei probleme cu care se vor confrunta în special micii fermieri și procesatori de lapte vin din partea ANAF și a Ministerului de Finanțe, iar una din partea Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor.

„Pentru ANAF și Ministerul de Finanțe: *e-Factura pentru fermierii pe CNP fiscalizați în Registrul Special Agricol. Softul nu s-a modificat: micii fermieri nu pot emite factură în e-factura și pierd 8% sprijin financiar. Soluția: completați soft-ul cu o căsuță și pentru ei;

*e-transport!

Ceva de noaptea minții. Sunt 754.000 de mici crescători de vaci, oi, capre care sunt obligați să-și facă Cod Digital de Exploatație. Acest cod costă bani. Ei deja plătesc la Primării pentru carnet de producător plus carnet de comerciant, dacă le mai cereți încă 200 lei pentru cod digital, acești mici producători se vor duce spre piața nefiscalizată sau vor renunța la cele 2-3 vaci, capre etc.!”, atrage atenția Dorin Cojocaru.

Președintele APRIL consideră însă că cea mai gravă problemă ține de Ministerul Mediului, care nu s-a gândit să ușureze în vreun fel modul în care procesatorii din industria laptelui vor face tranziția la „dopul legat de cutie” impusă de directivele europene.

Citește și: Crescătorii de vaci sunt în criză: ”Probabil din mai, iunie, iulie, situaţia se cam termină pentru noi”. Românii pot ajunge să consume doar lapte din import

„Pentru a vă satisface aberațiile cu «dopul legat de cutie» este necesară schimbarea utilajelor de ambalat. Credeți că mica procesare, cam 460 de mici lăptari, sau chiar IMM, SRL de capacitate medie au avut 30.000-500.000 de euro să schimbe mașinile de ambalat? Știți câte zeci, sute de mii de euro sunt stocate în ambalaje model vechi? IMM Invest, Invest Alim Dr22 din PNS, nu a asigurat bugete pentru investiții pentru toți cei cu această problemă”, a subliniat Dorin Cojocaru.

Potrivit președintelui APRIL, dacă aceste probleme nu vor fi rezolvate până la până la 1 iulie 2024, data de la care respectivele măsuri legate de noile tipuri de ambalaje vor intra în vigoare, fermierii și producătorii din industria românească de lapte se văd nevoiți să iasă din nou în stradă. „Mai sunt 2,5 luni până atunci. Dacă nu luați măsuri, micii producători și procesatori vor ieși în stradă să protesteze pentru că ați generat inflație și scumpiri. Acum veți genera un colaps pe mica procesare și mica producție! Să nu spuneți că nu ați știut!”, avertizează Dorin Cojocaru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea