Rămâi conectat

Economie

De luni, 3 martie 2014, se depun cereri la APIA pentru obţinerea subvenţiei pe suprafaţă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

subventii1

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că în perioada 3 martie – 15 mai 2014, fermierii pot depune la APIA cererile de sprijin pe suprafaţă, din 10 iunie urmând să se perceapă penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Directorul adjunct al APIA Alba, Luminiţa Gliga, a declarat că în acest sens instituţia a cerut sprijinul primăriilor pentru afişarea listelor cu programarea, pe zile şi comune, a fermierilor şi eliberarea documentelor necesare la dosar, dar a trimis şi invitaţii fiecărui potenţial beneficiar în parte pentru a-l informa despre data când este programat să-şi depună cererea şi persoana de contact din cadrul APIA.
Măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt: 1. schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS); 2. ajutoare naţionale tranzitorii (ANT): ANT 1- culturi în teren arabil; ANT 2 – in pentru fibră; ANT 3 – cânepă pentru fibră; ANT 4 – tutun; ANT 5 – hamei; ANT 6 – sfeclă de zahăr; 3. schema de plată separată pentru zahăr; 4. schema de sprijin pentru orez din zonele defavorizate altele decât zona montană; 5. Plăţi compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală. Totodată, se continuă angajamentele aflate în desfăşurare. Pentru angajamentele care au fost finalizate în anul 2013 se acceptă prelungirea lor cu un an, pentru anul 2014, sub rezerva aprobării PNDR de către Comisia Europeană. Este vorba despre Măsura 211 – Plăţi compensatorii pentru zonele montane defavorizate; Măsura 212 – Plăţi compensatorii pentru zonele specific şi semnificativ defavorizate din punct de vedere natural; Măsura 214 – Plăţi de Agro-mediu*: Pachetul 1 (P1) – Pajişti cu înaltă valoare naturală; Pachetul 2 (P2) – Practici agricole tradiţionale; Pachetul 3 (P3) – Pajişti importante pentru păsări; Pachetul 4 (P4) – Culturi verzi; Pachetul 5 (P5) – Agricultura ecologică; Pachetul 6 (P6) – Pajişti importante pentru fluturi; Pachetul 7 (P7) – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu. Se pot combina pe parcelă: P1 cu P2 sau P4 cu P5. Nu se pot combina pe parcelă P4 cu P7.
Dosarul trebuie să cuprindă următoarele acte: obligatorii actul de identitate (CI/BI) sau paşaportul, dacă sunteţi cetăţean străin, adeverinţa de la banca la care aveţi deschis cont bancar activ, adeverinţa eliberată de primăria pe raza căreia se găseşte terenul pe care îl utilizaţi şi cu care sunteţi înscris în Registrul agricol şi documentele doveditoare ale dreptului de utilizare (titlul de proprietate, contract de arendă, de închiriere, concesiune, etc.) şi, după caz, actele care atestă forma de organizare, înregistrare fiscală şi cele de numire sau desemnare administrator, contractul de asociere al formei simple de asociere fără personalitate juridică; dacă sunteţi reprezentaţi la depunerea cererii de către un împuternicit, acesta va prezenta documentul de împuternicire valid (procura notarială de împuternicire pentru persoanele fizice şi delegaţia de împuternicire pentru persoanele juridice) şi copia după CI/BI ale titularului de cerere şi împuternicitului. În campania 2014, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Puteţi accesa această aplicaţie folosind contul dumneavoastră de utilizator. Contul şi parola de utilizator se pot obţine accesând site-ul http://lpis.apia.org.ro/ pe link-ul Parola acces IPA ONLINE unde vi se vor solicita ID-ul unic de înregistrare şi codul numeric personal. Aceste date sunt confidenţiale şi de aceea vă rugam să nu le înstrăinaţi. În situaţia în care întâmpinaţi probleme la accesare, solicitaţi APIA să vă furnizeze parola. Parola va fi comunicată numai la sediul APIA la care s-a făcut înregistrarea. În situaţia în care aţi uitat parola, accesaţi site-ul APIA. Trebuie să daţi atenţie mesajelor de avertizare pe care le afişează programul IPA On-line, pentru a evita eventualele sancţiuni şi pentru a avea o cerere cât mai corectă şi completă. Finalizarea cererii unice de plată pe suprafaţă în IPA On-line trebuie să se facă în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii dumneavoastră. De asemenea, NU UITAŢI că trebuie să solicitaţi sprijinul aferent schemei/măsurii de plată dorite şi să semnaţi toate paginile cererii unice de plată. Dacă nu aveţi un număr de înregistrare de la APIA, înseamnă că nu aţi depus cerere şi nu beneficiaţi de sprijin. Solicitaţi responsabilului de dosar numărul de înregistrare. Este dovada că aţi depus o cerere unică de plată pe suprafaţă pentru campania curentă. Reguli noi pentru a primi subvenţia pe suprafaţă de la APIA
„Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor şi măsurilor de plată, trebuie să depuneţi anual la APIA cererea unică de plată pe suprafaţă şi să îndepliniţi condiţiile de eligibilitate conform legislaţiei comunitare şi naţionale. Veţi depune o singură declaraţie, chiar dacă deţineţi suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Pentru a utiliza timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererii dumneavoastră, este necesar să vă prezentaţi la data la care sunteţi programat, deoarece termenul limită de depunere a cererii de plată este 15 mai 2014, inclusiv, fără penalităţi, respectiv 10 iunie 2014, inclusiv, cu penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare întârziere. Pentru a evita aglomerarea din ultimile zile de depunere, vă recomandăm să vă conformaţi acestei programări făcute de instituţia noastră. Pentru respectarea programării şi pentru evitarea deplasărilor repetate la sediul APIA este necesar să vă asiguraţi că deţineţi şi prezentaţi la centrele APIA, la depunerea cererii, documentele mai sus menţionate, după caz”, a atenţionat directoarea Felicia Hondola.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Coduri de reduceri pentru haine fitness – economisește fără a compromite stilul (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Să îmbrățișăm un stil de viață activ nu înseamnă doar să ne menținem corpul în formă, ci și să ne îngrijim sănătatea mintală și fizică în moduri care ne încântă. Știu că și pe tine te preocupă să găsești echipamentele potrivite pentru activitățile sportive, dar te asigur că poți face acest lucru fără să-ți golești […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea