Rămâi conectat

Societate

De la social democraţi, daruri pentru copii de ziua lor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD Alba Iulia, condusă de Ovidiu Jidveian, împreună cu femeile social democrate (OFSD) şi TSD Alba Iulia, prin liderii lor Marcela Dărămuş, Maria David şi Bogdan Medrea vor organiza astăzi acţiunea „Tu contezi!”, prin care copiii din Alba Iulia vor primi din partea personajelor deghizate în clowni sau prinţese baloane roşii realizate în diferite forme; cei mici pot să aleagă şi picturile pe faţă, în forme şi culori deosebite. * De 1 iunie, Organizaţia PSD Cugir, alături de OFSD şi TSD Cugir premiază elevii din clasele I-IV care au câştigat diferite concursuri şcolare. Ei vor primi din partea celor amintiţi mai sus cadouri de Ziua copilului. * La Abrud, PSD din localitate, alături de PNL şi PC, reunite în cadrul USL Abrud au organizat un concurs de biciclete şi role, pe categorii de vârstă, cu ocazia zilei de 1 Iunie. La eveniment au participat peste 100 de copii, iar câştigătorii locurilor I, II şi III au primit medalii şi cadouri, iar celorlalţi participanţi le-au fost oferite cadouri. Organizatorii acestui eveniment au fost Dorin Leah, preşedinte PSD Abrud, Lucian Vasilache, preşedinte PNL Abrud şi Vasile Borza, preşedinte PC Abrud, precum şi organizaţiile de femei şi de tineret ale formaţiunilor politice amintite. * Pentru 100 de copii din Aiud, femeile social democrate au pregătit produse de patiserie şi dulciuri preparate de ele. (A.D.T.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| Pisici otrăvite cu antigel, în cartierul Lipoveni, din Alba Iulia: ”Într-o lună ne-au murit două animale”

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Pisici otrăvite cu antigel, în cartierul Lipoveni, din Alba Iulia: ”Într-o lună ne-au murit două animale”

Mai multe pisici au murit în ultimele săptămâni în cartierul Lipoveni din Alba Iulia, cel mai probabil în urma otrăvirii intenționate cu antigel.

Cazul a fost semnalat de un cititor ziarulunirea.ro, care în mai puțin de o lună a pierdut două feline, ambele cu simptome de otrăvire cu antigel.

Elit - Gustul Desăvârșit

Micile animale aveau arsuri grave în cavitatea bucală, ca urmare a ceea ce pare a fi o acțiune de otrăvire concentrată.

Potrivit martorilor, ar fi vorba despre mai multe pisici otrăvite în zonă. Cel mai recent caz a ajuns în weekend la o clinică veterinară din Deva, în speranța că animalul mai poate fi salvat. Din nefericire, eforturile veterinarilor au fost în zadar, pisica nu a supraviețuit.

Nu se știe câte pisici otrăvite sunt în cartier, iar numărul felinelor să fie mult mai mare, ținând cont că în zonă trăiesc și animale fără stăpân, unele dintre ele refugiindu-se în zone greu accesibile, unde e posibil să fi murit.

Stăpânul pisicii otrăvite a declarat pentru ziarulunire.ro că în urma analizelor efectuate la clinica din județul Hunedoara a reieșit că felina a fost otrăvită într-adevăr cu antigel. În baza rezultatelor obținute, acesta urmează să depună și o plângere la Poliția Animalelor, în speranța că vor fi luate măsuri, iar vinovatul va fi tras la răspundere pentru faptele sale.

În România, uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, constituie infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Conform unor studii majoritatea cazurilor de otrăvire la animale este cauzat de consumul de antigel. Acesta poate să fie accidental, dar din păcate sunt destul de frecvente și cazurile de otrăvire voită, premeditată.

Majoritatea antigelurilor comercializate conțin etilenglicol, o substanță extrem de toxică pentru orice animal, inclusiv pentru om.

Odată ingerat cauzează insuficienţă renală ireversibilă care în cele mai multe cazuri duce la moarte în doar câteva zile.

În cazul intoxicației cu etilenglicol se pot delimita 3 faze:

-în primele ore (1-12 ore) animalul este letargic, dezorientat, amețit.
-la 12-24 de ore de la ingerare aparent își revine
-după o zi începe să mainfeste semnele insuficienței renale: consumă multă apă, urinează des și mult, vomită, devine foarte letargic. În final manifestă semne nervoase, tremură sau chiar are convulsii, după care intră într-o stare comatoasă și în final moare.

Ce este de făcut?

Dacă ați văzut animalul lingând antigel, adresați-vă imediat medicului veterinar! Primele ore sunt critice pentru salvarea animalului! Cât mai repede trebuie indusă voma pentru a elimina substanța toxică din stomac. Tratamentul cu antidot specific este eficient doar dacă este administrat în primele 3-5 ore. După trecerea acestui timp critic încep să se formeze cristalele tipice, care deteriorează ireversibil rinichii.

În cazul în care trece mai mult timp de la ingerarea “otrăvii” tratamentul este foarte dificil și în cele mai multe cazuri fără nici un rezultat, fără dializă practic nu au șanse de supraviețuire.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA| Cartierul Micești din Alba Iulia, ÎNGROPAT în gunoaie: Containerele pentru sticlă, pline de resturi menajere, ridicate doar o dată pe lună

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cartierul Micești din Alba Iulia începe încet, încet să fie sufocat de gunoaiele neridicate la timp de către firma de salubritate. Containerele pentru sticlă, amplasate în mai multe zone, sunt pline ochi de resturi menajere, care de cele mai multe ori sunt lăsate de oameni și pe jos, iar zilele călduroase fac ca mirosul să fie insuportabil, în special pentru cei care locuiesc în vecinătatea lor.

Situația nu este semnalată pentru prima dată de locuitorii din Micești, dar cu toate acestea persistă și acum. Imagini cu tomberoanele arhipline au fost trimise pe adresa redacției ziarulunirea.ro luni, de către un cititor care are amplasat chiar în fața casei un container pentru ambalaje de sticlă și care este veșnic plin, iar mirosul insuportabil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cetățeanul acuză faptul că firma de salubritate golește tomberonul respectiv doar o dată pe lună, când deja este prea plin pentru a mai putea fi depozitat ceva în el. Nici atitudinea unora din localnici nu ajută, aceștia aruncând resturi menajere în containerul pentru sticlă sau lăsându-le lângă acesta.

”Dacă le ridicau la timp nu era problemă. Nu știu cine s-a gândit să îl pună chiar în fața casei mele. Nu ne convine să ne miroasă a bere stricată, a vin și a tot felul de prostii. Oamenii nu aruncă doar sticle, nu țin cont și aruncă pe jos tot felul de mizerii, ca la celelalte tomberoane”, spune albaiulianul.

Mai mult, tomberoanele pentru sticlă și hârtie sunt prevăzute cu închizători cu cheie, depozitarea de către oameni putându-se face doar prin locașele de pe capac. Cu toate acestea, majoritatea sunt deschise, ceea ce facilitează aruncarea și altor gunoaie.

Situația este aceeași și la tomberonul amplasat lângă școala din Micești, pe strada Abrudului sau pe strada Zlatnei, în imediata vecinătate a drumului principal.

După ce imaginile au fost postate pe rețeaua de socializare Facebook, lucrătorii firmei Rer-Vest au ridicat în jurul orei 13.00 gunoiul din zona respectivă, dar din păcate oamenii spun că situația se va repeta ca și până acum.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Pensia de urmaș 2023: Astăzi este ultima zi în care elevii și studenții pot depune dovada că își continuă studiile. Informare transmisă de Casa Națională de Pensii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensia de urmaș 2023: Astăzi este ultima zi în care elevii și studenții pot depune dovada că își continuă studiile. Informare transmisă de Casa Națională de Pensii

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că luni, 25 septembrie, este ultima zi pentru beneficiarii pensiilor de urmaș pentru depunerea dovezii că își continuă studiile.

Citește și: Pensii 2023: Ce documente sunt necesare pentru pensia de urmaș și ce schimbări sunt așteptate în 2024

Până luni, 25 septembrie, elevii și studenții beneficiari de pensii de urmaș trebuie să facă dovada. Altfel, ei riscă să se trezează cu pensia suspendată.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concret, elevii beneficiari de pensie de urmaș, care au împlinit vârsta de 16 ani, au obligația să prezinte până mâine adeverința din care să rezulte că sunt înscriși în anul școlar 2023–2024.

Totodată, tot până mâine, studenții beneficiari de pensie de urmaș, în vârstă de până la 26 de ani, au obligația să depună la sediul caselor teritoriale de pensii o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor.

Citește și: Pensii 2023: Care este termenul până la care puteți achita retroactiv contribuția

Ulterior, până la 25 octombrie, studenții trebuie să depună adeverința în original din care să rezulte că sunt înscriși în anul universitar 2023-2024.

Anunțul Casei de Pensii:

„În atenția elevilor și studenților beneficiari ai unei pensii de urmaș

A. Elevii beneficiari ai unei pensii de urmaş, care au împlinit vârsta de 16 ani, au obligația să prezinte, până la data de 25 septembrie 2023 adeverința din care să rezulte că în anul școlar 2023–2024, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii.

!!! În cazul nedepunerii adeverinței, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie 2023 se reține de la plată.

B. Studenții beneficiari ai unei pensii de urmaş, în vârstă de până la 26 de ani, au obligația, după caz:
– să transmită/depună la sediul caselor teritoriale de pensii – până la data de 25 septembrie 2023 – o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor.

În cazul nedepunerii declarației, până la data de 25 septembrie 2023, pensia aferentă lunii octombrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii.

– să prezinte caselor teritoriale de pensii – până la data de 25 octombrie 2023 – adeverința în original din care să rezulte că în anul universitar 2023-2024, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii.

!!! În situația neprezentării până la data de 25 octombrie 2023 a adeverinței în original, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată”.

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare